Gazete Vatan Logo

İnsana yatırım

'Harvard’ı bitiren de Van’daki üniversiteden mezun olan da aynı şartlarda değerlendiriliyor'

‘Gücümüzü ürünlerden değil insana yaptığımız yatırımdan alıyoruz’

P&G Türkiye Müdürü Saffet Karpat, çalıştığı şirketin insan kaynağına verdiği önemi anlattı. Karpat, “Bizim için Harvard’ı bitiren de Van’daki üniversiteden mezun olan da aynı şartlarda değerlendiriliyor. Şirkete hiç dışarıdan yönetici transferi yapılmadı. Şu an Çin’den ya da başka bir yerden başvurup P&G’de işe başlayan biri, belki de 20 yıl sonra şirketin tepesine oturacak” dedi

’Hep toplantılarda biraraya geliyoruz’ diyen P&G’nin Türkiye Genel Müdürü Saffet Karpat ’daha samimi bir ortam yaratmak’ adına bir grup gazeteciyi Kuruçeşme sırtlarındaki evinde misafir etti. Oradan buradan konuşulacak ancak yazılmayacaktı. Yani iş değil tamamen bir sohbet toplantısıydı. Ancak Karpat, rutin toplantılarda genelde P&G’nin yeni ürünleri, ciro, kâr gibi rakamlar konuşulduğundan hiç sıra gelmeyen ve belki de hiç gelmeyecek olan kariyerle ilgili o kadar ilginç noktalara değindi ki bu bölümün aktarılması gerekti. P&G’nin tepesindeki Karpat, P&G’nin gücünü nereden aldığı ile ilgili olarak kariyer planlaması yapan gençlere ışık tutacak şu bilgileri verdi:

* Bugün marketlere, bakkala gittiğinizde her gün aldığınız diş macunundan kadın pedine pek çok üründe P&G’yi görebilirsiniz. Ancak bizim gücümüz ürünlerden değil insana yapılan yatırımdan geliyor. Burası benim kendimi bulmama

* Burada nereden gelirseniz gelin hiç ayrım yapılmaz. Darüşşafaka’da okudum, Lozan’da master yaptım, okula gelmişlerdi başvurdum işe aldılar ve Türk olduğum için beni hiç ayırmadılar.

* P&G dünyada sadece iç promosyona bağlı olarak yani kendi içinden yükselmeye izin veren ender şirketlerden biridir. Orta ya da üst kademeye dışarıdan yönetici alınmaz. Uzman seviyesinde alınır. Ancak genel müdür seviyesinde dışarıdan

* Bu sistem bugüne kadar çökmeden başarıyla yürüdü. Siz deseniz ki şirketimde iç terfi sistemine geçeceğim bu 30 yılınızı alır. Çünkü bugün aldığınız insanın 20 yıl yetişmesi gerekiyor. Bu sistemi bozmak kolay ama kurmak çok zor. Sabırlı olmanız lazım. Aslında bu P&G’de niye işe girmenin zor olduğunu da açıklıyor. Çünkü ABD, Çin ya da herhangi bir yerde işe giren belki 20 yıl sonra şirketin tepesine oturacak.

* Bizde ABD’de ya da Van’da üniversiteyi bitirenin başvurusu aynı değerlendiriliyor. Başvurular internetten yapılıyor. Değerlendirmede üniversite notuna bakılmıyor. Sütçü İmam Üniversitesi’ndeki bir kişiyle Harvard Üniversitesi’nden mezun birinin işe alınırken değerlendirilmesi aynı . Evet herkes dünyada aynı eğitimi almıyor. Ancak başarıya giden kriterler aynı; düşünce gücü, şirket içine nasıl uyum göstereceği, analitik gücü kuvvetli mi, organizasyon gücü ve çeviklik dediğimiz insanlara bakış açısı...

Burada torpil işlemez

* Diyelim ki oğlum ya da dayımın oğlu ben İstanbul’da yaşarken ABD’de işe başvurdu. Onun için bile izin almam gerekiyor. Genel müdür seviyesindeki insanların birinci derece akrabaları işe giremiyor.

* Biz dışarıdan yönetici almadık ancak dışarıya çok yönetici ihraç ettik. Bunlar arasında Apple’ın CEO’su Steve Ballmer, eski GE CEO’su Jeff Immelt var. Türkiye’de Vodafone CEO’su Serpil Timuray da kariyerine P&G’de başladı.

* P&G’den ayrılanlar zaman zaman partiler yaparak biraraya gelir. Ben de bu toplantılara katılırım.

* Bizde esnek çalışma koşulları vardır. Mesela bir çalışanımızın eşi Cincinati’de başka bir şirkette çalışıyordu. Biz kendi çalışanımıza Atlanta’daki merkeze haftada 1 kez gitmek koşuluyla evde çalışmasına
izin verdik. Ben de Türkiye’ye geldiğimden bu yana saat 10 ile 16 arasında toplantı yapıyorum. Sabahın erken saatlerine toplantı koymuyorum. Artık alıştılar. Çünkü bunu kullanmak isteyen insanlara fırsat verilmiyor.


Bir odası bile yok

Karpat’a neden makam odası olmadığı soruluyor. Karpat, masasının olmadığını belirterek bir anısını anlatıyor: “Hükümetten gelen insanlar oturduğum masanın önüne geldi ve ’Hadi odanıza gidelim’dedi. Ancak ben ’Odam yok, ne içecekseniz bir toplantı odasına gidelim orada içelim’ dedim. Hepsi şaşırdı ve inanmadı. Hâlâ da hiyerarşik bir insan değilim.”

Şirketin bir de pişmanlık yasası var! Karpat’ın anlattıklarına göre, ayrıldıktan sonra 1 yıl içinde pişman olanlar otomatik olarak geri alınmıyor ama alınanların seviye olarak aynı pozisyonda geri döndüğünü belirtiyor.

Saffet Karpat, 2006 yılından beri ‘Fazla Mesai Orkestra’sı adını verdikleri grubuyla aktif olarak müzik yapıyor. Karpat, elektro gitar çalıyor.

Haberin Devamı