Gazete Vatan Logo

iPhone 5’te harita şoku

Harita servisi büyük fiyasko oldu

Apple’ın iPhone 5’le birlikte kullanıma sunduğu iOS6 işletim sisteminde yer alan harita servisi büyük fiyasko oldu. Apple’ın haritasında bazı şehirler, hatta ülkeler kayboldu. Adresler olması gereken yerde çıkmıyor. İstanbul’da bu haritayla tur atanın hali harap...

Bir zamanlar bütün bilgisayar kullanıcıları Windows işletim sisteminin piyasaya yeni çıkacak sürümü için büyük heyecan duyar ve yeni Windows ile ilgili aylarca spekülasyonlar yapılırdı. Son birkaç yıldır ise Apple’ın iPhone ve iPad cihazlarındaki işletim sistemi iOS’in yeni versiyonları için benzer bir heyec(lur oldu. Ta ki düne kadar... Modeli ne olursa olsun iPhone telefonunu cebine koyan herkes Google Maps aplikasyonu ile gideceği her yeri bulabiliyordu. Ancak Apple’ın Google ile rekabet nedeniyle bu aplikasyonu kaldırıp yerine kendi haritasını koyma kararı iPhone kullanıcıları için hayatı kâbusa çevirdi. Yeni işletim sistemini yükleyen İngiliz kullanıcılar dünyanın en büyük futbol kulüplerinden Manchester United’ın kulüp binasını arattıklarında haritanın kendilerini Sale United diye bir amatör kulübe gönderdiğini gördüler. Tatil cenneti Cayman Adaları, üzerinde sadece bir havalimanı olan ıssız bir ada olurken, İsveç’in en büyük ikinci şehri Göteborg ile Dominik Cumhuriyeti ise neredeyse üzerinde hiçbir yerleşim olmayan bölgeler haline geldi. Japonya’da Tokyo Tren İstasyonu yok oldu. Birçok farklı ülkede kiliseler Burger King restoranı oldu, bir gün önce binlerce aracın üzerinden geçtiği köprüler de bir anda kayboluverdi.

Google cevap bekliyor

Durum böyle olunca Apple dünden itibaren çok büyük bir tepki dalgasıyla karşılaştı. Milyonlarca kullanıcı, Google Maps’in geri dönmesi için internette siteler kurdu. Apple’ın haritasının ne kadar kötü olduğunu göstermek için de iki haritayı karşılaştıran görüntüler bu sitelerde yer buldu. Londra’da belediye, metroya astığı uyarıda, ‘iOS6 kullanan Londralılar için haritaları danışmadan alabilirsiniz’ ifadesini kullandı. Kullanıcıların bu şikayetlerine teknoloji uzmanları da katılıyor. Byte dergisi direktörü Larry Selzer, ‘Steve Jobs sağ olsaydı bu haritanın Apple’ın kapısından dışarı çıkmasına bile izin vermezdi’ ifadesini kullandı. Daha önce iPhone’un 4’üncü nesil modelindeki ‘AntenGate’ olarak bilinen problem nedeniyle zor günler yaşayan Apple, şimdi de ‘HaritaGate’ şikayetlerine yanıt vermekte zorlanıyor. Apple sözcüsü, ‘Bu harita her geçen gün gelişecek. Daha fazla insan kullandıkça yeni veriler de otomatik olarak ekleniyor’ ifadesini kullandı. Google ise Google Maps aplikasyonunu yeniden App Store’da bedava olarak hizmete sokmak için Apple’ın onayını bekliyor. Ancak Apple’ın, ‘Bu benim sunduğum harita ile aynı işi yapıyor’ diyerek Google’a ‘hayır’ cevabı verebileceği belirtildi.

İşte Apple Maps ile yolunuzu bulmak istediğinizde başınıza gelecekler:

- Etiler Akmerkez Alışveriş Merkezi’ne gitmek istediniz. Apple Maps’e ‘Akmerkez’ yazdığınızda Apple’ın sizi göndereceği yer Kadıköy’deki Akmerkez Çiçekçilik olacak.

- Hafta sonu (benim gibi) Tuzla’daki arkadaşınızın bahçesindeki mangal partisine gitmek istediğinizde, bir anda kendinizi verilen adresin 10 kilometre uzağında bulabilirsiniz.

- Bostancı İskelesi, Pendik Deniz Otobüsü iskelesini aramaya çalışmayın bulamazsınız.

- Bir gün gazetemizi ziyaret etmek isterseniz, Apple Maps’e bakmaya zahmet etmeyin. Çünkü Apple’a göre VATAN gazetesi diye bir yer de yok.

Haberin Devamı