Gazete Vatan Logo

IMF elektriğe zam istedi

Türkiye ziyaretini tamamlayan IMF’nin ikinci adamı Lipsky, elektrik gibi zarar eden KİT’lerin mali yapılarını güçlendirmeleri için zam yapmaları gerektiğine işaret etti

Anne Krueger’in yerine Eylül ayında IMF Birinci Başkan Yardımcısı olarak atanan John Lipsky, Tükiye ziyaretinin son gününde çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ankara’da bakanlarla görüştükten sonra dün İstanbul’da Bankalar Birliği ve TÜSİAD üyeleriyle biraraya gelen ve ardından bir basın toplantısı düzenleyen Lipsky, elektrikte zam yapılması gerektiğine işaret etti. Lipky, yüzde 6.5 olan faiz dışı fazla hedefine ulaşılabileceğini belirterek, “Yüzde 6.5’lik FDF’nin yüzde 5’lik kısmı bütçeden geri kalan yüzde 1.5’i KİT’ler dahil diğer kamu kuruluşlarından gelecek. KİT’ler arasında mali performansı zayıf olanlar var. Bunların gelişmesi için operasyonel ve fiyat açısından ayarlamalar gerekiyor” dedi. Lipsky’nin bu açıklaması 4 yıldır sabit fiyat uygulaması nedeniyle zarar eden elektrik şirketlerinin zam yapması gerektiği yönünde yorumlandı.

EVET BU SEÇİM BÜTÇESİDİR
Bütçenin seçim bütçesi olup olmadığına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Lipsky, “Seçim yaklaşıyor, bütçe hükümet tarafından hazırlandı, tanımı gereği seçim bütçesi olacaktır. Ancak, önemli olan mali disiplinin sürdürülmesi. Disiplinden uzaklaşılmazsa Türkiye’ye güven artacaktır” dedi.

Türkiye’den etkilendim
Türkiye’yi ilk kez ziyaret ettiğini söyleyen Lipsky, “İlk izlenimler kalıcı olur. 3 günlük ziyaretim sırasında Türkiye’nin ne kadar dinamik, gelişen bir bir ekonomi olduğunu gördüm. Bunlar raslantı değil. Son yıllardaki yapılan yoğun çalışmaların sonucu. Son 5 yılda yapısal reformlar, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ve özelleştirmede önemli adımlar atıldı” dedi.

Lipsky, Yılmaz’dan daha iyimser çıktı
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın “Enflasyon hedefine ancak 2008’de ulaşırız” açıklamasına karşın Türkiye’yi ziyaret eden IMF’nin ikinci adamı John Lipsky’den, “Bu yılki enflasyon hedefi tutmaz. Ancak yüzde 4 olan 2007 enflasyonuna ulaşmanız çok yüksek” açıklaması geldi. IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, enflasyonunun hız kesmesinin önemli olduğunu belirterek, “Bu sağlanırsa kredibilite yeniden artacaktır. Ancak enflasyonun orta vadeli hedefin üzerinde olması sadece IMF için değil herkes için kaygı yaratıyor” dedi.

İstanbul’daki temaslarının ardından Lütfi Kırdar’da basın toplantısı düzenleyen Lipsky, Merkez Bankası Başkanı’nın beyanlarının da bu kararlılığı yansıttığını dile getirerek, dengeli ve sürdürülebilir politikaların yürütülmesinin önemine dikkat çekti.

Haberin Devamı