Gazete Vatan Logo

İnce taktikler

1- Gündem dışına çıkma hamlesi

Kamuoyunun merakla beklediği toplandı, MENAS’ın “hayali ihracat” ve “Şirkete ait greyfurtu taşıyan TIR’da yakalanan eroinle” ilgili iddialarla sınırlıydı. Kılıçdaroğlu, buna rağmen ’minderi genişletmek’ niyetindeydi. Şaban Dişli ve Deniz Feneri’yle ilgili yolsuzluk iddialarını özellikle hatırlattı.

2- Bazı belgeler gölgede bırakıldı

Her iki siyasi de ’Kendini güçlü gösteren belgeyi’öne çıkarmak için çaba harcadı. Kılıçdaroğlu, MENAS’I soruşturan müfettişle ilgili hazırlanan rapordaki ’mal varlığı artmadı’ bölümüne dikkat çekerken, ’Müfettiş görevi kötüye kullanmaktan yargılanmalı’ ifadesine yer vermedi. Fırat bunu hatırlattı, ayrıca müfettişin kendisine karşı açtığı ve reddedilen ’tazminat davasını’ uzun uzun anlattı.

3- Belgelerin bağlantısı koparıldı

Kılıçdaroğlu, “hayali ihracat” iddiasıyla ilgili İdare Mahkemesi ve Danıştay kararlarına ağırlık verdi. Çünkü bunlar MENAS aleyhine sonuçlanmıştı. Fırat ise “hayali ihracat” iddiasıyla ilgili hakkında verilen kesinleşmiş “takipsizlik kararı”nı ısrarla öne çıkardı. Bu aynı olayın iki farklı kararı gibi algılandı. Oysa Kılıçdaroğlu, 1994’teki bir “hayali ihracat” olayıyla ilgili alınan “vergi iadesi”yle ilgili davanın belgelerine geçmişti. Fırat bunu fark edip uyardı, “Bunlar ayrı olaylar bunları ayrıca konuşalım” dedi. Fırat’ın bu konuda hazırlıklı olmadığı izlenimi doğdu. TV izleyicisi açısından konu ağır bir “hukuki münakaşa” haline dönüştü.

Haberin Devamı