Gazete Vatan Logo

İran’dan gaz fiyatında indirime şartlı ‘evet’

Türkiye’nin, pahalı olan fiyatın düşürülmesi halinde doğalgaz ithalat miktarını artıracağını bildirdiği İran, indirim olabileceğini ancak bunun için yeni bir anlaşma gerektiğini açıkladı.

İran’dan gaz fiyatında indirime şartlı ‘evet’

Türkiye’nin pahalı fiyatla doğalgaz satmakla eleştirdiği İran’dan doğalgaz fiyatında indirim olabileceği mesajı geldi. İran’ın Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli, ülkesinin fiyatta indirime gideceğini belirtmekle birlikte bunun için yeni anlaşma gerektiğini söyledi.

Büyükelçi Bikdeli, elçilik konutunda Ekonomi Muhabirleri Derneği üyelerine verilen iftarda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İran: Formülü kabul ettik

Türkiye’nin İran’dan aldığı doğalgaz fiyatındaki indirim beklentilerine değinen Bikdeli, “Türkiye, İran’dan daha fazla doğalgaz alımı gerçekleştirecek. İran da bunu göz önünde bulundurarak fiyatta belli bir indirime gidecek. Ancak bunun gerçekleşmesi için yeni bir anlaşmaya ihtiyaç var. Formül bizim tarafımızdan kabul edilmiştir” dedi.

İki ülke arasındaki doğalgaz fiyatlandırmasının ele alındığı Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin gerçek anlamda bir mahkeme olmadığını dile getiren Büyükelçi, “Tahkim, Türkiye ve İran arasında karar mercidir. Dolayısıyla aramızdaki Doğalgaz İhracat Anlaşması’nın maddelerine göre her iki ülke de fiyat belirlemek adına Tahkim’e başvurma hakkına sahiptir” değerlendirmesinde bulundu. Bikdeli, iki ülke arasındaki doğalgaz fiyat anlaşmazlığı konusunda İran’ın tavrının yapıcı olduğunu savundu. Türkiye ile İran arasında imzalanan Doğalgaz İthalatı Anlaşması’na atıfta bulunan Büyükelçi Bikdeli, “Fiyat indiriminin de içerisinde olduğu yeni bir anlaşma imzalanmalı. Bu anlaşma, iki ülkenin parlamentolarında onaylanmalı ve kanunlaşmalı” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘Gazı katlayıp fiyatı düşürelim’ teklifini Ankara reddetmişti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Nisan ayındaki İran ziyaretinde Türkiye’nin en pahalı doğalgazı İran’dan aldığını belirterek, fiyatın aşağı çekilmesi halinde alınan doğalgaz miktarını çok daha artıracaklarını söylemişti. İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene de daha sonraki bir tarihte, Tahran’ın Ankara’ya doğalgaz fiyatında indirim yapmak için doğalgaz ihracatını ikiye katlamayı teklif ettiğini ancak Ankara’nın bu teklifi reddettiğini açıkladı. Enerji Bakanlığı kaynakları, İran’ın teklifinin kabul edilemez olduğunu bildirmişti.

Haberin Devamı

150 $’a alıp 431 $’a bize gazlıyor

TÜRKİYE doğalgaz ihtiyacının yüzde 20’sini karşıladığı İran’dan ithal ettiği her bin metreküp gaz için 431 dolar ödüyor. Aynı miktarda gaz için Rusya’ya 370 dolar, Azerbaycan’a ise 295 dolar ödeniyor. Türkiye pahalı fiyat nedeniyle İran’a yıllık ortalama 2 milyar dolardan fazla ödeme yapıyor. Refahyol hükümetince 1996 yılında dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan ilk yurt dışı gezisini İran’a gerçekleştirmiş ve 25 yıllık doğalgaz ticareti anlaşmasına imza atılmıştı. Türkiye, bu anlaşma kapsamında 2001 yılından bu yana İran’dan yılda 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor. İran, Türkiye’ye ihraç ettiği doğalgazın bir bölümünü bin metreküpü 150 dolardan Türkmenistan’dan sağlıyor.