Gazete Vatan Logo

İlkokul mezunlarına kötü haber!

Sürücü ehliyeti için 8 yıllık temel eğitim şartı getiriliyor...

5 yıllık ilkokul mezunları, artık ehliyet alamayacak. Uygulama 5 Temmuz’dan itibaren başlıyor. Sürücü kursu sahipleri yönetmeliğe karşı çıkıyor

1996 yılında Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikle sürücü ehliyeti almak isteyenlere 8 yıllık temel eğitim şartı kondu. Ancak yasa uygulamaya geçmeden tartışmalar çıktı ve 5 yıllık ilkokul mezunlarının ehliyet almasını engelleyen yasa 3 kez ertelendi. Son olarak 2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı, 5 Temmuz 2011 yılından itibaren bu uygulamaya geçileceğini açıkladı. TÜİK istatistiklerine göre her 4 kişiden birinin ilkokul mezunu olması, yasanın uygulamaya geçirildikten sonra nasıl bir durum ortaya çıkaracağı merak konusu. Sürücü kursları ise bu durumdan rahatsız. Okuma yazma bilen insan için eğitim şartı aranması gereksiz bulunuyor.

Uygulama için geç bile kaldılar

Mete Bayrakçı (İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı): “Türkiye’de ilkokul öğrenimi yasalara zaten zorunlu. Zorunlu eğitim her yerde mühim bir şarttır. Bu yasa senelerdir erteleniyordu, uygulamaya koymak için geç bile kaldılar. Mantık olarak bakarsak alınan karar olumlu, çünkü insanlara verilen temel eğitim zekayı geliştirmeyi ve analitik düşünme yeteneğini kazandırır. Davranışlar olsun, düşünce yapısı olsun bunlar hep eğitimle bağıntılı meselelerdir. Yasayla beraber trafik kazalarında da azalma umuyorum.”

Diploma şartı aranmamalı

Bağcılar Merkez Sürücü Kursu Müdürü Özgür karabulut: “Bu uygulamaya başından beri inanmıyoruz. Öğrencinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınavından geçebilmesi yeterlidir. Kolay bir sınav da yapılmıyor ve gerçekten herkes hakkıyla o sınavdan geçiyor. İnsanlar zaten 5 yıllık temel eğitimi almış, 8 yıllık eğitim şartının konulması bana kalırsa çok gerekli değil. Okuma yazma bilmesi ve MEB’in sınavından geçmesi yeterlidir. İnsanlara sürücü ehliyetinin verilmemesi insan haklarına aykırıdır. Gelişmiş ülkelerde diploma şartı yok, okuma yazma bilen insanlar ehliyet için başvurabiliyor. Sonuçta lisans öğrenimi görmüş insanlarla ilkokul mezunu insanlar arasında trafikte bir fark kalmıyor. ”

Önemli olan araç kullanma becerisi

Yılmaz Sürücü Kursu Sahibi Erol Ozan Yılmaz: “Ehliyet için asıl mesele araç kullanma yeteneğidir. ODTÜ’de okuyan biri, ilkokul mezunundan daha kötü araç kullanabilir. Bunun eğitimle ilgisi yok. İnsanlar okuma yazma bildikten ve trafik işaretlerini öğrendikten sonra nasıl bir sorun çıkabilir ki”

Haberin Devamı