Gazete Vatan Logo

Emekli intibak yasası çıktı mı, son durum ne? (Corona tedbirleri gözleri intibak zammına çevirdi)

Milyonlarca emekli gözlerini intibak ödemesine çevirdi. Corona virüsü önlemleri kapsamında en düşük emekli maaşının bin 500’e yükseltilmesi, intibak ödemesi bekleyen emekliler için yeni bir umut oldu. BAĞKUR, SSK emeklileri 2020 yılına girilmesinden beri intibak zammını bekliyor. Peki, emekliye intibak son durum 2020 gelişmeleri neler? Emekli intibak torba yasada var mı? Ne zaman verilecek?

Emekli intibak yasası çıktı mı, son durum ne? (Corona tedbirleri gözleri intibak zammına çevirdi)

Emekli intibak zammı onaylandı mı? sorusu yoğun bir şekilde sorulmaya başlandı. 2. Yargı paketinin Meclis’e sunulmadı ve 3. Yargı paketinin de çıkarılacağının söylenmesi intibak zammı bekleyen emekliyi sevindirmişken, üstüne corona virüsü tedbirleri kapsamında en düşük emekli maaşının bin 500 TL’ye çıkarılması emeklinin beklentisini arttırdı. Milyonlarca emekli heyecanla intibak yasasını bekliyor.

EMEKLİLER İNTİBAK FARKININ KAPATILMASINI BEKLİYOR

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün geçtiğimiz aylarda açıklamada bulunmuş ve emeklinin intibak zammı beklentisini şu sözlerle anlatmıştı. 2000 öncesinde emekli olanlar ile sonrasında emekli olanların aylıkları arasında farklılıklar bulunduğunu belirterek, 2000'den sonra emekli olanların aleyhine olan bu farklılığın intibakla giderilebileceğini söyledi.

2000'den sonra emekli olanlara intibak uygulanmasını yıllardır talep ettiklerini anımsatan Ergün, "2000 yılı öncesi ile 2000 sonrası emeklilerin aylıkları arasında ortalama 300 lira fark söz konusu. 2000 öncesinde emekli olanlar için yapılan intibakın, yeni yılda 2000'den sonra emekli olanlara da uygulanmasını istiyoruz. Bu talebimizi içeren bir mektup yazıp, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdik." dedi.

Haberin Devamı

Bazı dönemlerde aylıklara yapılan seyyanen zamların emeklileri kısmen rahatlattığını dile getiren Ergün, sosyal güvenlik mevzuatındaki değişiklikler ve aylık hesaplama yöntemleri nedeniyle aylıklarda istenilen düzeyde eşitliğin sağlanamadığını, Ekim 2008 itibarıyla çalışma süresi uzadıkça emekli aylıklarında kayıpların arttığını anlattı.

Ergün, emeklilerin bayram ikramiyesi, 2000 öncesi SSK emeklilerinin intibakı, konut edindirme yardımı (KEY) ödemeleri, 65 yaş ve üzeri vatandaşlara ücretsiz ve indirimli seyahat, evi olmayan emeklilere konut imkânı gibi uygulamalardan dolayı memnuniyetlerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Çalışılan dönemlerdeki sigorta mevzuat hükümleri esas alınarak, karma sisteme göre hesaplanan emekli aylıkları arasında oluşan eşitsizliklerin giderilmesi amacıyla prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları aynı olanlara eşit aylık ödenmesi için intibak yapılmalıdır. Bu talebimiz yerine getirilmeli ve bundan sonra bağlanacak aylıklara da aynı kriterler uygulanmalıdır. Bu şekilde, gelecekte emekli olacakların hakları da korunmuş olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın sesimize kulak vereceğine canı gönülden inanıyoruz."

Haberin Devamı

İNTİBAK ZAMMI NE ZAMAN, NE KADAR VERİLECEK?

Milyonların gözü bakanlık tarafından verilecek müjdeli haberde. Yeni intibak ödemeleri ile ilgili henüz resmi bir açıklama gelmezken olası bir intibak düzenlemesi yapılırsa emekliler 55 TL zam alacak. Bu durumda en fazla intibak zammı ise 355 TL'ye kadar çıkacak. 2000 yılından önce emekli olanlar için intibak düzenlemesi geçtiğimiz yıl yapılmıştı. Yeni yapılacak intibak düzenlemesi ile 5 milyon emeklinin kampanyadan yararlanabileceği ifade edildi.

MEMUR-SEN ARADAKİ FARKIN İLAVE ÖDEME İLE KAPATILMASINI BEKLİYOR

Memur-Sen tarafından memur emeklilerinin intibak talebi hükümete iletildi. İletilen talep çerçevesinde aynı unvanlı kadro ya da görevden emekli olanlar arasındaki farkın giderilmesi hedefleniyor. Düşük maaşı olanlar için aradaki farkın ilave ödeme ile kapatılması bekleniyor.

Haberin Devamı