Gazete Vatan Logo

İlk kafile 2 Eylül’de

Ruslar, Türkiye tatil paketi için hazırlanırken, ilk charter uçuşu 2 Eylül’de başlayacak. İş dünyası meyve sebzeden istihdama kadar Türkler’e getirilen diğer kısıtlamaların da kaldırılmasını istiyor.

İlk kafile 2 Eylül’de

Rusya’nın Türkiye ile ilişkilerinde büyük önem taşıyan charter yasağını önceki gün kaldırarak attığı ‘normalleşme’ adımı memnuniyet yaratırken, ilk charter uçuşların tarihi de belli oldu. Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) basın servisinin yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’ye ilk charter seferleri 2 Eylül’de başlayacak. Yaklaşık 15 Rus şirketinin charter uçuşlara başlamaya hazırlandığı belirtilirken, Rusya’da Türkiye’de tatile yönelik ciddi bir talep artışı olduğu vurgulandı.

Yüzde 30 ucuzlayacak

Rusya’daki tur operatörleri, charter uçuşların tekrar serbest bırakılmasının ardından Türkiye’ye tur paketi satışları için hazırlıklarına başladı. Charter uçuşların tekrar başlamasıyla tur paketi maliyetinin yüzde 20 ila 30 arasında düşeceği kaydedildi. Tur paketi fiyatları konusunda Türk otellerin yaklaşımının da önemli olacağını vurgulayan ATOR, tatil sezonunun bitmek üzere olduğuna işaret ederek, bu nedenle eylül ve ekim aylarındaki Rus turist akışının nispeten az olmasının beklendiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Charter’dan sonra sırada ne var?

Charter yasağının kalkması, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmenin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin’in verdiği “Kademeli olarak ilişkileri normalleştirme” politikasının ilk adımı olarak yorumlanıyor. Edinilen bilgilere göre, bundan sonra atılacak adımlarım başında, inşaat ve turizm sektörlerinde Türkler’e getirilen faaliyet yasağının kaldırılması geliyor. Bu konuda hükümet içinde hazırlıkların sürdüğü öğrenildi. Buna bağlı olarak, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren, Rusya şirketlerine yeni Türk vatandaşı eleman istihdam etme yasağının da yıl sonuna kadar kalkması bekleniyor. Rus hükümeti, bu yasağa istisnalar getimesine rağmen tümüyle kaldırmamıştı.

Tarıma müjde haberine Rus Bakan takozu

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, charter uçuşların resmi olarak açılmasının herkesi memnun ettiğini belirterek, “Ancak aynı müjdeli haberleri tarım sektörü için de beklediğimizi ifade etmek isterim. Çünkü üreticiler ve üyelerimiz bu yasağın bir an evvel kaldırılmasının 2017 yılına pozitif yansıyacağını ifade etmektedirler” dedi. Çandır, ihracat yasaklarının kaldırılmasının sektöre cansuyu olacağını, aksi takdirde tarım sektörünün 2017’yi de kaybedeceği endişesini dile getirdi.

Haberin Devamı

Yasak için bastırıyor

Bu beklentiye karşın Türk sebze ve meyve ürünlerine uygulanan ambargonun çok yakın zamanda kalkmasının beklenmediği öne sürüldü. Bu konuda özellikle yerli üretici lobilerinin hükümete baskı yaptığı, Rusya’nın tarımsal üretim merkezi olan Krasnodar bölgesinin eski valisi olan, şimdiki Tarım Bakanı Tkaçev’in de yasağın sürmesi için bastırdığı belirtiliyor.