Gazete Vatan Logo

İngiliz’in yüzde 60’ını öz kaynağıyla alacak!

Yıldız Holding Başkanı Murat Ülker, 23 saatlik kesintisiz müzakereyle gerçekleşen 2 milyar sterlinlik United Biscuits satın alımının yüzde 60’ının öz kaynakla finanse edileceğini açıkladı.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, United Biscuits’i satın alma işleminde finansmanın yüzde 60’ını kendilerinin sağlayacağını açıkladı. Dün düzenlenen basın toplantısında konuşan Murat Ülker, yatırım planları hakkında bilgi vererek United Biscuits fabrikaları dahil 200 milyon dolarlık yıllık yatırım planları olduğunu söyledi. “United Biscuits işleminde Türk ve yabancı finansman kuruluşlarının gücünü arkamızda hissettik” diyen Ülker, satınalma işleminde finansmanın yüzde 60’ını kendilerinin sağlayacağını, yüzde 40’ını ise finans kuruluşlarından elde edeceklerini belirtti.

Ülker UB’den değerli

Murat Ülker ayrıca çarpanları itibariyle bakıldığında Ülker’in United Biscuits’ten daha değerli olduğunu söyledi. 184 yıllık United Biscuits’i sermayelerinin değil 70 yıllık tecrübelerinin aldığını vurgulayan Murat Ülker, şöyle devam etti:

“Dün imza atıp İstanbul’a dönerken, aklımda babam vardı. Bana bir hikaye anlatmıştı. Amcamla birlikte Ülker’i kurduklarında, ‘Doğru mu yaptım’ acaba diye içinden geçirmiş. Sevgili babam o kadar doğru yaptı ki; Türkiye’den bir dünya üçüncüsü şirket çıkardı. United Biscuits’i sermayemizle aldık sanmayın. Bu 184 yıllık şirketi 70 yıllık tecrübemiz aldı. Bu yatırımı yaparken, ölçtük, biçtik, rakamları kuyumcu titizliği ile inceledik. Fabrikaları gezdik, Afrikaya’ya Nijerya’ya gittik, Hindistan’a baktık. Londra filan, günler, geceler toplantılar yaptık, araştırdık. Niye? Çünkü; en doğruyu yapalım istedik. En son kararı ‘Bisküvici içgüdülerimiz’ verdi. Çünkü biz bisküvinin ustasıyız. Çünkü; nasıl ki en baştan başlayıp Türkiye birincisi olmuşsak şimdi dünyanın üçüncüsü olmaya hazırız. Tabii ki, dünyanın birincisi olmaya da adayız.”

Haberin Devamı

Değeri 6 milyar liraya çıktı

Yıldız Holding’i dünyanın üçüncü büyük bisküvi üreticisi yapan işlem sonrası Borsa İstanbul’da işlem gören Ülker Bisküvi hisseleri yüzde 3.94 oranında prim yaparken, şirketin toplam piyasa değeri 5.9 milyar liraya yükseldi. Geçen hafta kapanışında 5.6 milyar lira olan Ülker Bisküvi’nin toplam piyasa değeri iki günde yaklaşık 300 milyon lira yükselmiş oldu. Hisse değeri de 17.15 liraya çıktı.

Haberin Devamı

Yıldız Holding 4 yılda 19 şirket satın aldı

Yıldız Holding, 2010 yılından bu yana 19 şirkete ortak oldu ya da tamamını satın aldı. Holdingin bu dönemde gerçekleştirdiği 19 satın alma ve birleşme işleminden değeri açıklanan 13 tanesi için cebinden 1.3 milyar dolar çıktı. Holdingin 19 işlemine konu olan şirketlerden 17’si yerli olurken, biri İngiltere, diğeri de ABD merkezli. Bu dönemde holding, 5 şirketin yüzde 100’ünü satın aldı. Tamamına sahip olduğu bu şirketler; Şok Marketler Zinciri, DeMet’s Candy Co., DiaSA Süpermarketleri, Onur Ekspres Marketçilik ve United Biscuits oldu. Aytaç Et’ten UNO’ya, Obaçay’dan Adapazarı Şeker Fabrikası’na kadar 14 şirkete ise ortak oldu.

10 günde şirketi devir alacağız

Toplantıda konuşan Yıldız Holding CFO’su Cem Karakaş, United Biscuits’i 2008’den beri sabırla takip edip 23 saatlik kesintisiz müzakerenin ardından aldıklarını anlatarak, “Satın alma işlemlerinde banka gibi işler çok uzun sürer ama United Biscuits’in alınması işleminde biz 10 günde devir alacağımız taahhüdünü verdik” dedi.

Haberin Devamı