Gazete Vatan Logo

İranlı banka geliyor

İranlı banka geliyor

Ambargodan kurtulan ve dünyaya açılmaya çalışan İran'ın ikinci büyük bankası Bank Pasargad, gözünü Türkiye'ye dikti. Bankanın yönetim kurulu üyesi, "Ya şube açacağız ya da satın alma yapacağız" dedi

Ambargoların kalkmasıyla birlikte finansal özgürlüğüne kavuşan İran'da bankalar da kolları sıvadı. Dünyanın birçok ülkesinde milyarlarca doları bloke olan İran'ın en büyük ikinci finans şirketi Bank Pasargad, dünyaya açılmak için rotasını çizdi. İranlı bankanın yönünü çevirdiği ülkelerin başında ise Türkiye var. Pasargad Bank'ın Yönetim Kurulu Üyesi Mostafa Beheshtirooy, "Türkiye, Almanya, İspanya ve Çin'e bakıyoruz" dedi. Bu ülkelerle ilgili araştırmalara başladıklarını dile getiren Beheshtirooy, "Bu ülkelerde şube açmayı düşünüyoruz. Ancak yerel bir ortakla ya da kendi başımıza bir bankayı da satın alarak bünyemize katabiliriz" dedi. Beheshtirooy'un verdiği bilgilere göre, Bank Pasargad'ın toplam aktifleri 19 milyar dolar. "Dolar ve petrol bizi olumsuz etkiledi" diye konuşan Beheshtirooy, "Eğer bunlar olmasaydı toplam aktiflerimiz 70 milyar dolar olurdu. Bank Pasargad'ın hisseleri Tahran Borsası'nda işlem görüyor. Borsanın en büyük 11'inci kuruluşuyuz. Finansal anlamda da Bank Mellat'ın ardından ikinci bankayız" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

MENA'NIN 3'ÜNCÜSÜ

İran'daki bankacılık sistemi hakkında da bilgi veren Beheshtirooy, "İran'da 19 özel, 8 de devlet bankası bulunuyor. Bunların toplam aktifleri 2014 verilerine göre 580 milyar doların biraz üstünde. Bu rakam, Türkiye'de 800 milyar dolar civarında. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı kapsayan MENA bölgesinde İran, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın ardından üçüncü büyük ülke ve büyüme potansiyeli çok yüksek" dedi.

DÜNYADA 257'NCİ

2005'te kurulan İranlı banka, adını ülkenin güneyinde yer alan Ahameniş Hanedanlığı'nın ilk başkenti Pasargad'dan alıyor. 4 bine yakın çalışanı bulunan bankanın 327 şubesi var. Banka 2013'te The Banker dergisinin listesinde 257'nci sırada yer aldı.

BANK MELLAT, 35 YILDIR FAALİYETTE

Bank Pasargad'ın küresel projesi gerçekleşirse Türkiye'deki ikinci İranlı banka olacak. Zira Türkiye'ye ilk gelen İranlı banka Bank Mellat olmuştu. 1981'de Türkiye'de faaliyet izni verilen Bank Mellat'ın İstanbul, Ankara ve İzmir'de şubeleri var. Bank Mellat'ın toplam aktifleri ise Mart 215 itibarıyla 325 milyon TL olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

AMBARGODAN ÇIKTI MİLYARLAR SAÇIYOR

Önceki gün Avrupa turuna çıkan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ilk durağı İtalya'ydı. İran lideri en zengin 500 İtalyan işadamı ile bir konferansa katıldı. İtalyan çelik firması Danieli ile 5 milyar euroluk bir anlaşma yapmaya hazırlanan İran aynı zamanda altyapı firması Condotte d'Acqua ile de 4 milyar dolarlık protokol imzaladı. Ruhani İtalya ziyaretinde petrol şirketi Eni ve Fiat Chrysler'ın yöneticileriyle yemek yedi. Rotasını Paris'e çeviren Ruhani'nin Fransız petrol devi Total'in CEO'su Patick Pouyanne ile birebir görüşme yapması bekleniyor. Yurtdışında 100 milyar dondurulmuş kaynağı olan İran, 160 tane Airbus için tahmin 1.1 milyar dolarlık anlaşma imzalayacak.

Haberin Devamı