Gazete Vatan Logo

Irak’ta kaçırılan Türk işçiler 28 gün sonra serbest

Irak’ta kaçırılan Türk işçiler 28 gün sonra serbest

2 Eylül’de Bağdat’ta bir şantiyeden kaçırılan 16 Türk işçi, dün sabah serbest bırakıldı. Şii milisler işçileri Bağdat’ın 55 kilometre güneyindeki Kerbela yoluna bıraktı. İşçilerin de serbest kalır kalmaz Bağdat Büyükelçisi Kaymakcı’yı aradı.

Nurol İnşaat’ın Bağdat’taki şantiyesinde çalışırken 2 Eylül günü kaçırılan 18 Türk işçiden ikisi, geçtiğimiz günlerde bırakılmıştı. Geri kalan 16 işçi de dün sabaha karşı serbest kaldı. İşçileri teslim alan Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, şunları anlattı:
‘Sakın yola çıkmayın, bizi bekleyin’
“Sabaha karşı büyükelçiliğimize işçilerimizden serbest bırakıldıklarına dair telefon geldi. Bağdat’ın 55 kilometre güneyinde Kerbela yolu üzerinde olduklarını söylediler. Kendilerine yola çıkmamaları, yolun alt tarafından bize beklemelerini söyledik. Irak makamlarını bilgilendirdik ve işçilerimizi almak için
yedi araçla yola çıktık.”
Başbakan Vekili Akdoğan karşıladı
Irak’ta bırakılan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla “ANA” uçağı ile Türkiye’ye getirilen 16 Türk işçiyi, Esenboğa Havalimanı’nda Başbakan Vekili Yalçın Akdoğan ile ellerinde Türk bayrağı bulunan işçilerin yakınları karşıladı. Akdoğan, “Milletimizin gözü aydın. Görüyorsunuz aileleri ile buluştular, kucaklaştılar, gerçekten çok güzel bir an” dedi. Bu arada, işçilerin aileleriyle buluşması sırasında duygulu anlar yaşandı. Gözyaşlarına hakim olamayan Figen Yılmaz, “Eşim geldi çok mutlu oldum” dedi.
ÜÇ BAKAN BAĞDAT’A GİTTİ, ALDI
Kerbela’da bırakılan işçileri almaya Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga gitti. Ana uçağı ile gece Ankara’ya gelen işçiler yakınlarına kavuşunca sevinç gözyaşı döktü.
Erdoğan’ın uçağı ‘ANA’ ile döndüler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘ANA’ uçağıyla yurda getirilen 16 işçi ve ailesiyle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya gelecek.
İlk sinyal pazar günü gelmişti
İşçilerin serbest kalacağına dair ilk sinyal geçen pazar günü gelmişti. Şii milisler işçileri gösteren videoda kısa süre içinde serbest kalacaklarını açıklamışlardı. Şii milisler kaçırılmadan kısa süre sonra yayınladıkları ilk videoda ise Türkiye’den, “Kürt petrolünün Türkiye üzerinden ihracını durdurma, Suriye’de Fetih Ordusu’nun Şii köyleri Fua ve Kafrayya’daki kuşatmalarını kaldırılmasına aracılık etme ve Türk askerlerinin Irak’tan çekilmesi” taleplerinde bulunmuşlardı.
‘Irak çok yardım etti’
BÜYÜKELÇİ Kaymakcı, Iraklıların da kendilerine çok yardımcı olduğunu söyledi ve, “Başbakan Haydar el İbadi, Savunma Bakanı Halid el Ubeydi, Bağdat Operasyonlar Komutanı Abdulemir Şammari, ülkenin en büyük Şii otoritesi Ayetullahuzma Ali Sistani, Sadr Akımı lideri Mukteda es Sadr, Bedir Hareketi lideri Hadi Amiri ve Yüksek İslami Konsey Lideri Ammar el Hekim’e çabalarından ötürü teşekkür ederim” dedi.
‘Bize asıl şimdi bayram!’
İşçilerin evlerinde bayram sevinci var. Müjdeli haberi alan aileler, sevinç gözyaşlarına boğuldu. İşçilerden Muzaffer Kaya’nın eşi Marziye Kaya, “Çok zor bir durumdu, ilk başta hayatından endişe duyuyordum. İnternette görüntülerini görünce içim biraz rahattı. Çok sevinçliyim, inşallah kısa zamanda gelecek” dedi. Recep Tekin’in eşi Hakibar Tekin de, “Bayramı kutlayamadım ama en büyük bayram eşimin kurtulması oldu” diye konuştu.
2 işçi daha önce serbest bırakılmıştı
Kaçırılan Türklerden Necdet Yılmaz ve Ercan Özpilavcı, 16 Eylül’de Basra’da serbest bırakılmıştı. Ercan ve eşi Birgül Özpilavcı, diğer işçilerin özgürlüğüne kavuşmasını sevinçle karşıladı.
KAÇIRILANLARDAN AHMET OLGUN: ‘Hiç korkmadık’
Serbest bırakılanlar arasında yer alan Nurol İnşaat Şirketi’nin muhasebecisi Ahmet Olgun, hiçbir şekilde ümitsizliğe kapılmadıklarını vurgulayarak şunları kaydetti: “2 Eylül gecesi kaçırıldık. Bugün devletimiz ve büyükelçiliğimizin çalışmaları sayesinde buradayız çok mutluyuz. Bizim için bayram bugün. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız devlet büyüklerimize, şirket yetkililerimize, emniyet güçlerimize ve Bağdat Büyükelçiliğimize teşekkür ediyoruz. Türkiye devleti bölünmez bir bütündür ve Ortadoğu’da çok güçlü bir devlettir. Vatanımızı çok seviyoruz. Hiçbir zaman korkmadık ve ümitsizliğe kapılmadık. Her zaman birlikte bugünü bekledik.”
Şiiler işçilere Kuran ve 200’er dolar verdi
Serbest bırakılan işçilerin üzerinde yeni elbiseler olduğu ve Şii milislerin her bir işçiye Kuran-ı Kerim ve zarf içinde 200 dolar para verdikleri öğrenildi.
DAVUTOĞLU TWITTER’DAN DUYURDU: ‘Tüm Iraklı dostlara gönülden teşekkürler’
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Twitter’daki hesabına şunları yazdı: “Bir süredir Bağdat’ta alıkonulan 16 işçimizi az önce Bağdat Büyükelçimiz teslim aldı. Bazı işçilerimizle telefonda konuştum. Çok şükür sağlıkları yerinde. İşçilerimiz için yoğun çaba gösteren tüm Iraklı dostlarımıza kalpten teşekkür ediyorum.”
Erdoğan’dan ‘Gözünüz aydın’ telefonu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Kaymakcı nezaretinde elçilik binasına gelen işçilerden ikisiyle ve hepsinin aileleriyle telefonla görüşüp geçmiş olsun dileklerini iletti. Erdoğan’ın görüştüğü Büyükelçi Kaymakcı’yı ise tebrik ettiği belirtildi.
‘Türkiye için bu çok önemli bir başarı’
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş: “Ailelerinin gözü aydın, milletimizin gözü aydın. Çok şükür bu badireyi de Türkiye kazasız belasız böylece atlatmış oldu. Bu süreçte işçilerimizin bırakılmış olması hakikaten Türkiye için önemli bir başarıdır.”

Haberin Devamı