Gazete Vatan Logo

İnsanlık Ege’de boğuluyor

Yunan adalarına gitmeye çalışan 13 kişinin bulunduğu bot battı, 7’si çocuk 9 kişi öldü. Eşi ve üç çocuğunu kaybeden Oner Rahad, organizatörün telefon gelmesi üzerine gaza basıp bottan atlamaya çalıştığını, bu nedenle panik yaşandığını ve alabora olduklarını anlattı

İnsanlık Ege’de boğuluyor

Aydın’ın Kuşadası ilçesi açıklarında önceki gece saat 03.25’te göçmen botunun battığı ihbarı alındı. Bunun üzerine Sahil Güvenlik ekipleri ve dalış timi ile helikopter, uçak ve 2 Sahil Güvenlik botu bölgeye sevk edildi. Saat 03.58’de bölgeye ulaşan ekipler 4 kişiyi kurtarırken, 7’si çocuk 2’si kadın toplam 9 kişinin cansız bedenini buldu. Botta toplam 13 kişinin bulunduğu, 12’sinin Irak 1’inin ise Suriye uyruklu olduğu belirlendi. Faciada yaşamını yitiren 9 kişinin tamamının da Iraklı olduğu tespit edildi. Kurtarılanlar arasındaki Suriyeli’nin organizatör olabileceği şüphesi üzerinde duruluyor. Kurtarılanların 3’ü erkek, 2’i çocuk.

Silah zoruyla bindirdiler

Faciayla ilgili çarpıcı ayrıntılar ortaya çıktı. Irak’tan 20 gün önce Türkiye’ye gelen kaçak göçmenlerin, gece yarısı insan kaçakçılarıyla buluştukları öğrenildi. İki ayrı aileye mensup oldukları belirlenen Iraklı kurtarılan kaçakların ifadelerinde, kendilerine can yeleği verilmeyince itiraz ettiklerini, ancak buna rağmen zorla bota bindirildiklerini söyledikleri kaydedildi. Eşi ve üç çocuğunu kaybeden Oner Rahad’ın anlattıkları dehşeti gözler önüne serdi: “Tekneyi beklerken lastik bot getirdiler. Binmek istemedik. Organizatörlerden yelek istedim. ‘Hayır yok, bin’ dediler. Organizatörlerden birinin elinde silah vardı. ‘Eğer gitmezsen seni öldürürüz’ dediler. Bota silah zoruyla bindirdiler. Bizden aile başı 3 bin dolar aldılar. Botu Suriye uyruklu şahıs kullanıyordu. Bu kişi kıyıdan ayrıldıktan bir süre sonra gelen telefona yanıt verdi. Hemen ardından gaza basarak bottan atlamaya çalıştı. Bu sırada çıkan karışıklıkta bot alabora oldu.”

Haberin Devamı

İki aileden onlar kaldı

Eşi ve 3 çocuğunu kaybeden ve olaydan 4 yaşındaki çocuğuyla sağ kurtulan Iraklı Oner Rahad ile olayda tüm aile bireylerini yitiren bir Irak uyruklu ise hastanedeki cesetleri teşhis etti. Sağ kalan oğlu Muhammet’i yanından ayırmayan Oner Rahad, eşi ile diğer çocuklarının cansız bedenlerinin konulduğu cenaze aracını göstererek, “Her şey bitti” dedi. Bot battığı sırada 4 yaşındaki oğluna uzandığını, kendisine uzanan kızını ise kurtaramadığını gözyaşları içinde anlatan acılı baba, çaresiz olduğunu, ne yapacağını bilemediğini ifade etti. Ahmad Rahad ise ailesinin tüm fertlerini oluşturan dört çocuğu ve eşini kaybetti.

Haberin Devamı

10 BİN

Ege Denizi’nde 2015’te 806, 2016’da 434,2017’de ise 61 göçmenin hayatını kaybettiği belirlendi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin açıkladığı rapora göre, 2014’ün başından bu yana Akdeniz ve Ege’de hayatını kaybeden sığınmacıların sayısı 10 binin çok üzerinde. 2018 yılında Akdeniz’de ölen göçmenlerin sayısı bin 500’ü aştı.

Bu kez kurtuldular

İspanyol yardım kuruluşu ‘Proactiva Open Arms’ın (POA) Akdeniz’de kurtardığı 87 Afrika kökenli göçmen, gün İspanya’nın günayindeki Algeciras Limanı’na getirildi. POA yöneticileri, çoğunluğunu Sudan’daki iç savaştan kaçanların oluşturduğu göçmenlerin 2 Ağustos’ta Libya açıklarında kurtarıldığını kaydetti.