Gazete Vatan Logo

İlk yasak İsviçre’den

Volkswagen’in emisyon skandalı tüm dünyaya yayılıyor. İsviçre, Volkswagen’in dizel motorlu modellerinin satışını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Yeni VW CEO’su Müller, “Acilen her taşın altını kaldırıp güveni yeniden kazanacağız” dedi

İlk yasak İsviçre’den

Avrupa’nın en büyük otomotiv üreticisi Volkswagen’in yazılım hilesine başvurarak araçların emisyonlarını düşük göstermesiyle ortaya çıkan skandal büyüyor. ABD’de patlak veren ancak tüm dünyaya yayılan emisyon krizine karşı ülkeler vatandaşlarının haklarını korumak için savunmaya geçti. İlk kez bir Avrupa ülkesi, Volkswagen marka otomobilerin satışını yasakladı. İsviçre, Volkswagen’in dizel motorlu modellerinin satışını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Ülke, modellerin bazı sera gazı salınımı testlerinden geçememiş olabileceği nedeniyle böyle bir karar aldığını açıkladı. İsviçre’nin aldığı bu kararın ülkede henüz satılmamış ya da kayıt altına alınmamış 180 bin modeli etkileyebileceği belirtiliyor. İsviçre Karayolları ASTRA yönetiminin açıklamasında, “Halen trafikte olan dizel ile çalışan 1.2, 1.6 ve 2.0 motor araçlarda arızalar tespit edilmiş; İsviçre halkını koruma gerekçesiyle bu araçların satışları yasaklanmıştır” denildi. ASTRA İsviçre’de bu kategoride 180 bin adet araç olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

5 milyon hatalı VW

Skandala konu araçlarla ilgili fatura yavaş yavaş ortaya çıkıyor. 11 milyon araç skandaldan etkilenirken, 5 milyonunun VW olduğu bildirildi. E 189 dizel motorun kullanıldığı araçlar 6’ncı jenerasyon Golf, 7’nci jenerasyon Passat ve ilk tiguan modellerini kapsıyor.

Libor skandalı benzetmesi

Volkswagen’in araçlarında emisyon oranını yazılımla düşük göstermesi, bankacılık sektöründe yaşanan ‘Libor’ skandalını akıllara getirdi. Libor skandalı, uluslararası finans kuruluşlarının küresel ödemelerde baz alınan Libor faiz oranlarını aralarında gizlice anlaşarak belirlediğinin ortaya çıkmasıyla patlak vermiş ve çok sayıda bankaya milyarlarca dolarlık ceza kesilmişti.

Güveni geri kazandıracağım

Volkswagen’de görevinden ayrılan CEO Martin Winterkorn’un yerine Porsche AG CEO’siu Matthias Müller getirildi. Skandalın patlak vermesinin ardından 2007’den beri şirketin CEO’luğunu yapan olan Winterkorn Çarşamba günü istifa etmişti. Mühendislik eğitimi olan Müller, Volkswagen’e bağlı Audi’de 1977 yılında çıraklık eğitimi aldı ve 2003 yılında Volkswagen’in tüm araçlarıyla ilgili projelerden sorumlu isim oldu. Önceliğinin şirketin zedelenen itibarını onarmak olduğunu söyleyen Müller, “En acil görevim, her taşı kaldırarak ve maksimum şeffaflık içinde, Volkswagen şirketine olan güveni geri kazandırmak. Hedefimiz insanların araçlarımızı güven ve zenkle kullanmaya devam etmelerini sağlamak. Dünyada 80 milyon Volkswagen kullanıcısı var” dedi. Müller şirketin genel işleyişinde de değişikliklere gideceklerini ve bölgesel departmanlara daha çok özerklik verileceğini açıkladı.

Haberin Devamı