Gazete Vatan Logo

IMF: AB’nin acil durum paketi işe yarayacak

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Yunanistan borç krizinin yayılmasını önlemek amacıyla hazırlanan 1 trilyon dolarlık acil durum paketinin piyasaları yatıştıracağını söyledi. IMF Başkanı, Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) düzenlediği bir toplantı sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, acil durum paketi ile Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) aldığı tedbirlerin çok önemli olduğunu belirterek piyasaların tepkisinin “cesaret verici” olduğunu ifade etti. Strauss-Kahn, IMF’nin acil durum paketine mali katılımının benzer çalışmalara daha önceki katılımları ölçüsünde olacağını belirtti.



FED, Avrupa’ya dolar musluklarını açtı


ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa piyasalarında oluşan sıkışıklığı hafifletmek amacıyla büyük merkez bankalarına sunduğu swap imkanını tekrar başlattı.

Fed en son 2007-2008 yıllarındaki finansal kriz sırasında sağlanan bu imkanı Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile İngiltere, Kanada ve İsviçre merkez bankalarına sundu. Swap imkanı ile birlikte ECB ve diğer merkez bankaları belirli bir teminatı dolar ile takas edebilecek. Takas imkânı 2011 Ocak ayına kadar geçerli olacak.

Takas imkanı daha önce ABD konut piyasasının çökmesi ve ipotekli konut kredilerinde yoğun iflasları nedeniyle 2007 sonlarında güç kazanan kredi sıkışıklığı ve yüksek dolar talebinin hafifletilmesi için kullanılmıştı.



İspanya’da yatırımlar bütçe açığına kurban


İSPANYA Hükümeti, bütçe açığını azaltmak için yatırımlarını erteleme kararı aldı. İspanyol gazetesi Publico’da yer alan habere göre, hükümet yatırımlarını erteleyerek iki yılda 15 milyar euroluk tasarruf yapmayı planlıyor. Hükümete yakın kaynaklara dayandırılan haberde, yeni önlemlerin detayına ilişkin resmi bir açıklama yapılmadığı belirtildi. Avrupa Birliği Maliye Bakanları toplantısı için Brüksel’de bulunan İspanya Maliye Bakanı dün yaptığı açıklamada, 2010-2011 döneminde ek bir takım yeni tedbirler alınacağını bildirmişti. Bir diğer borçlu ülke Portekiz de bütçe harcamalarını kısacağını açıkladı.


Trichet: Tahvil alımları bağımsız şekilde yapılacak


AVRUPA Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, Avrupa Birliği hükümetlerinin euronun desteklenmesi konusunda tahvil ve bono alımında ECB’nin tümüyle bağımsız kalacağını bildirdi. Trichet, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin merkez bankaları başkanları ile İsviçre’nin Basel kentinde yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ECB’nin herhangi bir hükümet tahvil veya bonosu alımı konusunda bağımsız olarak herhangi bir sinyal vermeden veya imada bulunmadan alacağını belirtti. ECB’nin dün sabah piyasalara yaptığı müdahale ardından Trichet, piyasaların çalışır ve düşük maliyette tutmak için ne tür girişimlerde bulunacağını söylemedi.



IMF: Polonya euroya geçişte acele etmesin


ULUSLARARASI Para Fonu’nun (IMF) Avrupa Başkanı Marek Belka, Polonya’nın Euro Bölgesi’ne katılmak için acele etmemesi gerektiğini ve şu anda Euro Bölgesi’nin de yeni bir üye alması için hiçbir neden bulunmadığını söyledi. Ülkesi Polonya’da daha önce başbakanlık ve maliye bakanlığı yapmış olan Belka, “Euro Bölgesi’ne giriş konusunda çok dikkatli olmalıyız ve kendi düzenimizi korumalıyız. Küresel ekonominin, özellikle Euro Bölgesi’nin bugün içinden geçmekte olduğu karışıklık, Euro Bölgesi’nin (genişlemesi) hakkında olağan bir tartışmaya imkan vermiyor” dedi.



Parlamentolar AB planını reddedebilir


FRANSA Maliye Bakanı Christine Lagarde, AB ülkelerinin ulusal parlamentolarının, AB maliye bakanlarının ortak para birimini desteklemeye yönelik olarak üzerinde anlaştıkları yeni mekanizmayı reddetmeleri riski bulunduğunu söyledi. AB maliye bakanlarının euronun istikrarını korumak için gerektiğinde zor durumdaki Euro Bölgesi ülkelerine yardım amacıyla 500 milyar euro tutarında paket oluşturma kararlarının ardından açıklama yapan Lagarde, “Üzerinde anlaşılan mekanizma, üye ülkelerden herhangi birinin parlamentosunda reddedilebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı