Gazete Vatan Logo

İmam hatip 'söz'ü ortalığı karıştırdı (2)

Genelkurmay: Öğrenim birliği ve laik eğitim ilkelerini zedeler. YÖK Başkanı: Hedef YÖK'ü tasfiye etmek. Sadece imam hatiplerin önünü açmak... CHP'li vekiller: Dışarıdan empoze edilen dini elbise adım adım Türkiye'ye giydiriliyor...

Akdoğan: Rektörlüğe devam etmek istemiyorum
Ankara- YÖK Kanunu'nda değişiklik öngören ve imam hatip lisesi mezunlarına üniversiteye girişte katsayı kolaylığı sağlayan yasa tasarısı Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda sert tartışmalara neden oldu. Tartışma Bakan Çelik'in, Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Ayhan Alkış ve rektörlerin Başbakan Erdoğan'la yaptıkları görüşmeyi anlatmasıyla başladı: "Kurul Başkanı ve rektörlerimiz üniversitelerin sıkıntılarım aktardılar. Varılan mutabakat şu; Türkiye'de gerçek anlamda bir üniversite reformunun yapılabilmesi için mutlaka Anayasa'nın 130 ve 131'inci maddesinin değişmesi gerekiyor. Üniversitelerin özerkliğe sahip olması için bu gereklidir. O zaman 'diğer detayları gündeme getirmeyelim, meslek liselerinin durumu aciliyet gerektiriyorsa, sınava yetişmesi gerekiyorsa bu düzenleme yapılsın. Yeni kurulacak YÖK'te bu sürecin içine dahil olsun' denildi."

CHP'liler terk etti
Bu sözlerin üzerine ODTÜ Rektörü Prof. Ural Akbulut, "Toplantıda da hiçbirimizin YÖK'ün yapısı ile tek kelime sarf ettiğini hatırlamıyorum. Bu sonuçtan utanıyorum, ben bu yasa kanunlaştığı, uygulamaya geçtiği gün rektörlükten istifa ediyorum. Rektörlüğe devam etmek istemiyorum. Utanıyorum, ben ülkem için o toplantıda bulundum. Yalancı duruma düştüm arkadaşlarım nezdinde" deyip komisyonu terk etti. Akbulut, komisyon toplantısını terk ettikten sonra gazetecilere, "Resmen tuzağa düşürüldük" dedi. ÜAK Başkanı Alkış da toplantıdan ayrılırken Komisyon Başkanı Tayyar Altıkulaç'ın kulağına, "Milli Eğitim Bakanı'nın olduğu yerde yerimiz yok" dediği duyuldu.

Komisyonun sabah bölümünde CHP'nin tasarının geri çekilmesi ve alt komisyona havale edilmesine ilişkin önergeleri AKP'li üyelerce reddedilerek tasarının maddelerine geçilmesi kararı aldı. Öğleden sonraki oturumda ilk sözü alan CHP'li Zekeri Akıncı, tasarıyı "Arka bahçeyi sulama, daha iyi verim alma kaygısı" olarak nitelendirdi. Akıncı'nın konuşmasından sonra CHP'li üyeler toplantıyı terk etti. CHP'li Hüseyin Ercan, salondan çıkarken, "Eğitimi katledecekseniz biz ortak olamayız" dedi... İşte AKP'li ve CHP vekiller arasında geçen ilginç diyaloglar:

* CHP'li Mustafa Özyurt: Dünyanın hiçbir yerinde üniversiteye giriş katsayılarını parlamento belirlemez.

* AKP'li Avni Doğan: İktidar olunca sizde değiştirirsiniz.

* CHP'li Özyurt: İktidar olmasak bile sizi Irak'a gitmekten alıkoyduk. Yoksa şimdi o rezaletlere biz de ortak olacaktık.

* AKP'li İlyas Çakır: Bu ülkeyi kurtarıcılardan kurtaralım.

* AKP'li Hacı Biner: İşi sulandırmayalım hocam.

* AKP'li Doğan: Muhalefette stres yok. Kilo veriyorsunuz herhalde.

* CHP'li Berhan Şimşek: İktidar partisi vekilleri "çok yiyor" anlamı mı çıkıyor buradan.

* AKP'li Doğan: Biz 28 Şubat'ta muhalefet yaptık.

* CHP'li Şimşek: Siz 28 Şubat'ta ne gördünüz? Biz işkencelerden geçerken, sizlere manikür pedikür yapılıyordu.

* AKP'li Doğan: Ben yazılarımla yapılanlara karşı çıktım ve gençlere yapılanların haksızlık olduğunu söyledim.

* CHP'li Muharrem İnce: Sizin ifadelerinizi makam odalarında, bizim ifadelerimizi hücrelerde alıyorlardı.

* CHP'li Şimşek: Bize 28 Şubat'ı söylemeyin. Biz daha ağır acılar yaşadık o dönemde. Hatta Necmettin Erbakan'ı getirip MSP'yi kurdurdular.

* AKP'li Doğan: Hoca'yı yurtdışına göndermişlerdi.

* CHP'li Şimşek: Hayır göndermemişlerdi, o kaçmıştı. Şimdi Erbakan'ın "rektörler bize selam duracak" yasasını görüşeceğiz.

* AKP'li Doğan: Millete rağmen siyaset yapılamaz.

* AKP'li Mehmet Çiçek: İmam-hatip mezunları da size oy veriyor. Onlara da sahip çıkın. Onlar da bu ülkenin evladı

* CHP'li Zekeriya Akıncı: Siz onları sömürüyorsunuz.

* CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç: (Komisyonu terk ettikten sonra basın toplantısı düzenledi...) Bu tutumumuz farklı platformlarda mücadele etmeyeceğimiz anlamına gelmez. Dışarıdan empoze edilen ılımlı dini devlet elbisesi adım adım Türkiye'ye giydirilmek isteniyor.

Haberin Devamı