Gazete Vatan Logo

İlk resim okulu nerede açıldı?

Etiyopya’daki tarihî iki İncil, ilk resim okulunun Afrika’da açılmış olabileceğine dikkat çekiyor.

Afrika’da yapılan bir araştırma, beraberinde bazı iddiaları da getirdi. Araştırmalardaki detaylara göre; bilinenin aksine ilk resim okulunun Orta Doğu’da değil de, Etiyopya’da kurulmuş olabileceği tartışılıyor. Bu iddiayı desteklemek için de, eski bir Afrika krallığı olan Aksum’un 1500 yıl öncesine ait el yazması Garima İnciller’indeki resimler gösteriliyor. Paris’teki Milli Bilimsel Araştırma Merkezi’nde görevli Etiyopya sanatları uzmanı Jacques Mercier, bu İnciller’deki çalışmaların iddiayı destekleyen en önemli kanıtlar olduğunu ifade ediyor. 1500 yıl önce şimdiki Eritre ve Kuzey Etiyopya topraklarında yer alan Aksum Krallığı’na ait bu bilgiler doğruysa, erken dönem Hıristiyan sanatının bilinmeyenlerine ışık tutulacağı da şüphesiz. M.S. 530’larda yazıldığı, Oxford Üniversitesi Arkeolojik Araştırmalar Laboratuarı tarafından kanıtlanan Garima İncilleri artık, Etiyopya’nın en eski el yazmaları olarak kabul ediliyor.

ÇOK FAZLA İDDİA VAR
İddialara göre;Kralın emriyle Orta Doğu’dan getirtilen İnciller, Etiyopyalı kâtipler tarafından yöresel dil olan Ge’ez’e çevrilmiş. Kâtipler aynı zamanda, halkın daha rahat anlayabilmesi için İncilin önemli yerlerinde de çizimler yapmış. Mercier’in çizimlerle ilgili iddiası ise şöyle, “Eğer Ge’ze dilinde çeviriler Etiyopya’da yapıldıysa, resimli çizimlerin de orada yapılmış olması gerekir. Orta Doğulu bir sanatçının da resimleri yapmış olması muhtemel ancak o zaman ta Aksum’a kadar, yani üç bin kilometre yürümüş olması gerekirdi.” Mercier, aynı zamanda bu çizimlerin, ilk Hıristiyan resimleri olabileceğini de dile getiriyor. Tabii, bununla duvarlara çizilmiş resimleri değil, İncil üzerine yapılan resimleri kastediyor. Tarihte İncil üzerine yapılan ilk resmin, 586’da Rabbula İnciller’i üzerine Suriye’nin Beth Zagba bölgesinde yapıldığının bilindiğini dile getiren Mercier, “Bu durumda eğer resimler Etiyopya’da yapıldıysa, muhtemelen tarihteki ilk resim okulu da bu topraklarda kurulmuş olmalı” diyor.

Mağarada 500 yıl...
Garima İncilleri, Kuzey Etiyopya’nın Garima bölgesinde 2100 metre yüksekliğinde bir tepeye kurulu Ortodoks manastırında saklanıyor. Engebeli bir arazi olduğu için ulaşması oldukça zor bir yer. Manastırın içindeki derme çatma evlerde 50 rahip yaşıyor. İnciller ise hazine binası olarak kullanılan bir yapının içinde saklanıyor. Bu yıl hükümet tarafından bir restorasyon çalışması yapıldı. Bu İnciller o kadar değerli ki, tadilat çalışmaları yüzlerce silahlı askerin nezaretinde gerçekleştirildi. Altıncı yüzyılda Abba Garima tarafından yaptırılan manastır, 9 ve 14’üncü yüzyıl arasında ülkenin Müslümanların hâkimiyetinde olmasından dolayı kullanılmamış. Bu süre içerisinde İnciller, yüzyıllarca bir mağara içerisinde saklı tutulmuş.




Haberin Devamı