Gazete Vatan Logo

İlk 45 dakikada 133 madenci öldü!

Maden teknikerinin ifadesi korkunç gerçeği ortaya çıkardı

İfadelerle birlikte, olay günü nelerin yaşandığı netleşmeye başladı. Soruşturma kapsamında tutuklu yargılanmasına karar verilen maden teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik ifadesinde, o gün yaşananları bütün detaylarıyla anlattı: “Kazanın meydana geldiği yere tahminimce 100 metre kala gri, renkte yoğun ve aşırı derecede duman geliyordu. Ben, dumanı gördüğüm yerin yandığını düşündüm. Madenin girişinde basınçlı, temiz su girişi bulunmaktadır. Yangın söndürme aşamasında hortumları bağlayarak görmeden dumanın bulunduğu yere doğru soğutma çalışmaları yaptık. Biz çalışmaları yaparken hiçbir yerde göçük yoktu. Bu sırada benim yanımda çalışan Yusuf Aslan geldi, dumandan etkilenmişti ve yangının daha aşağıda olduğunu söyledi.”

Hava tersine çevrildi

“Olay yerine İmbat Madencilik şirketinin yetkilileri de geldi. Soma Kömür yetkilileri ile birlikte pis hava çıkışının yapıldığı yerdeki fanın ters çevrilerek havanın yönünün değiştirilmesine karar verildi. Böylece olay yerine ulaşılabilecekti. Bizim bulunduğumuz yere pis hava geleceği için biz çıktık. Bu karar olay meydana geldikten yaklaşık yarım saat, 45 dakika sonra alındı.”

S panosunda öldüler

“Madenden çıktıktan sonra kurtarma ekipleri ile birlikte S panosuna geçtik. Burada 5 arkadaşı sağ olarak kurtardık. Kurtarma ekipleri S panosunun bulunduğu yeri komple gezmişler ve sağ kalan insan olmadığını, yanlış hatırlamıyorsam o panodan 133 kişinin cenazesi bantlara yüklenerek dışarı doğru çıkartıldı. Başka yerde sağ arkadaşlarımız olabilir diye ara bağlantıdan A panosundaki bulunduğu alana geçtim. Orada kurtarma ekipleri ile birlikte 70-80 arkadaşımızı sağ olarak çıkardık. Saat 04:00 suları gazdan etkilenerek dışarı çıktım. Kendimi iyi hissedince sonra tekrar madene girdim.”

Haberin Devamı