Gazete Vatan Logo

İki partili sisteme ilk itiraz anamuhalefetten geldi

Başbakan Erdoğan’ın açtığı ‘iki partili sistem’ tartışmasına muhalefet partilerinden tepki geldi

Bu sistemin ABD’de başkanlıkla birlikte yürüdüğüne dikkat çeken CHP “Erdoğan’ın kafasında başkanlık sistemi olduğunu ileri sürdü.

Erdoğan Başkanlık sisteminden sonra, ABD’deki gibi iki partili Meclis sistemini tartışmaya açtı, “Bu sistemi faydalı buluyorum” dedi. Başkanlık sistemiyle ilgili tartışmalar sırasında, “Halkım bunu bilmeli” diyen Erdoğan, Akşam gazetesinin “İki partili bir Meclis sistemi mi istiyorsunuz?” sorusuna, “Doğrusu evet. Bu sistemi faydalı buluyorum” karşılığını verdi.

Erdoğan, ABD’deki gibi bir sistemi neden istediğini şu sözlerle açıkladı: “Çünkü ikili sistemde parlamentolar daha etkin işliyor, yönetimde de istikrar söz konusu oluyor. Amerika’ya bakın. Aynı sistem olsun anlamında değil ama kanunların nasıl çıktığını görürsünüz. “ Başbakan, CHP’nin verdiği destekle 2 bin 642 maddelik üç yasanın kabul edilmesini de sistemin hızlı işleyişine örnek gösterdi, “Yakın zamanda Ticaret Kanunu’nda yaşadık. Nasıl olduysa, muhalefet destek verdi ve üç günde çıkardık.”

CHP tepkili

Erdoğan’ın iki partili sistemle ilgili sözlerine anamuhalefet partisinden tepki geldi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi tepkisini şöyle dile getirdi: “Bu, başkanlık modellerinde olur. ‘Başbakan’ın gelecek dönem Cumhurbaşkanı seçileceği, sonra yarı başkanlık modeli daha sonra da başkanlık modeline geçileceği’ görüşleri bir varsayımdır. 2011 seçimlerinde AKP’nin parlamento çoğunluğunu elde etmesinin garanti olmadığını düşünüyorum. Burası Türkiye Cumhuriyeti. Vatandaşlarımız, AKP’nin Türkiye’yi taşımak istediği otoriter rejime hayır diyecektir. Demokrasinin olmadığı bir sisteme halkımız izin vermeyecektir.”

İki partili sistemin ve başkanlık modelinin ABD’de uygulandığını hatırlatan Hamzaçebi, bu ülkede eyalet sistemi bulunduğunu ve başkanın yetkilerini dengeleyen bir parlamenter sistem bulunduğunu anlattı. Türkiye’de eyalet sistemi bulunmadığına dikkati çeken Hamzaçebi, parlamenter sistemin güçlendirilmesi ve Cumhurbaşkanının yetkilerinin de sembolik düzeye indirilmesinin Türkiye için daha uygun olduğunu söyledi.

‘Gitmek istediği yer başkanlık sistemi’

CHP adına bir başka açıklama da Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’tan geldi. Öztrak gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine şunları söyledi:

“Bugün Türkiye’de bir istikrar söylemi içinde sürekli koalisyonlar kötüleniyor, buna karşılık tek parti iktidarları bir şekilde istikrarın teminatı gibi gösteriliyor. Ama şunu hatırlatmak isterim. Son 8 yıllık dönemde tek parti iktidarı vardı Türkiye’de ama Türkiye en büyük siyasi istikrarsızlıklarını yine bu dönemde yaşadı. Bir Merkez Bankasının Başkanının seçiminde dahi yine ekonomik olarak baktığımızda çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldık. Onun için seçmenin tercihlerinin parlamentoya yansımasından korkmamak lazım. Ama öyle anlaşılıyor ki sayın Başbakan’ın gitmek istediği nokta iki partili bir Meclis falan değil, Başkanlık sistemidir. Bunun alt yapısını oluşturmaya çalışıyor bu söylemlerle.”

Öztrak, “sizin Başkanlık sistemine bakışınız nasıl?” sorusu üzerine de her ülkenin kendi yapısına yönelik birtakım sistemler olduğunu söyledi. Başkanlık sisteminin ABD’de başarılı olabileceğini anlatan Öztrak, kıta Avrupa’sında ise bu sistemin başarılı olamadığını savundu.

Haberin Devamı