Gazete Vatan Logo

İlk gün sadece 60 uçuş

İstanbul Yeni Havalimanı’ndan ilk uçuş 31 Ekim saat 14.00’te Ankara’ya yapılacak. İlk gün sadece 60 uçuş olacak. Daha sonra uçuş sayısı saatte 60’a kadar çıkacak. Havalimanının ismi öneriler arasından seçilecek ve 29 Ekim’deki açılışta açıklanacak. Açılış öncesinde 5 bin yolcu ile 5 bin problemle havalimanı test edilecek.

İlk gün sadece 60 uçuş

İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılmasına 45 gün kaldı. İşletmeci firma İGA başta olmak üzere tüm firmalar son güne tüm işleri yetiştirmek için son hazırlıklarını yapıyor. Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu dün taşınma programı ve açılış sürecine ilişkin planın detaylarını açıkladı.

7 bin 500 yolcu

31 Ekim’de resmen faaliyete geçecek havalimanından ilk uçak saat 14.00’da Ankara’ya hareket edecek. Aynı şekilde piste inecek ilk uçak da bundan 10 dakika sonra Ankara’dan gelen başka bir uçak olacak. İlk yurt dışı uçuşu KKTC’ye gerçekleştirilecek. 31 Ekim’deki açılışın ardından ilk gün havalimanında 60 uçuşun yapılacağını söyleyen Samsunlu, “İlk günümüzde toplamda 7 bin 500 yolcuya ev sahipliği yapacağız. 2’nci günden itibaren saatte 60 uçuşa ev sahipliği yapacağız. Aslında teknik olarak kapasitemiz saatte 90 uçuş ancak şimdilik bu seviyede çalışmayı uygun gördük” şeklinde konuştu.

İsim belli değil

İstanbul Yeni Havalimanı’nın adı ile ilgili tartışmalara ilişkin henüz net bir sonucun ortaya çıkmadığını belirten Samsunlu, “İsim konusu, yönetim kurulu üyelerimizin dünya genelinde yaptıkları araştırma çalışmaları ve ilgili mercilerle yapılacak değerlendirmeler sonucu alınacak kararla belirlenecek. Paydaşlar kendi önerisini sunacak. Verilen karar doğrultusunda havalimanının ismi

Haberin Devamı

29 Ekim’de açıklanacak” dedi.

İlk biniş kartı VATAN’a
Şu anda havalimanının bir ticari uçuşu sorunsuz şekilde gerçekleştire§bileceğini söyleyen İGA Havalimanı İşletmesi Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Büyükkaytan, İstanbul Yeni Havalimanı’nda düzenlenen ilk biniş kartını VATAN’a verdi.
5 BİN YOLCU 5 BİN PROBLEM
İnşaatının yüzde 95’i tamamlanan havalimanında ORAT (Operational Readiness and Airport Transfer) yani ‘İşletmeye Hazırlık ve Havalimanı Transferi’ uygulaması kapsamında 3 büyük sınav yapılacak. Havalimanının açılıştan sonra sorunsuz bir şekilde çalışması için ilk sınav 15 Eylül’de bin yolcu ve 750 personel ve 2 THY uçağı ile başlayacak. Bir gün sürecek simülasyonda İstanbul’un farklı noktalarından personel, öğrenci ve çeşitli meslek gruplarından bin yolcu havalimanına gelecek. Ekim’in ilk haftası 2’nci büyük sınav 3 bin yolcu ve 3 uçakla yapılacak. Son ve en önemli sınav da 11 Ekim günü gerçekleşecek. Daha önceki similasyon testlerinin sonuçlarına göre 5 bin yolcuya görevler verilecek. Her yolcu kendine verilen görev kapsamında problemler çıkararak bunu havalimanı personelinin çözmesini isteyecek. Personelin kabiliyeti son kez zorlanacak.
102 farklı senaryo
Havalimanının taşınması için 2 yıldır Kopenhag ve Incheon Uluslararası Havalimanı’ndan danışmanlık aldıklarını belirten Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, “Şimdiye kadar yapılan en büyük havalimanı transferini gerçekleştiriyoruz. Dünyada 45 kilometre uzağa taşınmış başka bir havalimanı yok. Açılış öncesinde havalimanı ile ilgili 102 farklı senaryo çıkardık. Bunların 46 tanesi başarı ile tamamlandı” dedi.
Sis ve kar etkilemeyecek
Yani havalimanı açılmadan önce bölgede sıklıkla oluşan sisli havaların uçak trafiğini sekteye uğratacağı konuşuluyordu. Kadri Samsunlu, uçakların en zorlu hava şartlarında sağlıklı iniş-kalkış yapmasını sağlayan CAT3 sisteminin havalimanına yerleştirildiğini ve Devlet hava Meydanları tarafından tüm kontrollerinin yapıldığını açıkladı. CAT3 sistemi bulunan havalimanlarında 50 metre yatay 15 metre dikey seviyedeki görüş mesafelerinden sağlıklı iniş-kalkışlar yapılabiliyor.
İKİ ÖNEMLİ BELGE TAMAM
29 Ekim’de gerçekleştirilecek açılış öncesi SHGM ve DHMİ’den alınması gereken iki önemli yetki belgesinin olduğunu söyleyen Kadri Samsunlu, “Hedefimiz 12 Ekim 2018’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden gerekli sertifikamızı aldıktan sonra 16 Ekim’de Devlet Hava Meydanları geçici kabulü alıp 29 Ekim’de operasyonları başlatacağız. Kendimizden eminiz bir sorun çıkacağını düşünmüyoruz. Söz verdiğimiz ne varsa hepsini yaptık” dedi.
Rüzgar güllerini satın aldı
Son dönemde tartışma konusu olan konulardan birisi de havalimanı arazisinin etrafındaki rüzgar santralleri idi. Geçtiğimiz dönemde bu santrallerin uçuş trafiğinin güvenle sağlanması için kaldırılması gerektiği konuşulurken Kadri Samsunlu, bu rüzgar güllerinin İGA tarafından satın alındığını, 2019 başında başka bir bölgeye taşınacağını açıkladı. Samsunlu, “Bu ekonomik ortamda bu santrallere gereğinden fazla para vererek aldık. Havalimanı söz konusu olmasa böyle bir işleme izin vermezdim”
şeklinde konuştu.

Haberin Devamı