Gazete Vatan Logo

İsbirliği çağrısı ve ‘İslamofobi’ uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM’de ‘yabancı teröristler’e karşı işbirliği çağrısı yaptı ve “Tedbirlerin İslamofobik çevrelerce istismarına izin verilmemeli” diye uyardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’de (BM) yaptığı konuşmada, uluslararası toplumu Suriye’ye militan akışının engellenmesi konusunda fazla bir şey yapmamakla eleştirdi ve işbirliği gerektiğini vurguladı.

Set çekmeye çalışıyoruz

BM Güvenlik Konseyi’nde ’Yabancı Savaşçılar’ konulu oturumda konuşan Erdoğan, şöyle dedi: “Uluslararası toplum birlik ve dayanışma içinde hareket ettiği takdirde, üstesinden gelemeyeceğimiz bir sınama yoktur. Uzun vadeli düşünüp, kapsamlı, gerçekçi ve samimi bir yaklaşım benimsersek bu tehdidi alt edebiliriz. Türkiye, bu istikamette öncü rol oynamaya hazırdır. Esasen ülkemiz uzun zamandan beri aldığı tedbirlerle yabancı terörist savaşçıların bölgeye akışına yoğun bir set çekme gayreti içindedir. Ancak, bu Türkiye’nin tek başına yürütebileceği bir mücadele değildir.”

‘İslamofobik çevreler’

Haberin Devamı

Erdoğan, Türkiye’nin 6 bin 300 dolayında kişiye giriş yasağı koyduğunu 1000’i aşkın yabancıyı sınırdışı ettiğini ve havalimanlarında risk analiz grupları oluşturduğunu anlattı. Erdoğan, şöyle konuştu: “Burada bir kez daha vurgulamak istiyorum: Bu konuda Türkiye’nin işbirliğini bekleyen dost ve ortaklarımızın, ancak kendileri de gerçek bir işbirliği ruhu sergilemeleri halinde bu akışı durdurabiliriz. Bu mücadelede üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir diğer konu ise alınan tedbirlerin İslamofobik çevrelerce istismarına ve ortak medeni değerlerimizi incitmesine izin verilmemesidir.”

‘Birleşmiş Milletler niye var’

BM Genel Kurulu’nun açılış konuşmasında, Mısır’daki darbeye de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söylemişti: “Mısır’da, halkın oylarıyla seçilmiş cumhurbaşkanı darbeyle indirilirken, verdikleri oyun hesabını sormak isteyen binlerce masum katledilirken, BM de demokratik ülkeler de bunu sadece izliyor. Ve bu darbeyi yapan kişi meşrulaştırılıyor. Eğer demokrasi diyorsak sandığa saygı duyalım. Yok demokrasi değil de darbeyle gelenleri savunacaksak o zaman bu BM niye var diye merak ediyorum.”

Haberin Devamı

Suriye ve Mısır’dan Erdoğan’a tepki

Erdoğan’ın sözlerine Şam’dan tepki geldi. Suriye’nin BM Büyükelçisi Beşar Caferi, Türkiye’nin teröristlerin Suriye ve Irak’a geçişlerinde ana kapı olduğunu savundu. Caferi, Türkiye’nin yanı sıra Katar ve Suudi Arabistan’ı da havaalanlarını militanlar için ‘resepsiyon salonu’na çevirmekle suçladı. Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da “Mısır, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın BM Genel Kurulu’nun açılış konuşmasını kınayarak ve kızgınlıkla izledi” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması yalan ve iftiralar içeriyor, bu en hafif ifadeyle Mısır halkının 30 Haziran’da (2013) ortaya koyduğu iradesini hafife almayı ve ipotek koymayı temsil ediyor” denildi. Açıklamada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ikili görüşme talebinin Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri tarafından iptal edildiği de öne sürüldü.

Haberin Devamı