Gazete Vatan Logo

İki F-35’i teslim aldık!

Türkiye, 1999 yılındaki başlangıcından bu yana program ortağı olduğu F-35 Projesi kapsamındaki ilk iki uçağını ABD Fort Worth’de düzenlenen törenle teslim aldı...

İki F-35’i teslim aldık!

Dünyanın en önemli konsorsiyum projelerinden biri olarak kabul edilen ve ülkemizin 1999 yılında Konsept Gösterim (CDP) Evresi’ne, 2002 yılında Sistem Geliştirme ve Gösterim (SDD) Evresi’ne, 2007 yılında ise Üretim, Destek ve Sürekli İyileştirme (PSFD) Evresine katılım sağladığı F-35 Projesi kapsamında, Türkiye ilk iki F-35 uçağını ABD Teksas-Fort Worth’de yer alan Lockheed Martin tesislerinde düzenlenen törenle teslim aldı.

Müsteşar katıldı

Teslim töreninde bir konuşma yapan Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Serdar Demirel, şunları söyledi: Türkiye bu programa başlangıcından bu yana en güçlü katkıyı sağlamış ve bu ortaklığa önemli miktarda kaynak tahsis etmiştir. Ayrıca, Türk sanayisinin katılımı programın maliyet etkinliğine de önemli katkılar sağlamaktadır. Türkiye, NATO’nun güvenilir ve kararlı bir müttefiki olarak küresel barış ve güvenliğe hizmet etmeye devam ederken, F-35 uçakları da ülkemizin toprak bütünlüğünün ve gelecek nesiller için ulusumuzun güvenliğinin korunmasına da yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

Hewson: ‘Onur duyduk’

Türkiye Cumhuriyeti’ne iki F-35A uçağını teslim etmekten onur duyduklarını belirten Lockheed Martin Başkanı ve CEO’su Marillyn Hewson da konuşmasında “Programa ortak ülkeler için, bu uçağın gelişmiş yetenekleri ve teknolojileri ile gerçekten dönüştürücü olduğunu ve onlarca yıl boyunca F-35’in dünya çapında küresel güvenliği artırmada belirleyici bir rol oynayacağından emin olduğunu” belirtti.

5’inci nesil savaş uçağı

Teslim alınan ilk F-35 uçağı aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine giren ilk 5’inci nesil savaş uçağı olma özelliğini de taşıyor. Sahip olduğu düşük görünürlük, sensör teknolojileri ve radar sistemi gibi üstün yetenekleri ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın operasyonel etkinliğinde çarpan etkisi oluşturacak F-35 uçaklarından Türkiye, yıllara sari olacak şekilde 100 adet tedarik etmeyi planlıyor. Bu kapsamda hali hazırda 30 adet uçağın siparişi verilmiş durumda.

2020’de Türkiye’de
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, F-35’lerin teslimatı konusunda şu bilgileri verdi: Uçağın teslimatından 2020’ye kadar eğitim çalışmaları olacak. Uçakların Türkiye’ye gelmesi de 2020 yılında olacak. Bunlar tamamen önceden belirlenen takvim çerçevesinde. Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmiştir, parasını zamanında ödemiştir. ‘Ben şimdi şu sebepten, bu sebepten dolayı, canım sıkıldı, ben bunu yapmam’ demek olmaz. Bu kapsamlı bir sözleşmedir, anlaşmadır, çok taraflı bir sözleşmedir. Bizim herhangi bir endişemiz yok. Bir ülke vermiyorsa diğer seçeneklere bakarız. Hangisinin şartları bize uygun olursa, hangisi bize yine en uygun teklifi verirse o ülkeden alırız. ‘O ülke olmazsa’ diye düşünmeyiz. Her ne kadar bugün Kongrede değişik sebeplerden dolayı bu kararlar alınsa da biz ABD yönetiminin Türkiye gibi bir müttefikini kaybetmeyeceğini, kaybetmemek için de aklıselim bir şekilde davranacağını düşünüyoruz.
18-0001/2 kuyruk numaralı
18-0001 ve 18-0002 kuyruk numarası ile teslim alınan ilk F-35 uçağı pilot eğitimlerinde kullanılmak üzere Arizona’da yer alan Luke Hava Üssü’nde görevlendirilecek.
‘İSTİKBAL GÖKLERDEDİR...’ EKRANDA...
İki F-35’in teslim töreni, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” sözü dev ekrana İngilizce “The future is in the skies - Mustafa Kemal Atatürk” olarak yansıtılmasıyla tamamlandı...
Türk firmaları üretime katıldı
F-35 Projesi Hava Kuvvetlerimizin yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamanın, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin caydırıcılığını topyekün artırmanın yanı sıra Türk Savunma Sanayii firmalarına yeni iş fırsatları yaratıyor ve firmalarımızın F-35 gibi beşinci nesil bir hava platformunun küresel tedarik zincirinde yer almasına imkan tanıyor. Aralarında Alp Havacılık, Ayesaş, Kale Havacılık, Kale Pratt&Whitney ve TUSAŞ’ın yer aldığı Türk sanayi firmaları tarafından üretilen parçalar ilk F-35 uçağından bu yana tüm uçaklarda yer aldığı gibi dün teslim edilen kendi uçağımızda da bulunuyor.
‘Siyasal şantaj’
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, ABD’den F-35 uçağı alımının engellenme girişimiyle ilgili, “Evanjelik lobisi bunu bir tür siyasal şantaja dönüştürmeye çalışıyor” diye konuştu.
Çelik, “AB’nin başkalarına anlaşmalara bağlılık konusunda moral ve siyasal ders verecek bir üstünlüğü yok” dedi.

Haberin Devamı