Gazete Vatan Logo

Irak Türkmen Cephesi: Seçimlerde usulsüzlük yapıldı

İtirazlarımız kabul edilmezse biz de sonuçları kabul etmeyiz

Irak Türkmen Cephesi (ITC), dün yapılan genel seçimler kapsamında yasadışı uygulamaların tespit edildiği Kerkük, Selahaddin ve Diyale gibi kentlerde çıkacak sonuçları şimdiden reddettiklerini açıkladı.

Kerkük'teki ITC başkanlık binasında bir basın toplantısı düzenleyen ITC Genel Başkanı Saadettin Ergeç, seçim sonuçlarına ilişkin itiraz süresinin dolmasından önce, şikayetlerini Irak Yüksek Seçim Kurulu'na ulaştırdıklarını belirtirken seçimde tespit ettikleri usulsüzlükleri de basın mensuplarıyla paylaştı. Ergeç, usulsüzlükleri gerek video kayıtları, gerek fotoğraflar gerekse gözlemci raporlarıyla belgelediklerini söyledi.

Yolsuzluklarla ilgili ayrıntılı bilgi veren Ergeç, özellikle Kerkük'te Türkmenleri psikolojik baskı altına almak için değişik yöntemlere başvurulduğunu savundu. Ergeç, bu yöntemlere örnek olarak, birçok Türkmen seçmenin isminin seçim kütüklerinden silinmiş olmasını; polisle ulusal muhafız güçlerinin tavırlarını; Türkmen gözlemcilere yönelik tehditleri ve ITC Başkanlığı'nın seçim gecesi kimliği belirsiz silahlı kişilerin saldırısına uğramasını gösterdi.

875 BİN NÜFUSLU KERKÜK'E 227 BİN SEÇMEN EKLENMİŞ

Saadettin Ergeç, Saddam döneminde nüfusu 875 bin olan Kerkük kentine 227 bin yeni seçmen eklendiğini belirterek, bu rakamın 6 milyonluk nüfusa sahip olan Bağdat için 20 bin yeni seçmen olduğunu ve aradaki oranın mantıksızlığı net bir şekilde ortaya koyduğunu savundu.

ITC Başkanı, seçimin güvenilirliğiyle ilgili itirazların sadece kendileri tarafından yapılmadığını, medyada birçok siyasi grupla partinin bu konudaki açıklamalarının çok fazla olduğuna dikkat çekerek, seçimleri 'komik bir piyes'e benzetti. Ergeç, itirazlarını ellerindeki belge ve dokümanlarla Irak Yüksek Seçim Kurulu'na ilettiklerini ve doğruların ortaya çıkmaması halinde bu sonuçları kabul etmeyeceklerini ifade ederek, bu seçimlerdeki usulsüzlüklerin geçtiğimiz seçimlere oranla daha da arttığını gördüklerini söyledi.

Saadettin Ergeç, basın toplantısı sonunda, dün saldırıya uğrayan ITC'nin Kerkük Almas Mahallesi'ndeki bürosunda görevli bir güvenlik görevlisinin yapılan tüm müdahalelere rağmen bu sabah hayatını yitirdiğini söyleyerek, bu türden eylemlerin ITC'yi baskı altında tutmayı hedeflediğini belirtti.

Haberin Devamı