Gazete Vatan Logo

İftar değil tercih çadırı

Meydanlar üniversite adaylarına rehberlik hizmeti veren tercih çadırlarıyla doldu taştı

Ramazan çadırlarının kaldırılacağı tartışılan şu günlerde, meydanlar üniversite adaylarına rehberlik hizmeti veren tercih çadırlarıyla doldu taştı. ÖSYM’nin tercih kılavuzu ile ilgili art arda yaptığı “Unuttuk” açıklamalarının üzerine ne yapacağını şaşıran öğrenciler, soluğu belediyelerin ve dershanelerin iş birliğinde kurulan bu çadırlarda aldı.

Milyonlarca öğrencinin kaderini belirleyen Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) bitti ama bu yıl tercih dönemi sınavdan daha zorlu geçiyor. ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunda her gün bir başka hata ortaya çıkıyor. ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan kameraların karşısına geçerek “Unuttuk” açıklaması yapsa da adaylar ne yapacağını bilmeden eğitim uzmanlarına koşuyor. Hata yapmamak için uzmanların rehberliğinde tercih listelerini hazırlayan adaylara, seçim yaparken geçen yılki puan ve sıralamalar ile karşılaştırma yapılması tavsiye ediliyor. Dershaneye giden öğrenciler bu danışmanlık hizmetini ücretsiz olarak dershanelerinden alırken, diğer öğrenciler bu hizmet için bedel ödemek zorunda kalıyor. Yaklaşık bir saat süren danışmanlık hizmeti için 100 TL ödemek zorunda kalan öğrencilerin imdadına ise ‘tercih çadırları’ koştu. Bakırköy, Beşiktaş ve Kadıköy’e ilçe belediyelerinin desteği ile dershane ya da üniversiteler tarafından kurulan tercih çadırlarında öğrencilere ücretsiz danışmanlık hizmeti veriliyor. İşte öğrencilerin ‘tercih çadırları’ ile ilgili görüşleri...

Görüşleri karşılaştıracağım

Suat Bayar (22): Sistem değiştiği için nereyi seçeceğimizi ya da puanımızın nereye yeteceğini bilmiyoruz. Bu yüzden hem dershane hocamın dediklerini dinliyorum hem de çadıra gelerek buradaki uzmanlardan da bilgi alıyorum. Bana söylenenleri karşılaştırarak tercihimi yapacağım. Sınavda aldığım puana göre 107 bininci sıradayım. Geçen yıl KATÜ 110 bininci sıradan öğrenci aldı. Tercihlerimi KATÜ ağırlıklı yapacağım. Her yıl sistem değiştiriyorlar ve ‘daha iyi yaptık’ demek için kontenjan artırıyorlar ve daha çok öğrencinin üniversitelere girmesini sağlıyorlar. Burada büyük bir kandırmaca var.

Fikrim çadırlarla netleşti

Burcu Kuşkular (19): Sınavda 430 puan yaptım. Artık tercih yapacağım ama nereyi seçeceğimi bilmiyorum. Birçok uzmandan görüş alarak tercihimi yapacağım. Tercih çadırlarına da bu yüzden geldim. Rehber hocaların fikirlerini alacağım. Şu ana kadar bana verilen bilgilere göre tercihim kafamda netleşmeye başladı. Örneğin İstanbul dışına çıkmayacağım. Hedefim ise Marmara Üniversitesi gazetecilik veya İstanbul Üniversitesi’nde eğitim fakültesi...

Kılavuzdan daha sağlıklı

Uğur Yolcu (22): Kılavuz kitapçığında hatalar çıktıktan sonra ne yapacağımızı şaşırdık. Hata yapmamak için de ince eleyip sık dokuyoruz. Tercih çadırına gelmemin nedeni de uzmanlarla konuşarak onlardan yardım almak. Buraya geldim çünkü tercih konusunda tek başına veya bilinçsiz yapılan tercihlere göre çok daha sağlıklı sonuç çıkaracağına inanıyorum.

