Gazete Vatan Logo
Sponsorlu

İnternet, reklamcılığın dengelerini değiştirdi

Dijital reklamcılığın gidişatı, geleceği ve problemleri Globalcv’nin düzenlediği panelde konuşuldu. Sektörün duayen isimleri internet reklamlarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Önceki gün Fatih Üniversiyesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Netbook Medya Yönetici Ortağı Emre Tümer, Mitoz Dijital Genel Müdürü Meltem Özçelebi, Bugün Gazetesi İnternet Reklam Koordinatörü İlhan Özel, Proad Medya Kurucu Ortağı Ziya Alemdar, ShiftDelete.net Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Alkan katıldı.

İnternet her şeyi kuşattı, dengeler değişti
Yeni nesil televizyonların reklam satışlarına başladıklarını belirten Netbook Medya Yönetici Ortağı Emre Tümer dijital dünyanın dallı budaklı bir hale geldiğini belirterek tüm mecraları içine aldığını söyledi. Tümer reklamcılığın gidişatın ile ilgili şunları söyledi: “Eğer reklam piyasasına girmek istiyorsanız muhakkak dijital alanda olmalısınız. İnternet bir mecra değil internet bir dağıtım alanı. O nedenle tüm mecraları içine alıyor. TV, gazete, video vs. büyük medya holdingleri dijitale büyük yatırımlar yapıyor, işin sosyal medya tarafı da hızla büyümeye devam ediyor. Video içeriği artıyor. O nedenle dengelerin büyük oranda değiştiğini söyleyebiliriz.”

Kullanıcılarımızı boğmadan reklam yapıyoruz
Hedef odaklı reklama önem verdiklerini belirten ShiftDelete.net Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Alkan kullanıcıları tanımak gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Biz takipçilerimizi tanımaya çalışarak onlara daha uygun ürünlerin reklamlarını yayınlamaya çalışıyoruz. Onları reklama boğmamamız gerektiğini biliyoruz. Günümüzde reklamveren dahi hedef odaklı reklamın daha yararlı olduğunu farketti. Çok fazla gösterim yapmak yerine sadece ilgili kullanıcılara reklam göstermeye yönelik teknikler ve yöntemler gelişiyor, gelişmeye de devam edecek.”

Kişisel reklamınızı yapmanız daha kolay
İnternetin doğru kullanımı ile hızlı ivmeler yakalanabileceğine dikkat çeken Mitoz Dijital Genel Müdürü Meltem Özçelebi markaların yanı sıra bireylerin de dijital mecralarda reklam yapabildiğine dikkat çekti. Özçelebi “Bizim zamanımızda çok büyük şirketlere ulaşmak bu kadar kolay değildi. Ama şimdi tek tuşla her şeyi yapabiliyorsunuz. Facebook, twitter ve linkedin’i etkili bir şekilde kullanın. Üretin, paylaşın, kişisel markalaşmaya özen gösterin.”

Yeni dönem reklamcıları bekliyoruz
Reklamcılık sektöründe duyulan insan kaynağına ihtiyacı ile ilgili konuşan Proad Medya Kurucu Ortağı Ziya Alemdar öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu: “Üniversitedeyken bu sektörü keşfedin. Staj yapmanız çok önemli. Gelecekte yapmak istediğiniz meslek konusunda şimdiden adımlar atın. Ciddi anlamda bir ihtiyaç duyuluyor. Yeni dönemin reklamcıları yavaş yavaş yetişiyor, üniversitedeyken bunun üzerine eğilmenizi öneriyorum.”

Bugün Gazetesi İnternet Reklam Koordinatörü İlhan Özel ise sektörde ciddi anlamda elemana ihtiyaç olduğunu belirtti. Özel, “Google ve facebook reklamları çözüm olmamalı; çünkü dış ticaret açığımızı arttırıyor ve bilgimizi köreltiyor. Kendimiz yeni sosyal mecralar oluşturmalıyız. Ülke olarak hem yeni mecralara hem de reklamcılık işinde uzmanlaşacak nitelikli insanlara ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu.

Soru-cevap kısmında öğrencilerin sorularını yanıtlayan panelistler sektörde yaşadıkları ilginç anıları öğrencilerle paylaştı. Yoğun ilgi gösterilen etkinliğe katılamayan öğrenciler panele ilişkin videoları wise.tv’den izleyebilecek.

Haberin Devamı