Gazete Vatan Logo

İhracatçıya ÖTV'siz ve KDV'siz mazot!

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan ve Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ihracatta nakliye maliyetlerini azaltmak üzere 7 limanda uygulanan ihracat amaçlı yük taşıyan ağır vasıta taşıtlara ÖTV’siz KDV’siz akaryakıt satışı uygulamasını Mersin Limanı’nda da başlattı. Çağlayan ve Kılıç, limanda hizmete giren akaryakıt istasyonunda ellerine pompa alıp, bir TIR’ın deposuna mazot doldurdu. Bakan Çağlayan, litresi 3.5 liradan satılan motorinin Mersin Limanı’ndaki ağır vasıtalara 1.7 liradan verileceğini söyledi.

HELİKOPTER TURU

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, programları kapsamında ilk olarak kenti helikopterle havadan gezdi. İki bakan daha sonra Mersin Liman İşletmeleri’nde (MİP) düzenlenen toplantıya katıldı.
Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu, UND Başkanı Ruhi Engin Özmen’in de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, helikopter gezisine değinip, 2013 yılında gerçekleştirilecek Akdeniz Oyunları ile ilgili Mersin’e yapılacak tesislerin yerlerini havadan gözden geçirdiklerini Tarsus Kazanlı Bölgesi’ndeki turizm bölgesini gezdiklerini belirtti.

MERSİN’E 8.2 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

4 yılık bir süreçte Mersin’e kamu olarak 8.2 milyar liralık yatırım gerçekleştireceğinin altının çizen Çağlayan, 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirme ve dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girme hedefinde Mersin’in Türkiye’nin lokomotifini vurguladı.

Çağlayan, 7 limanda uygulanan ÖTV ve KDV’siz akaryakıt uygulamasıyla Mersin’in haksız rekabete uğradığını, bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için yürüttükleri çalışmaları da sonuçlandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade edip, şunları söyledi:

"20 Temmuz 2011 tarihi itibariyle Mersin Limanı’ndan ÖTV’siz ve KDV’siz akaryakıt temin edilmesi imkanı resmen gerçekleşmiştir. Bugün de ilk akaryakıt verme işlemini gerçekleştireceğiz. Bu kararın Mersinlilere ve nakliye sektörüne hayırlı olmasını diliyoruz.

Bu işlem nakliye sektörü açısından son derece önemli. Ro-Ro taşıma kapasitesine yeni ilaveler getirecek ve Mersin’i önemli bir rekabetçi il haline getirecek. Güney ve orta Anadolu bölgesinden batı Avrupa’ya mal sevkiyatı yapan ihracatçılarımızın ve bu taşımaları gerçekleştiren nakliye firmalarımızın kullandığı Mersin-Trieste (İtalya) Ro-Ro hattı çok önem arz ediyor. Ayrıca Mersin-Toulon (Fransa) Ro-Ro hattının da önümüzdeki aylarda hizmete açılması ile Mersin Limanı’nın özelikle Avrupa ülkelerine yönelik taşımalar açısından önemi artacak. 3.5 liradan satılan mazotta 1,3 TL’si ÖTV ve 54 kuruşu KDV olmak üzere 1,8 TL’lik düşüş sağladık. Artık Mersin Limanı’nda ihraç malı taşıyan araçlar, 1.7 liradan mazot alacak" dedi.
Çağlayan, geçen yıl Türkiye genelinde 103 bin 224 Ro-Ro taşıması yapıldığını, bunun 13 bin 53’ünün Mersin’den gerçekleştirildiğini, akaryakıttaki vergi indirimiyle iki yıl içinde bu sayının 25 bine ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

Toplantının ardından Çağlayan ve Kılıç, liman içinde hizmete giren Petrol Ofisi’nin akaryakıt istasyonuna geçip, burada bir TIR’ın deposuna birlikte mazot doldurdu.

Haberin Devamı