Gazete Vatan Logo

İran’ı ‘iç’ten fethettik

22 iç giyim firması İran’da 205 alıcı ile buluştu. Gördükleri ilgiden memnun kaldıklarını söyleyen İHKİB Başkanı Tanrıverdi, “Bu yılın 8 aylık bölümünde İran’a hazır giyim ihracatımız yüzde 219 artarak 237 milyon dolar oldu. Yıl sonunda 300 milyon doları aşabilir” dedi.

İran’ı ‘iç’ten fethettik

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Ekonomi Bakanlığı desteğinde 22 firma ile yürüttükleri İç Giyim URGE projesinde hedef pazarlardan biri olan İran’ı ziyaret etti. Yaptırımların kalkmasıyla 35 yıl aradan sonra dünya ekonomisi ile yeniden entegre olmaya başlayan İran’ın Türk hazır giyim sektörü için çok önemli olduğunu söyleyen İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, bu pazarda kalıcı yer edinmek ve potansiyeli arttırmak için her fırsatı değerlendirdiklerini söyledi.

Yüzde 219 artış

İç giyim kümesinde yer alan 22 firma ile Aralık 2015’in ardından ikinci kez Tahran’a ticaret heyeti düzenlediklerini anlatan Tanrıverdi, “Sınır komşumuz İran’a hazır giyim ihracatında son yıllarda çok önemli artış kaydediyoruz. 2014’te 71 milyon dolar olan ihracatımızı 2015’te 121 milyon dolara çıkardık. Bu yıl çok daha iyi durumdayız. Bu yılın 8 aylık bölümünde İran’a hazır giyim ihracatımız yüzde 219 artarak 237 milyon dolar oldu. Rakamın yıl sonunda 300 milyon doları aşacağını şimdiden söyleyebilirim” diye konuştu.

Haberin Devamı

205 alıcı ile görüştüler

Tahran ziyaretinde yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını anlatan Tanrıverdi, “İç giyim firmalarımızın temsilcileri Tahran, Culfa, İsfahan, Kereç, Bandar Abbas, Meşed, Tebriz, Ramsar gibi şehirlerden gelen 205 alıcı ile çok faydalı görüşmeler yaptılar. Önümüzdeki dönemde karşılıklı ziyaretleri sıklaştırarak ticari ilişkilerimizi çok daha yukarılara taşımayı hedefliyoruz” dedi. İran’da geleneksel “Bazaar”ların yanı sıra son yıllarda Batılı tarzda AVM’lerin açıldığını gözlemlediklerini bildiren Tanrıverdi, önümüzdeki dönemde lüks tüketimde de büyük sıçrama beklediklerini söyledi. İthal ürün girişindeki artışla birlikte İran’da uluslararası rekabetin de kızışacağının altını çizen Tanrıverdi, Türk ihracatçılar olarak rakip ülkelerden önce İran pazarında yer almak istediklerini sözlerine ekledi.

Avantaj sahibiyiz

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Nazım Kanpolat, yılbaşında uluslararası yaptırımların kaldırılmaya başlanmasıyla birlikte İran’da yeni bir sürecin başladığını hatırlatarak, şöyle konuştu: “Kültürel ve coğrafi yakınlığımız nedeniyle rakiplerimize göre İran’da çeşitli avantajlara sahibiz. Ülkelerimiz arasında imzalanan Ticaret Anlaşması’nın ihracatımız üzerinde olumlu yansımalarını görüyoruz. Yaptırımların tamamen kalkmasıyla birlikte İran hızlı bir büyüme sürecine girecek. Bu büyük potansiyeli değerlendirmek isteyen firmalarımıza her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.”

Haberin Devamı