Gazete Vatan Logo

IndiGo Airbus'u uçurdu

Hintli IndiGo 15.6 milyar $’lık rekor sipariş verdi Airbus’ı uçurdu

IndiGo’nun sipariş ettiği A320 NEO uçak başına yılda 3 bin 600 ton karbondioksit anlamına gelen yüzde 15 oranında önemli bir yakıt tasarrufu sağlayan motorlara sahip ve Sharklet denilen geniş kanatçıkları bulunuyor. Ayrıca uçakta, motor sesi de önemli oranda azaltılmış durumda.

Hindistan’ın en büyük ‘ucuz havayolu’ (low cost) şirketi IndiGo, Airbus’a 180 uçağı kapsayan 15.6 milyar dolarlık sipariş vererek havacılık tarihinde rekora imza attı. İlk olarak 2005 yılında Paris Havacılık Fuarı’nda 100 adet A320 siparişi vererek gündeme gelen IndiGo’nun ticari havacılık tarihinde tek seferde verilen bu siparişi Airbus’a da ilaç gibi geldi.

IndiGo’nun siparişlerinin 150 tanesini Airbus’ın en bilinen modellerinden tek koridorlu A320’nin yenilenmiş tipi A320 NEO’lar oluştururken satın alınacak diğer 30 adet uçağın ise eski tip A320 modeli olacağı öğrenildi. IngiGo’nun verdiği bu yüklü sipariş sayesinde Airbus, yakıt tasarrufu sağlayan yeni tipteki uçakları için müşteri bulmada zorlandığı dedikodularından da kurtulmuş oldu. Havacılık sektörü uzun zamandır Airbus’un bu açıdan zor durumda kaldığı söylentileriyle çalkalanıyordu. 2006 yılında ilk tarifeli seferine başlayan Hintli IndiGo, filosuna katacağı yeni uçaklara ise 2016 yılından itibaren kavuşmaya başlayacak.

Airbus’la IndiGo arasında ‘rekor sipariş’ için sözleşme imzalanırken bu alım Hindistan’da yükselen orta sınıfla birlikte ivme kazanan havayolu taşımacılığı için de önemli bir gelişme olarak nitelendiriliyor.

Airbus-Boeing savaşı

Siparişin bir anlamı da Airbus ile Boeing arasındaki pazar kapma savaşında Avrupalı uçak üreticisinin Boeing’e karşı önemli bir galibiyet kazanması. Çünkü her iki şirket Hindistan’da etkin olmak için büyük bir mücadele yürütüyordu. Airbus’un rekor olarak nitelediği anlaşma sonrasında, rakibi Boeing üzerindeki, 737 tipi uçaklarını yeni yakıt tasarrufu sağlayan motorlarla geliştirmesi baskısını artıracağı belirtiliyor. Boeing’in motor yenilemesine gitmenin yanı sıra yeni uçak geliştirme seçeneğini de değerlendirdiği vurgulanıyor.
Anlaşma için belirtilen 15.6 milyar dolar rakamı liste fiyatı üzerinde hesaplandığı için son pazarlık anlaşmasında büyük indirime gidilebilceği de gelen bilgiler arasında.

Haberin Devamı