Gazete Vatan Logo

İlmiye Çığ Işık Üniversitesi'nde!

Işık Üniversitesi, Dünyaca ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ı Şile Kampüsü’nde ağırlıyor. Işık Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü ile Çevre Kulübü tarafından organize edilen “Atatürk ve Türkiye” başlıklı söyleşi, 17 Şubat 2010 Çarşamba günü saat 14.00- 16.00 arasında gerçekleştiriliyor.

Dileyen herkese açık ve ücretsiz düzenlenecek söyleşinin detayları ve Işık Üniversitesi Şile Kampüsü’ne ulaşım için kullanılabilecek servislerle ilgili bilgi için www.isikun.edu.tr adresi ziyaret edilebiliyor.

Muazzez İlmiye Çığ Hakkında

İlk Türk kadın Sümerologlardan biri olan Muazzez İlmiye Çığ 1940 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sümeroloji bölümünden mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne tayin olan Muazzez İlmiye, Kemal Çığ ile evlenerek ilk kızı Yülmen’i, 1947'de ise ikinci kızı Esin’i dünyaya getirdi. Müzede çalıştığı 31 yıl boyunca meslektaşı Hatice Kızılay ve Dr. F.R. Kraus ile birlikte müzenin deposunda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış onbinlerce tableti temizleyip, sınıflandırarak numaralandırdı. 74 bin tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu, üç bin tabletin kopyasını yapıp katalog halinde yayımladı ve böylece dünya bilim adamlarına eşsiz bir kaynak hazırladı.

1957'de Münih'teki Oryantalistler Kongresi'ne katıldı. 1960'da Heidelberg Üniversitesi'nde altı aylık bir çalışma yaptı. 1965'de Roma'da sergilenen Hitit sergisini bu şehirden alarak Londra'ya götürdü.

1972'de emekliye ayrıldıktan sonra bir süre yurtdışında yaşayan Muazzez İlmiye, 1988'de Philadelphia'daki Asuroloji kongresine katıldı. Prof. Kramer'in History Begins at Sumer adlı kitabını Türkçeye çevirdi ve kitap 1990'da “Tarih Sümerle Başlar” adıyla Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı. Kitabın çok ilgi görmesi üzerine 1993'te çocuklara yönelik Zaman Tüneliyle Sümerlere Yolculuk kitabını yazdı; ilerlemiş yaşına rağmen ardı ardına eser vermeyi sürdürerek Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtan 13 kitap yazdı.

2000 yılında İstanbul Üniversitesi kendisine "Fahri Doktor" unvanı verdi. 2005 yılında Osmaniye'nin Çardakköyü'ndeki Anadolu Kültür Araştırmaları Derneği tarafından "Özgür İnsan Ödülü" ile ödüllendirildi.

Haberin Devamı