Gazete Vatan Logo

Hayat ve politik çatışmalar üzerine iki güçlü roman raflarda yerini aldı

Evelio Rosero’dan günümüz Kolombiya'sında hayat ve politik çatışmalar üzerine iki güçlü roman Öğle Yemekleri ve Ordular

Hayat ve politik çatışmalar üzerine iki güçlü roman raflarda yerini aldı

2006’da Kolombiya Kültür Bakanlığı tarafından Ulusal Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Evelio Rosero, Ordular romanıyla Tusquets Roman Ödülü’nü ve The Independent gazetesi Yabancı Roman Ödülü’nü kazandı. Eserleri ondan fazla dile çevrilen Rosero’nun Öğle Yemekleri ve Ordular romanlarını Can Yayınları olarak okuyucularla buluşturuyoruz.

Evelio Rosero’nun Ordular’a mekân seçtiği Kolombiya köyü ağır ağır yokluğa karışıyor. Saldırganlara ve kurbanlara ise dünyanın geri kalanı da yabancı değil: silahlılar silahsızlara karşı, ölüm insanlığa.

Ordular, Latin Amerika edebiyatının son on yıldaki en önemli eserlerinden biri.

ÖĞLE YEMEKLERİ:

“Bunak erkek ve kadınlardan bahsediyorum,” dedi rahip yardımcısı çabucak. “Yersiz yurtsuz, yorgun insanlardan. Gün boyu Bogotá’nın dört bir yanında amaçsızca dolanan tiplerden. Dehlizlerde uyuyanlardan. Peder Almida’nın mesajlarını dinlemek istemiyorlar.

Yine de ara sıra onlara bütün bu mesajları okuyorum. Sadece öğle yemeği yemek istiyorlar, hepsi bu. Ve uyumak. Hiçbir şeyle ilgilenmiyorlar. Yalnızca tabaklarının peşindeler.” Muhtaçlara her gün öğle yemeği hazırlayıp dağıtan bir kilise. Kilisenin önünde biriken kuyruklar. Herkes içeri doluşuyor. Kilisenin kamburu Tancredo kan ter içinde masadan masaya koşuyor. Birkaç gün sonra yaşanacaklardan habersiz. Pederin acilen kiliseden ayrılması gerekince pazar ayinini ilk kez başka bir peder yapacak ve kilise birer birer fısıldayacak sırlarını.

Gabriel Garcia Marquez’in izinden giden Evelio Rosero, Latin Amerika’nın yaşayan en büyük yazarlarından biri.

"Sömürülen bir rahip yardımcısının kırılgan ikilemlerini sert bir hicivle gözler önüne seren ve Victor Hugo’ya selam çakan bu roman kokaini, yozlaşmayı ve hepsinden öte korkuyu içinde barındıran meşum gücün ve himayenin altını çiziyor. Sıradışı bir mizah ve gitgide artan ruhani bir coşkuyla insanı duygulandırdığı kadar yere de seriyor." The Guardian “Kitapları onlarca dile çevrilen, İspanya ve Latin Amerika'da en iyi yayınevlerince yayımlanan, eleştirmenlerce övülen, üniversitelerde okutulan Rosero'nun yarattığı karanlık dünyalar geniş bir kitleye ulaştı. Rosero gerçekten de alışılmışın dışında bir örnek, gördüğü yoğun ilgiye rağmen saklandığı yerden hiç çıkmadı... Rosero edebiyatın sosyal gerçeklikleri değiştirebileceğini ve değiştirmesi gerektiğini, gerçekten de edebiyatın ana işlevlerinden birinin bu olduğunu cesurca doğruluyor." Bomb "İnsanı sürükleyen, eğlenceli bir roman; kitabı rafa geri koyduktan uzun süre sonra aklınızda kalacak imgelerle dolu." Time Out "İnsanın aklını başından alan... Tuhaf ve eğlenceli... Kaleydoskop gibi bir kitap; büyük ölçüde Kolombiya kültürünü ve toplumunu anlatıyor ve yer yer çok komik (bir o kadar da dokunaklı ve korkutucu)." History Today "Bu akıcı ve acı tatlı roman insan hayatının en güzel ve en kötü anlarını işliyor ve aynı anda hem hüzünlü hem de şenlikli bir hava yaratıyor." We Love This Book "... Kilisenin ikiyüzlülüğüne dair oturaklı ve gerçekçi bir hiciv." Sunday Telegraph

Haberin Devamı

ORDULAR:

Haberin Devamı

“Yıllar önce evlerini terk etmek zorunda kalan başka köylerin sakinleri bizim köyümüzden geçerlerdi; erkekler, kadınlar ve çocuklardan oluşan, başı sonu görünmeyen kafileler... Aç biilaç meçhule giden sessiz kalabalıklar halinde geçişlerini seyrederdik. Yıllar önce üç bin yerli uzun süre San José’de konakladı ve derme çatma sığınma merkezlerinde yiyecek sıkıntısı baş gösterince gitmek zorunda kaldılar. Şimdi sıra bize geldi.” Emekli öğretmen Ismael’in hayatı bir harika. Köyü cennetten bir köşe. En büyük derdi, güneşlenen komşusunu gözetlerken kendi karısına yakalanmamak. Ta ki ordular gelene kadar.

Evelio Rosero’nun Ordular’a mekân seçtiği Kolombiya köyü ağır ağır yokluğa karışıyor.

Saldırganlara ve kurbanlara ise dünyanın geri kalanı da yabancı değil: silahlılar silahsızlara karşı, ölüm insanlığa.

Ordular, Latin Amerika roman geleneğinin seçkin eserlerle yoluna devam ettiğinin bir kanıtı. Yüzyıllık Yalnızlık, Pedro Paramo gibi başyapıtlarla birlikte anılacak bir roman.

"Márquez'den bu yana Kolombiya'nın yaşadığı sorunların edebiyata en başarılı şekilde yansıtılması... Kâbusumsu, sürreal, yine de gerçekçi bir roman." Time Out New York "Evelio Rosero kalemini kana bulamış ve 215 sayfalık bir epik yazmış. Kolombiya romancılığında büyülü gerçeklikten sonra bir şey kalıp kalmadığını merak eden varsa, bu roman ülkenin edebiyatının olağanüstü gücünün bir kanıtı." The Independent "... Bu etkileyici roman yumuşak diline rağmen insanı derinden vuruyor... Günümüzün terör ve terörle mücadele döngüsü için Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok'a bir karşılık gerekiyorsa o işte bu roman." Independent "Çapraz ateşte kalmış bir ülkenin deliliğine tanıklık eden, zamansız bir epik." El Pais "Savaş dönemi yaşamının çarpıcı bir alegorisi olan bu romanda aynı anda hem hiçbir şey olmuyormuş gibi görünüyor hem de hayatlar ve dünyalar yıkılıyor. Önemli ve güçlü bir kitap." The Times

Haberin Devamı

EVELIO ROSERO,

Haberin Devamı

1958’de Kolombiya’nın Bogotá şehrinde doğdu. 2006’da Kolombiya Kültür Bakanlığı tarafından Ulusal Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Ordular romanıyla Tusquets Roman Ödülü’nü ve The Independent gazetesi Yabancı Roman Ödülü’nü kazandı. Eserleri ondan fazla dile çevrildi.