Gazete Vatan Logo

IMF'nin KDV ısrarına Ankara şimdilik direniyor

Ekonomi bürokratlarına bayram tatilini zehir eden IMF, rutin görüşmelerde bir de KDV talebi ile sıkıntı yarattı. IMF'nin "Bütçe gerçekleşmelerini çok da tatmin edici bulmadık. İlave gelir için KDV artsın" isteği sürpriz oldu

Başbakan Abdullah Gül, "IMF'nin dediğiyle olmaz. KDV'ler zaten yüksek miktarda, indirmek için uğraşıyoruz" dedi. Başbakan Gül, bayram tatilini geçirdiği İzmir Balçova Termal Tesislerinde bir saatlik yürüyüşün ardından, yağmur altında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "IMF heyeti, Türkiye'nin 2003 yılı bütçesi hazırlanırken akaryakıt ürünlerine zam yapılmasını ve KDV'nin yükseltilmesini istedi. Hükümet'in tavrı ne olacak" şeklindeki bir soru üzerine Başbakan Gül, şöyle konuştu:

Demeleriyle olmaz
"IMF'nin dediğiyle olmaz. KDV'ler zaten yüksek miktarda ve indirmek için uğraşıyoruz. Ama benzine, mazota yapılan zamların sebebini biliyorsunuz. Eğer dışarıdan alıyorsanız petrolü... Tamamen bu krizden dolayı petrol çok yükseldi. Onu ya vergilerle ödeyeceğiz veya kim kullanıyorsa ona yansıtacağız. Biz tam yansıtmıyoruz. Yine hükümet tam yansıtmıyor. Zaten çok önceden gelen sistem var." Başbakan Abdullah Gül yeni zamlar ve vergilerde artış bir yana, indirim imkanlarını araştırdıklarını ifade ederek "Göreceksiniz, önümüzdeki aylarda özellikle köylünün mazot kullanımı çok önemli olduğu için fiyatlarda önemli ayarlamalar olacak" diye konuştu.

Bürokratlar sıkıştı
Başbakan Gül'ün KDV konusundaki red cevabına karşılık ekonomi bürokratları "IMF'yi ikna etmek çok zor olacak. KDV artışı olmayacaksa, bunun yerini alacak bir gelir kalemi mutlaka koymak zorunda kalacağız. Zira IMF, açıklanan iki kaynak paketi ile geleceği söylenen 12 katrilyon liranın üzerindeki geliri tatmin edici bulmadı. Zaten bu kaynağın büyük bölümü de gelir değil tasarrufu kapsıyor. IMF bizzat gelir kalemi arıyor. Pazartesi gününden sonra bir hayli terleyebiliriz" şeklinde konuştular.

Haberin Devamı