Gazete Vatan Logo

İran’a yaptırıma katılmayacağız!

Rus mevkidaşı Lavrov’u ağırlayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Biz AB’nin de Rusya’ya yönelik yaptırımlarına hiçbir zaman katılmadığımız gibi karşı olduğumuzu da net bir şekilde söyledik. İran’a yönelik yaptırımlara da katılmayacağımızı söyledik” dedi

İran’a yaptırıma katılmayacağız!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Ankara’da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki vizeler konusunda, “Rusya vatandaşlarının ülkemize vizesiz seyahat etmesi bizleri mutlu ediyor. Vatandaşlarımızın vize sorunu yaşamadan Rusya’yı ziyaret etmesini arzuluyoruz. Belli bir noktadan başlayarak inşallah bu sorunu da çözeceğiz” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, ABD’nin yaptırım politikasına ilişkin bir soru üzerine, BM yaptırım kararlarına herkesin uyduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, “Biz AB’nin de Rusya’ya yönelik yaptırımlarına hiçbir zaman katılmadığımız gibi karşı olduğumuzu da net bir şekilde söyledik. İran’a yönelik yaptırımlara da katılmayacağımızı söyledik” dedi. Bir ülkenin tek başına karar alıp bu kararını diğer ülkelere empoze etmeye çalışmasının kabul edilemez olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Artık böyle bir dünya yok bunu kabullenmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Kabadayılık devri bitmeli

ABD’nin İran’a yaptırımlarından Avrupa’nın da, Asya Pasifik ülkelerinin de rahatsız olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Bir şekilde herkes İran’dan gaz alıyor, petrol alıyor. NATO zirvesinde bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Trump’a bu tavırlarının yanlış olduğunu, Türkiye’nin örneğin Rusya’dan, İran’dan, Azerbaycan ve Irak’tan petrol ve gaz aldığını söyledi, almaya devam edeceğimizi de açık bir şekilde vurguladı. Dolayısıyla artık bu kabadayılık devrinin bitmesi gerekiyor.

Dolardan kaçma eğilimi

ABD’nin parasını ve gücünü sadece Türkiye’ye değil, Avrupa’nın özellikle önemli ülkelerine de saldırmak için kullanmaya başladığını söyledi. Çavuşoğlu, “Dolardan kaçma eğilimini şimdiden görmeye başladık. Bu, ABD’nin ve ABD’nin parasının, doların itibarını da zedeliyor” dedi.

‘ABD’de bir karmaşa var’
Bakan Çavuşoğlu, Rahip Brunson meselesi ve iki ülke arasındaki sorunlarla ilgili Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın yaptığı görüşmeyi, Beyaz Saray’ın ayarladığını söyledi. ABD’de sorunu çözmek isteyen grupların da sorunu sürdürmek isteyen grupların da olduğunu ve bu konuda bir karmaşa olduğunu anlatan Çavuşoğlu, “Birinin bildiğini diğeri bilmiyoruz diyor, aynı kurum içinde de böyle şeyler yaşanıyor” dedi. Çavuşoğlu, Büyükelçi Kılıç’ın verdiği mesajı şöyle açıkladı: Baskıyla, tehditle, yaptırımlarla Türkiye ile ilişkilerde ancak bir kaos olur, yani kötüye gider. ABD yaptırım ve tehdit dilini bir kenara bırakıp Türkiye ile diyalogla ilişkileri geliştirebilir.

Haberin Devamı