Belki de açıkta kalacaktım

Hakan Kuruçay: Böyle bir tercih merkezi çadırı olduğunu öğrendikten sonra buraya geldim. Bana burada nereye girip giremeyeceğimi söylediler. Hiçbir şey bilmiyordum. Bence çok olumlu bir şey. Çünkü dershaneler yardımcı olmuyorlar. Öncelikle kendi öğrencilerine yardımcı oluyorlar. Burası olmasaydı ne yapacağımı bilmiyordum. Belki de açıkta kalacaktım.

Bu hizmet çok faydalı

Caner Karagün (18): 485 puan yaptım. MF4’ten seçim yapacağım. Gittiğim dersanenin rehber öğretmeniyle de görüştüm. Devamlı kılavuz hatalarının olması yüzünden buraya da gelmeye karar verdim. Stresli ve kaygılıyım. Tercih rehberi elimden düşmüyor. Böyle bir hizmet vermeleri bizim için çok faydalı. Ücret almadan böyle bir hizmet vermeli bizi çok mutlu etti.

Burası imdadımıza yetişti

Mervegül Özcan (18): Sistem o kadar birbirine girdi ki ne yapacağımızı şaşırdık. Bu yüzden tercih çadırına geldim ve uzman kişilerin yardımı ile tercih yapacağım. Ortalık bu kadar karışıkken burası imdadımıza yetişti. 290 puan aldım ve psikoloji bölümüne girmek istiyorum. Hepimiz büyük bir stres altındayız. Rehber öğretmenleriyle devamlı görüşüp fikir alışverişi yapıyoruz. Biz öğrencilere iyi niyetli bir şekilde yardımcı olmaya çalışıyorlar.

Endişeleri azaltıyoruz

Selin Nazlı (Rehber Öğretmen): Sistem değişikliği ve tercih kılavuzunda yapılan hatalar çocukların tercihlerini yapmasını zorlaştırdı. Biz de bilgilerimizi öğrencilerle paylaşarak onların doğru tercih yapmalarına yardımcı oluyoruz. Tercih sürecinde dershaneler kendi öğrencilerine ücretsiz danışmanlık veriyor. Ancak dışarıdan gelen öğrencilerden ise ücret alıyorlar. Tercih çadırlarında ücret talep etmiyoruz. Çünkü eğitim sektöründe öğrencileri düşünüyorsak eğitim ücretsiz olmalı. Maddi durumu yetersiz olanlar mağdur olmamalı. Bu yüzden bu çadırlar öğrenciler için yeni bir kapı oldu. Onların endişelerini azaltmaya çalışıyoruz. Öğrencilerin yaptıkları tercihleri ileride onlara ne getireceğini realist bir şekilde araştırıyoruz. Öğrencilerin sahip olduğu eğitim hakkını burda ücretsiz olarak önlerine sunuyoruz.

Yardımcı olmuyorlar

Sema Şahinoğlu: Turizm ve Otelcilik mezunuyum. Turizmci olmak istiyorum. Tercih için birkaç dershaneye gittim ama yardımcı olamayacaklarını söylediler. Tercih çadırlarının kurulduğunu duyunca buraya geldim. Bence çok iyi bir şey yapmışlar. Dershaneye gidemeyen öğrenciler buraya gelip çok iyi bir şekilde yardım alabiliyorlar. Bu tür tercih merkezlerinin her yere kurulmasını istiyorum.

TERCİH ROBOTLARI MEYDANDA

Öğrencilerin akın ettiği tercih çadırlarında eğitim uzmanı rehberlikçiler geleceği yönlendiriyor. Kendi hazırladıkları tercih robotları ve tecrübelerine dayanarak öğrencilere yardımcı olan uzmanlar, “Adayların endişelerini azaltmaya çalışıyoruz” diyor.

Haberin Devamı