Gazete Vatan Logo

İş dünyasının amatör balıkçıları Alaçatı’da buluşuyor

Bu sene 11’incisine imza atılacak Alaçatı Uluslararası Balıkçılık Turnuvası 5-8 Ekim tarihlerinde Alaçatı’da gerçekleştirilecek. Avrupa’nın en büyük açık deniz balıkçılık yarışması haline gelen turnuvaya; 80’e yakın tekneyle, iş ve spor camiasının önde gelen isimleri ve dünya çapından amatör balık avcılarının büyük ilgi göstermesi bekleniyor.

İş dünyasının amatör balıkçıları Alaçatı’da buluşuyor

Türkiye’nin amatör balıkçılık klasiği olan Turkcell Platinum Alaçatı Uluslararası Balıkçılık Turnuvası’nın bu yıl 11’incisi düzenleniyor. 5-8 Ekim tarihlerinde Turkcell Platinum sponsorluğunda yapılan turnuvanın mekanı ise her yıl olduğu gibi Port Alaçatı olacak. Son beş yıldır Avrupa’nın en büyük açık deniz balıkçılık yarışması haline gelen Alaçatı Uluslararası Balıkçılık Turnuvası spor ve iş dünyasının sportif balıkçılığa meraklı isimlerini bir araya getiriyor.

Turnuvanın ilk yıllarından bu yana yabancı katılımcıların da büyük ilgi göstermesiyle birlikte uluslararası olma özelliğini taşıyan Alaçatı Uluslararası Balıkçılık Turnuvası, bu yıl da dünyanın çeşitli yerlerinden birçok yarışmacıyı ağırlayacak. Kazakistan, ABD, İtalya gibi ülkelerin yanı sıra balıkçılık konusunda usta olan Güney Afrika ve Yunan Adaları’ndan gelen ekipler de turnuvada boy gösterecek.

80 tekneyle açık denizde

80’e yakın teknenin katılması beklenen turnuvanın av sahası 1200 kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Yaklaşık 300 kişinin kayıt yaptırdığı turnuvada; Cem Boyner, Uğur Işık, Turgut Konukoğlu, Kürşat Tüzmen, Erkut Soyak, Gökhan Çarmıklı, Burhan Çavuşoğlu, Mahmut Özgener, Bülent Akgerman, Enis Ülgen, Sinan Kosif, Cefi Kamhi, Burhan Çavuşoğlu ve Zeki Koen gibi sportif balıkçılığa meraklı ünlü isimlerin bir araya gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

İlki 2007’de bir kısmı Yunan adalarından olmak üzere toplamda 17 tekne ile başlayan turnuva, bugün 80 tekne katılımıyla Avrupa’nın en büyük turnuvalarından birine dönüştü. Deneyim, doğru tekne, ekipman ve iyi bir ekip gerektiren açık deniz balık turnuvasının katılımcıları birbirini iyi tanıyan, yıllardır bu işi birlikte yapan usta avcılardan oluşuyor. Turkcell Platinum Alaçatı Uluslararası Balıkçılık Turnuvası’nın en önemli amacı, amatör balıkçılığın geliştirilmesine katkı sağlamak. Aynı zamanda da katılımcıların dünya kriterlerinde bir balıkçılık turnuvasında hem yarışıp hem eğlenmeleri amaçlanıyor. Turnuva bir yandan avlamayı özendirirken, ‘doğaya saygı’, ‘yakala bırak’ ve ‘centilmence yarış’ gibi ilkelere de büyük önem veriyor.

Haberin Devamı

Kapanış partisiyle son bulacak

Turnuva boyunca avlanılacak iki gün, toplam süre içindeki en iyi hava koşuluna sahip zamanlara göre belirleniyor. 7-8 Ekim Cumartesi ve Pazar günleri sabah 07.00’de denize açılması planlanan ekiplerin oltalarını 16.00’da sudan çıkarması gerekiyor. Marinaya dönen teknelerden çıkan balıklar tartıldıktan sonra hakem kararları açıklanarak şampiyon ekip belirleniyor. Uluslararası Sportif Balıkçılık Birliği kurallarının geçerli olduğu turnuvada nesli tükenme tehlikesinde sınıra yaklaşan türler için “Yakala-Bırak” kuralı uygulanıyor. Turnuva 8 Ekim Pazar günü 19.30’da başlayacak, ödül töreni ve kapanış partisiyle son bulacak.

Turnuvanın organizasyonunu önceki yıllarda olduğu gibi Türkiye'de denizcilik camiasının yakından tanıdığı, dünya çapında birçok uluslararası yarışmaya katılan Murat İyriboz ve IGFA (International Game Fishing Association-Uluslararası Sportif Balıkçılık Birliği) Türkiye temsilcisi Elvio Pennetti yapıyor.

Haberin Devamı