Gazete Vatan Logo

İlk sondaj gemisi 2 aya Akdeniz’de

Türkiye’nin ilk sondaj gemisinin 1-2 ay içerisinde Akdeniz’de olacağını belirten Bakan Dönmez, “Bu gemi ile artık Karadeniz ve Akdeniz’deki sondajları yapabileceğiz” dedi

İlk sondaj gemisi 2 aya Akdeniz’de

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz’de bulunan hidrokarbon, petrol, doğalgaz ve kömür rezervi araması yapan MTA Oruç Reis sismik arama gemisini ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Milli enerji ve maden politikası kapsamında hem enerji hem maden tarafında yerlileştirme ve yerli kaynak kullanımını arttırmak için ciddi bir hazırlık içerisinde olduklarını söyleyen Dönmez, “Bunun için de keşif etmek gerekiyor. Keşif için de hem karada hem denizde hem de havada tüm gelişmiş yeni teknolojik ürünleri, teçhizatı kullanarak çalışmaları yürütüyoruz” dedi.

Oruç Reis tamamlıyor

MTA Oruç Reis gemisinin yaklaşık yüzde 90’ının yerli malzeme kullanılarak yapıldığına işaret eden Dönmez, şu açıklamaları yaptı: “Çalışmalarımız daha önce burada Barbaros Hayrettin Paşa, Türkiye Petrolleri’nin diğer gemisi ile yapılmaktaydı. Şimdi Barbaros Hayrettin Paşa, Akdeniz’de aramalarına devam ediyor. Oruç Reis, onun kardeşi burada. İşleri tamamlayacak. 2 boyutlu sismik çalışmalarının tamamı yapılmış durumda Karadeniz’de. 3 boyutlu sismik çalışmaların da şu an yüzde 20’sindeyiz.”

Haberin Devamı

Varsa bulacağız

Akabinde de sondaj çalışmalarını yapacaklarını, ilk sondajın önümüzdeki 1-2 ay içerisinde Akdeniz’de olacağını belirten Dönmez, “İlk sondaj kuyumuzu başlatmış olacağız. O da yine millileştirdiğimiz bir gemi. Geçtiğimiz yıl satın aldığımız bu gemi ile artık Karadeniz, Akdeniz’de sondajları o gemiyle yapacağız. Karadeniz için 2’nci bir gemi alma çalışmalarımız var. Hem Karadeniz’de hem Akdeniz’de petrol ve doğalgaz rezerviyle ilgili çalışmalarımız devam edecek. Bakanlık olarak bir sloganımız var, ‘Varsa bulacağız’ diyoruz. İnşallah var, ümitliyiz. Biz bilimsel olarak yapılması gereken her türlü çalışmayı yapıyoruz” dedi.

Dönmez, Akdeniz’de sondaj yapacak gemiyle ilgili de “Şu anda Türkiye Petrolleri o gemiyle ilgili son testlerini, hazırlıklarını yapıyor. Onlar bittikten sonra amacımız 1-2 ay içerisinde kış girmeden orada ilk sondaja başlamak istiyoruz. Kendi ekonomik bölgemiz içerisinde yer alacak. Antalya açıklarında planlanıyor. Ümitliyiz ama bunu biraz zaman gösterecek, ne kadar isabetli olduğumuzu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

3 boyutlu sismik çalışma

Oruç Reis Gemisi’ni, geçtiğimiz yıl eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile birlikte hizmete aldıklarını hatırlatan Dönmez, “Her şeyden önce 2 ve 3 boyutlu sismik çalışma yapabiliyor. Yaklaşık 1.500 metrelik gemiye monte edilmiş özel bir kol yardımıyla deniz tabanındaki bir yeri toplayabiliyor. Yaklaşık 18 metre derinliğe inerek örnek alabiliyor” dedi.