Gazete Vatan Logo

İlk kez zarar açıkladı

ABD’li yazılım devi Microsoft yılın 2’nci çeyreğinde 492 milyon dolarlık kayıp verdi

BIll Gates’in 62 milyar dolarlık mal varlığıyla dünyanın en zengin 2’nci kişisi olmasını sağlayan bilgisayar yazılım devi Microsoft, tarihinde ilk kez zarar açıkladı. 1975’te Bill Gates ve Paul Allen tarafından kurulan ve bundan tam 26 yıl önce halka açılan Microsoft, 2012’nin 2’nci çeyrekte 492 milyon dolar zarar ettiğini duyurdu. Şirket, geçen yıl aynı dönemde ise yaklaşık 6 milyar dolar kâr açıklamıştı.

Zararın nedeni aQuantive

Microsoft, zararın 2007’de 6.3 milyar dolara satın aldığı aQuantive şirketinden kaynaklandığını belirtti. Microsoft, 2 hafta önce bir açıklama yaparak, Google’a karşı rekabet gücünü arttırmak üzere satın aldığı gerçek zamanlı reklam hizmet şirketi aQuantive’in beklenen başarıyı yakalayamadığını ve bundan dolayı Nisan-Haziran döneminde 6.2 milyar dolarlık zarar yazmak zorunda kalacağını duyurmuştu.

Öte yandan gerçek zamanlı reklam işi Microsoft’un yıllık gelirin sadece yüzde 4’ünü oluşturduğundan, bu zarar şirketin gelirinde olumsuz bir etki yaratmadı. Microsoft’un dönem geliri yüzde 4 artışla 18.06 milyar dolara ulaştı. Yılın 2’nci çeyreğinde yayımladığı bu rapor, aynı zamanda Microsoft’un mali yılının son çeyrek rakamları olma özelliği taşıyor. Microsoft 2012 toplam gelirini ise 73.7 milyar dolar olarak açıkladı. Yazılım devinin 2011 yılı toplam geliri 69.9 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Ekim ayında Windows 8 işletim sistemini piyasaya sürecek olan Microsoft için önümüzdeki 2 çeyrek büyük önem taşıyor. Windows 8, Windows Phone 8, Windows Server 2012 ve Office 2013 gibi ürünleri sayesinde Microsoft’un gelirinin önümüzdeki birkaç yıl boyunca artmaya devam etmesi bekleniyor. Microsoft, Windows 8 işletim sisteminin son 10 yılda yapılan en önemli yenileme olduğunu belirtiyor.

Windows 8’de uygulamalar bir mozaik şeklinde görülecek. Ayrıca işletim sistemi tablet bilgisayarlarda da çalışır hale gelecek. Microsoft’un tüm bunlara ilaveten yeni Xbox’ı ve kendi geliştirdiği Surface adlı bir tablet bilgisayarı da yakın zamanda piyasaya sürmesi bekleniyor.

Haberin Devamı