Gazete Vatan Logo

İngiliz sermayeli TAM Market, Zapsu'nun BİM'ine rakip geldi

İndirim market zincirlerine yeni bir oyuncu daha katıldı. Tam adıyla Türkiye'de 500 mağaza açmayı planlayan İngiliz yatırımcı, terör saldırıları sonrası hedeflerini ertelemek bir yana daha da hızlı büyümeye karar verdi

Türkiye'yi 'hard discount' diğer bir adıyla 'indirim marketleri' konseptiyle tanıştıran Bim'e İngiltere'den rakip geldi. İngiliz bir yatırımcı tarafından kurulan Tam Perakende Mağazacılık, Türkiye genelinde hızlı bir büyüme atağına geçti.

Bim gibi her köşe başında görmeye başladığımız Tam, çok kısa süre içinde İstanbul genelinde 21 noktada yerini aldı. Agresif bir büyüme stratejisi izleyeceklerini belirten Tam Perakende Mağazacılık Genel Müdürü İrfan Sakin, hedeflerinin en az 500 mağaza açmak olduğunu, bunu da 2007 yılına kadar tamamlayacaklarını söyledi.

İstanbul'daki terör saldırıları sonrası İngiliz ortakları ile görüştüklerini ve yatırımlarını aynı hızda sürdürme kararı aldıklarını söyleyen Sakin, "Bırakın planları ertelemeyi mağaza sayımızı daha da artırmaya, hedef büyütmeye karar verdik" dedi. Sakin, Türkiye için yaratılan Tam markasının yurtdışına da taşınacağını ifade etti.

Tam'ın yüzde 85'i yabancı yatırım
Tam'ın yüzde 85'i Avusturya asıllı ve İngiltere'de yaşayan Eskandar Maleki adında bir yatırımcıya ait. Eskandar Maleki'nin, İngiltere'de telekomünikasyon, otomotiv yan sanayi ve petrol gibi birçok sektörde yatırımları bulunuyor. Tam'da geri kalan yüzde 15'lik sermayeyi ise Türk yatırımcılar oluşturuyor. Aynı zamanda şirket ortaklarından olan İrfan Sakin, Eskandar Maleki'nin indirimli marketler alanındaki potansiyeli görerek yatırım için Türkiye'yi tercih ettiğini söyledi.

2003 yılının Ocak ayında faaliyete geçtiklerini belirten Sakin, bugüne kadar Pendik'ten İkitelli'ye kadar 20 mağaza açtıklarını ifade etti. 21'inci mağazayı açmak üzere olduklarını kaydeden Sakin, şöyle devam etti: "Yaklaşık altı yıllık bir programla yola çıktık. Bu programın sonunda Türkiye genelinde 500'e yakın mağaza açmayı hedefliyoruz."

20 milyon dolar yatırım yaptık
Sakin, Tam'ın kuruluş sermayesininin 4 trilyon lira olduğunu söyledi. "2003 yılını 4 trilyon liranın üzerinde bir yatırımla kapatacağız. Altı yıllık program dahilinde ise yaklaşık 15-20 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyoruz" diyen Sakin, İstanbul'dan sonraki hedeflerinin Kuzey ya da Güney Marmara Bölgesi olduğunu sözlerine ekledi. Farklı bir yayılma stratejisi izleyeceklerini belirten Sakin, "Genelde firmaların İstanbul'dan sonra hedefi Ege Bölgesi oluyor. Ama burada çok fazla yerel marka var. Bu nedenle tercihimiz rekabetin daha az olduğu ve rahat büyüyebileceğimiz bölgeler olacak" dedi.

Irak'ta ve Suriye'de mağaza açacak
Türkiye dışında da büyüme stratejileri olduğunu belirten Sakin şöyle devam etti: "Sadece Türkiye üzerine odaklanmıyoruz. Doğu'ya doğru da açılacağız. Oluşturduğumuz büyüme stratejisine Irak da dahil. Şu anda Irak üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca Suriye'de de mağaza açmak planlarımız dahilinde."

Haberin Devamı