Gazete Vatan Logo

İkinci dip ihtimali iyice azaldı

Havayolu şirketleri de havalandı, ikinci dip ihtimali iyice azaldı

Dünyada ikinci bir dip olacağına dair endişeler her geçen gün dağılıyor. Dün büyük şirketlerden gelen kârlar yüz güldürdü. Krizden en çok etkilenen sektörlerden biri olan havayolu taşımacılığında British Airways’in 2 yıl aradan sonra kâr açıklaması dikkat çekti. Lufthansa’nın kârı da iyimserliği artırdı.

2008’de başlayan kriz en çok hava taşımacılığını vurmuştu. Dünyanın önemli havayolu şirketlerinden son gelen bilanço verileri krizin yeni bir aşamaya girdiğinin, ikinci dip ihtimalinin de iyice azaldığının bir kanıtı olarak görülüyor. Lufthansa Şirketler Grubu, 2010 yılının ilk 9 ayında 524 milyon euro kâr elde etti. 20.2 milyar euro ciro yapan grup, işletme kazancını bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 386 milyon euro artışla 612 milyon euroya yükseltti. İşletme kârının yıl sonunda 800 milyon euroyu aşması bekleniyor. British Airways, iki yıldır ilk kez kâr açıkladı. Şirket, grevler ve İzlanda’daki volkanın patlaması sonrasında Nisan ayında neredeyse 1 haftayı bulan uçuş ertelemelerinin etkilerine karşılık tasarruf önlemleri ve artan yolcu trafiği ile birlikte 30 Eylül’de biten altı ayda 107 milyon sterlin (170 milyon dolar) net kâr elde etti.

Elektronikte de işler yolunda

Bir yıl önce aynı dönemde şirket 217 milyon sterlin zarar açıklamıştı. British Airways’in söz konusu dönemde gelirleri yüzde 8.4 artarak 4.45 milyar sterline, yolcu gelirleri yüzde 7.9 artarak 3.88 milyar sterline çıkarken, kargo gelirleri ise söz konusu altı ayda yüzde 39 artarak 350 milyon sterline yükseldi. Altı aylık süreçte, British Airways’in operasyonel kârı 298 milyon sterlin oldu.

Havayolu şirketlerinin yanısıra elektronikçiler de hatırı sayılır kârlara imza atıyor. Japon elektronik şirketi Sony, Eylül ayında biten üç ayda 386 milyon dolar (31 milyar yen) kâr elde etti. Geçen yıl aynı dönemde şirket 26.3 milyar yen zarar etmişti. Şirketin gelirleri de yüzde 4.3 artarak 1.73 trilyon yene çıktı. Sony’nin operasyonel kârı ise üç ayda 69 milyar yen oldu. Şirket, tüm yıl için operasyonel kâr tahminini ise yüzde 11 artırarak 200 milyar yene çıkardı.

Dünyanın en büyük hafıza kartı üreticisi Samsung, 3. çeyrekte kârının yüzde 17 arttığını bildirdi. Samsung, geçen yıl 30 Eylülde biten üç ayda 3.81 trilyon von net kâr elde ettiğini, bu yıl aynı dönemde kârın 4.46 trilyon vona (3.97 milyar dolar) çıktığını bildirdi.

ABD ekonomisi yüzde 2 büyüdü

ABD ekonomisi, bu yılın 3. çeyreğinde yüzde 2 büyüdü. Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, bu yıl Temmuz-Eylül aylarını kapsayan 3. çeyrekte ABD ekonomisi yüzde 2 büyüme kaydetti. Ekonomi, Nisan-Haziran aylarında yüzde 1.7 büyümüştü. Ekonomistler, yüzde 2 büyüme oranının hâlâ rekor yüksek seviyelerdeki işsizlik oranının aşağıya çekilmesine yetmeyeceğini ancak kriz sonrası umutları artıran önemli bir gelişme olduğunu düşünüyor.

Öte yandan, ABD’de ekonomik aktivitenin yüzde 70’ini oluşturan tüketici harcamaları da yüzde 2.6 arttı. Tüketici harcamaları, 2006 sonundan bu yana ilk kez bu hızda artış gösterdi. İkinci çeyrekte tüketici harcamaları yüzde 2.2 artmıştı.

Haberin Devamı