Gazete Vatan Logo

İş konseylerinde 78 başkan değişti

Geçen yıl Ekonomi Bakanlığı’na bağlanan ve bu yıl başında başkanların görev süresinin 3 dönemle sınırlandırıldığı DEİK’te seçim yapıldı. 129 iş konseyinin 78’inde başkan değişti. Değişen isimler arasında Hüsnü Özyeğin, Tuğrul Erkin, Zeynel Abidin Erdem ve Fettah Tamince de bulunuyor.

İş konseylerinde 78 başkan değişti

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), bünyesinde gerçekleşen değişim sonrasında ilk seçimli İş Konseyleri Genel Kurul Toplantıları’nı İstanbul’da düzenledi. Toplantılarda kurulun, 123’ü ülke bazlı, 5’i sektörel ve 1’i özel amaçlı 129 iş konseyinin yürütme kurulu başkanları ve üyeleri seçildi.

DEİK’ten yapılan açıklamaya göre, 22-28 Ekim tarihlerinde gerçekleşen toplantılarda Amerika, Avrupa, Asya Pasifik, Afrika, Orta Doğu ve Körfez ile Avrasya olmak üzere 6 bölgede 123 ülke bazlı, 5 sektörel ve 1 özel amaçlı iş konseyinin yürütme kurulu başkanları ve üyeleri seçimle belirlendi.

Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) için ise dünyanın bir çok bölgesinden iş insanlarının katılacağı özel bir kurultay yapılacak. 2 senede bir düzenlenen seçimli genel kurulda önce bölgesel iş konseyi başkanları belirlendi. Seçim neticesinde, 129 iş konseyinden 78’inde yeni başkan göreve getirildi.

Ekonomi Bakanlığı’nın Mart ayında yürürlüğe giren “DEİK ve İş Konseyleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliği ise gönüllük esasıyla başkanlığın yapıldığı DEİK’te başkanların görev süresini 3 dönemle sınırladı. Üstelik bu sınır, yönetmeliğin çıktığı tarihten itibaren değil geçmişe dönük işletiliyor. Yönetmeliğin bir diğer önemli yanı ise DEİK iş konseyi başkanları ile yürütme kurulu üyelerinin gerekli görüldüğü takdirde Ekonomi Bakanı tarafından görevden alınabilmesi.

Haberin Devamı

Öte yandan son seçimlerde hemen hemen tüm konseylerin yürütme kurullarında da önemli yenilenmeler gerçekleşti. Bölgesel iş konsey başkanlarının seçimlerinin ardından, her bölge için koordinatör başkanlar görevlendirildi. Asya Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı, Amerika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Aykut Eken, Avrupa İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, Avrasya İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tuncay Özilhan, Ortadoğu ve Körfez İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Rona Yırcalı oldu.

Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmıştı

Haberin Devamı

DEİK, Eylül 2014’te Ekonomi Bakanlığı’na bağlandı. Sonrasında DEİK yönetimi değişti, Ömer Cihad Vardan başkan oldu. Yeni DEİK yönetim kurulunde Mehmet Büyükekşi, Remzi Gür, Mithat Yenigün, Nail Olpak, Başaran Ulusoy, Zeynep Bodur Okyay, Abdullah Tivnikli, Murat Ülker, Tuncay Özilhan, Güler Sabancı, Vahap Küçük, İbrahim Çağlar, Ferit Şahenk, Ali Koç gibi isimler var.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, çalışmalarını kapsayıcılık, entegrasyon ve kurumsallaşma başlıkları altında gerçekleştirmeye çalıştıklarını bildirdi. DEİK faaliyetlerinin nicelik ve nitelik bakımından gelişmesiyle reel sektörde kurulan ilginin de arttığını belirten Vardan, “DEİK’in üye tabanı, görevi aldığımız günden bu yana 1 yıl gibi kısa süre zarfında yüzde 51.2 artmış bulunmaktadır” dedi.

Kimler gitti, kimler başkan oldu?

Seçimler sonrasında iş konseylerinden ayrılan isimler arasında Hüsnü Özyeğin, Tuğrul Erkin, Yılmaz Argüden, Şerif Egeli, Ercüment Aksoy, Zeynel Abidin Erdem, Fettah Tamince, Feyhan Yaşar, Ali Bayramoğlu gibi isimler var. Türkiye-İtalya İş Konseyi Başkanı olan Zeynep Bodur Okyay, yeni dönemde Türkiye-İspanya İş Konseyi’ne; Türkiye-Güney Kore İş Konseyi Başkanı Ali Kibar Türkiye-İsviçre’ye; Cefi Kamhi de Hindistan’dan Yeni Zelanda’ya geçti. Mehmet Ali Yalçındağ, Murat Kolbaşı, Ethem Sancak, Murat Özyeğin, Fuat Tosyalı başkan seçilen isimlerden oldular. Yeni başkanlar listesinde daha önce Ferit Şahenk’in başkan göründüğü Türkiye-Almanya İş Konseyi yer almadı.

Haberin Devamı