Gazete Vatan Logo

Iğdır’a 50 milyon dolarlık yatırım ‘peşkeş’e takıldı

Yaşar Holding ile Sancak Grubu’nun 50 milyon dolarlık çiftlik projesi bürokrasiye takıldı.

Iğdır’da 8 aydır TİGEM’den kiralanan 200 bin dönümlük çiftlik ‘Peşkeş çekiliyor imajı var’ diye devredilmiyor. Ortaklar devir beklerken Avustralya’dan getirilecek Angus cinsi 5 bin sığırın fiyatı da 1.200 dolardan 4 bin dolara fırladı

Yaşar Holding ile Sancak Grubu’nun 50 milyon dolarlık besi çiftliği projesi bürokrasiye takıldı. 8 ay önce TİGEM’den Iğdır’daki 200 bin dönümlük Kazım Karabekir çiftliğini kiralayan Yaşar ve Sancak, çiftliğin devri yapılmadığı için yatırıma başlayamıyor. Çiftlikte Avustralya’dan getirecekleri Angus cinsi 5 bin sığır yetiştirme planı olan iki ortak devir süreci beklerken sığırların fiyatı 1.200 dolardan 4 bin dolara fırladı.
İddiaya göre, bürokratların devir belgelerine imza atmamasının nedeni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ve AKP’ye yakınlığı ile tanınan Ethem Sancak’ın ortaklardan biri olması ve bunun “TİGEM’in çiftliği peşkeş çekiliyor” imajını yaratması. Bir diğer iddia ise Meclis’te KİT Komisyonu ile Tarım Komisyonu’nun devri engellediği yönünde.

30 yıllığına kiralandı

Selçuk Yaşar’ı yatırıma ikna etmek için uzun süre uğraştığını belirten Sancak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, “Bize 30 yıllığına kiralama hakkı veren ihaleyi kazandık. Ama ’Peşkeş çekiliyor’ havası yaratılıyor diye çiftliği bize devretmiyorlar. 8 aydır bekliyoruz. Başbakan Erdoğan bizzat konuyla ilgilendi. Dört defa Tarım Bakanı Mehdi Eker’e direktif verdi. Kaldı ki Sayın Bakan da bu yatırımın olmasını çok istiyor ama sorun bir türlü çözülemedi” dedi.

Kars’ı, Iğdır’ı kurtaracak bir proje için yola çıktıklarını kaydeden Sancak, “İş yaratacağız, aş yaratacağız ama bir türlü olmuyor. TİGEM özerk olduğu için ordan imza çıkmayınca hiçbir şey yapamıyoruz” yorumunu yaptı.

TİGEM’e hisse verildi

Iğdır’da sınırda, stratejik bir yerde olan çiftlikten TİGEM’e yüzde 20 hisse verdiklerine de değinen Sancak, “Hayvancılığı ıslah edeceğiz. 50 milyon dolar gibi dev bir yatırım yapacağız. Sadece biz değil TİGEM, bölge halkı, Türkiye kazanacak bu işten. Ama devir olmadığı için hayvanlar için ayırdığımız bütçe giderek kabarıyor. 8 ay önce Avustralya’dan 5 bin sığır getirme kararı aldığımızda hayvan fiyatı 1.200 dolardı. 8 ayda fiyat 4 bin dolara çıktı. Daha ne kadar bekleriz bilemiyorum. Zaten Yaşar Grubu ’Biz beklemiyoruz, yokuz artık’ derse biz de bırakırız” diye konuştu.

Sert iklimden etkilenmiyor kötü koşullara dayanıyor

* İskoçya kökenli olan Angus ırkının tescili 1835 yılında yapıldı. ABD’de etçi ırkların yüzde 60’ını Angus ırkı oluşturuyor.
n Siyah, genetik olarak boynuzsuz, kötü koşullara dayanıklı, kolay uyum sağlayan, erken gelişen ırkın bakımı da kolay. Sert iklimlerden etkilenmiyor, aksine soğuğu seviyor.

* Türkiye’de yerli ırktaki yağ oranı yüzde 35 iken Angus ırkında yüzde 7.

* 300 kilogramlık normal bir ineğin yemle Angus ırkı bir sığır 1.5 ton ağırlığa ulaşabiliyor.

* Dünyanın en lezzetli etlerinden birinin bu ırktan çıktığı belirtiliyor. Ethem Sancak, yurtdışında normal etin 100, Angus etinin ise 300 doları bulan fiyatlarla servis edildiğini söylüyor.


Haberin Devamı