Gazete Vatan Logo

Irak yolunu Bush'a mektup açacak

Petrol firmalarının Irakla ödeme krizi, ABD Başkanı Bush'a yazılan mektup ve ihracatçının 'Artık mal göndermeyeceğim' gözdağı sonrası çözülme yoluna girdi


Irak' a yaptıkları petrol ürünleri sevkiyatı sonrasında paralarını alamayan ihracatçılar 10 gün önce "Artık mal göndermeyeceğiz" dedi ve Başkan Bush'a ABD garantisi istediklerine dair bir mektup gönderdi. Dış Ticaret Müsteşarlığı' nın da gösterdiği çabalarla dün Irak petrol şirketi SOMO'dan açıklama geldi: Paralarınızı 15 gün içinde ödemeye başlayacağız.

Ancak Türk firmaları petrol ürünleri sevkiyatından doğan toplam 1 milyar dolarlık borç ödenene kadar Irak'ı protesto etmeye kararlı. Bu nedenle aralarında Delta Petrol ve Erdem Holding gibi büyük firmaların yer aldığı yaklaşık 12 Türk firması, bugün itibarıyla Irak'a yaptıkları petrol sevkiyatını durduracak.

DEİK' te gizli toplantı
Türk firmaları 1 milyar dolarlık petrol alacağını nasıl tahsil edeceklerini konuşmak üzere geçtiğimiz günlerde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nda (DEİK) gizli bir toplantı yaptı. Toplantı sonrasında "Sorun ancak ABD garantisi ile çözülür. Bundan sonra tüm sevkiyatiarda ABD garantisi olması için büyükelçilik nezdinde bir lobi çalışması başlatalım. Hatta ABD Başkanı Bush'a bir mektup yazalım" kararı alındı.

Türk firmaları Irak'a kurşunsuz benzin başta olmak üzere LPG ve jet yakıtı satışı yapıyor. Türkiye, 2003 Haziran'ından itibaren Irak'ın petrol ürünleri ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılar hale gelmişti. Son 2 yılda 10 milyon
tonluk sevkiyat yapan firmalar Irak Hükümeti tarafından söz verildiği halde ödemelerin aksaması nedeniyle zor duruma düştü. Bugüne kadar Türk firmalarının hiçbir garanti olmadan açık hesap yöntemiyle Irak'a sevkiyat yaptığını belirten sektör yetkilileri, SOMO'nun ödemeleri bir türlü yapmadığını açıkladı. Yetkililer, "Ödemelerde uzun zamandır sorun vardı. Ancak sıkıntı 6 ay önce daha da büyüdü. Türk firmalarının sevkiyati durdurması Irak'ta ciddi bir sıkıntıya neden olacaktır" dedi. Yetkililer, Türkiye'den Irak'a giden kurşunsuz benzinin büyük bir kısmının ABD askerleri tarafından kullanıldığını da açıkladı.

Haberin Devamı