Gazete Vatan Logo

İngiliz Bakan Burt: İdlib anlaşması fırsat sunuyor

İngiltere’nin Ortadoğu’dan sorumlu bakanı Alistair Burt, İdlib’de Türkiye ile Rusya arasında varılan anlaşmayla ilgili, “Öyle görünüyor ki, yapılan anlaşmayla muhtemel bir müdahaleden kaçınıldı. Bu da İdlib’deki insanların güvenliğinin sağlanması anlamına geliyor” dedi

İngiliz Bakan Burt: İdlib  anlaşması fırsat sunuyor

Türkiye’Ye ziyarette bulunan İngiltere’nin Ortadoğu’dan Sorumlu Bakanı Alistair Burt sorularımızı yanıtladı. Ülkesinin bugüne kadar en büyük yardımı yaptığı insani krizin Suriye konusunda olduğuna dikkat çeken Burt, “İnsani yardımlarımız 27 milyon yiyecek paketi, 11 milyon acil yardım paketi, 13 milyon tıbbi yardım hizmeti danışmanlığı ve 10 milyon aşıdan oluşuyor” dedi. Burt, bunun Türkiye’nin yaptığı yardımın yanında çok da büyük olmadığını kabul etti. “İkisi de eşit öneme sahip ve birbiriyle paralel iki konu var önümüzde” diyen Burt, Suriye konusunda özetle şu mesajları verdi:

Radikallerden korunmak

Biri, hiçbir ayrım yapmaksızın, masum insanların hayatlarının kurtarılması. Şu anda İdlib’de yerel halkın nüfusu 3 buçuk milyon seviyesine ulaşmış durumda. Bu nüfusun güvenliği son derece önemli. Aynı şekilde ve eşit öneme sahip diğer konu da, İdlib’de şu anda bu halkla birlikte bazı aşırılıkçı, radikal grupların bulunduğu da bir gerçek. Suriye’nin de bizlerin de bu tehditten korunması da son derece önemli. Şu anda yapılan anlaşma iki konuyla ilgili de bir fırsat sunuyor. Öyle görünüyor ki, yapılan anlaşmayla muhtemel bir müdahaleden kaçınıldı. Bu da İdlib’deki insanların güvenliğinin sağlanması anlamına geliyor. Yine bu anlaşmayla birlikte yeni bir süreç başladı. Radikal unsurların tespit edilerek bu kişilerin başka bölgelerde veya Suriye’de eylem yapmalarının önüne geçmek için gereken güvenlik tedbirlerinin başlatılması için de bir fırsat ortaya çıkmış oldu. önümüzdeki, yakın süreçte istihbarat ve güvenlik işbirliğinin artırılması özellikle radikal unsurlar ve bunlara katılma olasılığı olan kişileri engelleyebilebilmek açısından çok önemli.

Haberin Devamı

YPG’lileri PKK’dan uzaklaştırma baskısı!..
“PKK, PYD, YPG... İngiltere hangisini, nasıl görüyor?” sorusuna Burt şu yanıtı verdi: Birleşik Krallık’ta PKK, yasaklanmış bir terör örgütüdür. Biz Birleşik Krallık hükümeti olarak da, Türkiye’nin güney sınırlarından gelebilecek herhangi bir terörist tehdide karşı kendini savunma hakkı olduğuna inanıyoruz. Türkiye’nin kuzeydoğu Suriye’den gelebilecek terör saldırılarıyla ilgili çok meşru bir endişesi olduğunu da kabul ediyoruz. PKK’yı gayet net bir şekilde bir terörist örgüt olarak nitelendiriyoruz. Tabii ki YPG’nin içinde ve ideolojisinde, PKK’nın ideolojisine yakın ya da benzer olan kökler bulunuyor, bu da bir gerçek. Ama aynı şekilde YPG içinde, kendisini PKK’dan ve örgütün ideolojisinden ayırmak, uzaklaştırmak isteyenler de var. Bunlara biz de çok ciddi bir şekilde PKK’dan uzaklaşmaları konusunda baskı uygulamaktayız.
Maslahatgüzar: PYD bütün Kürtleri temsil etmiyor
İngiltere Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jennifer Anderson, PYD/YPG konusunda şunları söyledi: Biz tabii ki, hiçbir ülkenin, hiç kimsenin, Türkiye ve Türk halkı kadar, PKK ile bağlantısı olabilecek ya da PKK’dan ilham almış örgütleri yakından tanıdığını, iyi bildiğini düşünmüyoruz. Bunu en iyi bilebilecek olan Türkiye ve halkıdır. Bu noktada da gerçekten Türk yetkililerin bize söylediklerini büyük bir ciddiyetle ve dikkatle dinleyip anlamaya çalışıyoruz. PKK’nın acısını en çok Türk halkı, Türkiye yaşadı. Türkiye’nin güvenliği bizim için çok önemli, dolayısıyla Türkiye’nin güvenliğini sağlamak için attığı her adımda biz de dikkatli davranıyoruz. Ama nihayetinde Türkiye’nin dediği gibi, Suriye’nin gelecekteki Anayasal düzenine karar verme sürecine dahil olacak gruplar, Suriye halkını gerçekten temsil edenler olmalı. Buna Suriye’de yaşayan Kürtler de dahil. PYD, bu Kürtlerin sadece bir bölümünü temsil eden bir grup. Suriye’deki bütün Kürtleri temsil etmiyor.

Haberin Devamı