Gazete Vatan Logo

İşadamı Mehmet Cengiz aslında kimi kastediyor?

Son dönemde ihale üstüne ihale alan işadamı Mehmet Cengiz’in teknik takipten yansıyan telefon konuşmasındaki sözleri herkesin dilinde.

Mehmet Cengiz son dönemde adı en çok duyulan, ihale üstüne ihale alan işadamı. Teknik takipte elde edilen, tape’lere yansıyan telefon konuşmasında sarfettiği sözler herkesin dilinde.

Bir başka işadamı olan Celal Koloğlu ile konuşuyor ve o konuşmada ortaya çıkan, “Milletin a.... koyacağız” sözleri çok tartışılıyor.

Muhalefet partilerinin yöneticileri Başbakan Erdoğan’ı yıpratmak için bu sözlerin özellikle üzerine gidiyorlar. Üzerine basa basa, “Bakın işte bu dönemde ortaya çıkan işadamları böyle konuşuyor, sizin a...za koymak istiyorlar” diyerek küfürlü sözlerin geniş halk kitlelerine edildiği izlenimi yaratmaya çalışıyorlar.

Önceki gün TÜSİAD’ın toplantısında bir grup işadamı aralarında ayaküstü sohbet ediyorlar.

O ifadenin, Cengiz’in rakiplerine yönelik sarfettiği bir cümle olduğunu biliyorlar.

TÜSİAD camiasında önde gelen duayen bir patronun tape’lere ve Cengiz’in o sözlerine yönelik yorumu çok ilginç:

“Ben de geçmişte katıldığımız bir ihaleyi hatırlıyorum. O ihaleye girmeden önce fizibilite çalışması yapan arkadaşlarıma ‘Ben bu ihaleyi mutlaka ama mutlaka istiyorum. Çok fazla karlı olması gerekmiyor. Zarar etmeyelim yeter. Bana öyle bir çalışma yapın ki, vereceğimiz teklif bize zarar ettirmesin. Ancak ihaleye giren hiçbir rakibimiz de o rakamın yanına bile yaklaşamasın. Hepsini bayıltalım. O ihaleye girdiklerine, bizimle rakip olduklarına bin pişman edelim’ demiştim. Ben Cengiz’in de bu sözlerle aslında benim farklı tarzda ifade ettiğim bir ihale sürecini kastettiğini görüyorum.”

Tanınmış işadamı bunları söyledikten sonra bir dipnot olarak ve gülerek devam etti:

“Biraz küfürlü de konuşmuş olabilirim. Tamamen profesyonellerimi motive etmek amaçlı. Demek dinlemeye takılsam çok farklı algılanabilirdi.”

Şu bir gerçek ki bazen konuşmaların anlamını iyi analiz edebilmek için cümlenin önüne arkasına bakmak gerekiyor.

Zaten Savcılık dosyasına giren Mehmet Cengiz’e ait tape’lerde o bölüm için “Rakip firmaları kastettiği değerlendirilmektedir” şeklinde bir ifade de var.

Ancak Mehmet Cengiz, adı son dönemde ve özellikle Ak Parti döneminde yıldızı parlayan bir işadamı olunca o ifadeyi es geçmek mümkün olabiliyor.

Cengiz’in son 10 yıl içinde ihale üstüne ihale aldığı, üstlendiği kamu ihalelerinin toplam tutarının 50 milyar doları geçtiği kesin.

O sözlerden bugüne kadar pek çok ihale alan Mehmet Cengiz’in yeni ihalelerin hayalini kurduğu da tartışmasız bir gerçek.

Ancak en azından iş dünyası o sözlerin kıyasıya rekabetin yaşandığı ihalelerle ilgili olarak muhtemel rakiplere edildiğini biliyor.

Haberin Devamı