Gazete Vatan Logo

İlk çeyrekte hisse

Yatırımcısına bu yıl yüzde 43 kazandıran Borsa İstanbul’un 2018’de de parlamaya devam etmesi bekleniyor. Yapılan ankete göre, yatırımcıların yüzde 48’inin ilk çeyrekte tercihi hisse senedi oldu. Bankacılık ve perakende en gözde hisseler

İlk çeyrekte hisse

Rekor üstüne rekor kırarak bu yıl 115 bin puana kadar yükselen ve yatırımcısına yüzde 43 kazandıran Borsa İstanbul’da çıkışın 2018’de de sürmesi bekleniyor. Kurumsal yatırımcılarla yapılan ankete göre, 2018’in ilk çeyreğinde yatırım aracı tercihleri arasında hisse senedi ön plana çıktı. Yatırımcıların en fazla takip edeceği makro gösterge de enflasyon olacak.

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) üyelerinden oluşan 19 fon yöneticisinin katılımıyla 20-27 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, yatırımcıların yüzde 48’inin ilk çeyrekte tercihi hisse senedi çıktı.

Hisse senedinden sonra gelen yatırım aracı tercihi yüzde 21 ile özel sektör tahvili. Fon yöneticilerinin takip edeceği en önemli ekonomik gösterge yüzde 58 ile enflasyon oldu. Enflasyonu yüzde 26 ile döviz kuru takip edecek. Ankete göre ilk çeyrekte fon yöneticilerinin borsada sektör önceliğinin başında bankacılık hisseleri yer alıyor. Bankacılığı perakende ve petrokimya

takip etti.

3.97’lik $ mevduatı dövize çevirtti

Haberin Devamı

Yurt içinde yerleşiklerin kıymetli maden depo hesapları dahil yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 22 Aralık ile biten haftada 2.05 milyar dolar artışla 165.09 milyar dolar oldu. Böylece Kasım ayı başından beri yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları 7.3 milyar dolar artış göstermiş oldu.
TCMB verilerine göre, bireylerin 22 Aralık ile biten haftada yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 920.5 milyon dolar artışla 95.93 milyar dolara, kurumların 1.13 milyar dolar artışla 69.16 milyar dolara yükseldi. Bankacılar alım işlemlerinin yurt içi yerleşiklerin TL’deki değer kaybının sürebileceği yönündeki beklentilerin kuvvetlenmesine bağladı. Yurt içi yerleşikler TL’de sert değer kayıpları olduğu dönemde genelde döviz satışı yapıyor.
Dolar/TL 21 Kasım tarihinde 3.9764 ile tüm zamanların zirvesine çıkmıştı.
TL vizeyi kaptı
Türkiye ile ABD arasındaki vize krizinin sona ermesi, finansal piyasalara moral oldu. Güne yükselişle başlayan ve 3.8249’a kadar çıkan dolar/TL, ABD’nin vize açıklamasıyla 3.7694’e kadar geriledi. TL, dolar karşısında yüzde 1 değer kazandı. BIST 100 endeksinde de yukarı yönlü çıkış hızlandı. Borsa İstanbul günü yüzde 2.08 yükselişle 114 bin 480 puandan kapattı. Hatırlanacağı üzere ABD, Türkiye’deki konsolosluk çalışanı Metin Topuz’un tutuklanmasının ardından 8 Ekim’de Türkiye’den yapılan vize başvurularını süresiz olarak askıya almıştı. Türkiye de bu karara aynı şekilde karşılık vererek ABD’ye yönelik vize işlemlerinin askıya alındığını duyurmuştu. 6 Kasım’da ABD Büyükelçiliği, aldığı güvenceler neticesinde kısıtlı vize hizmetlerinin yeniden başlamasına izin verildiğini açıklamıştı. Bu yumuşamanın ardından son olarak ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği, Türkiye vatandaşlarının vize işlemi randevuları için en erken tarihin 2019 yılının Ocak ayı olduğunu bildirmişti.

Haberin Devamı