Gazete Vatan Logo

İflas kasırgasının şimdiki hedefi hedge fonlar mı?

Finansal kriz dev bankaları birer birer yutarken iflasların hedge fonlara sıçramasından korkuluyor.

Kredi krizi dünyanın dev bankalarını yutmaya devam ederken piyasaların “serseri çocukları” olarak bilinen hedge fonlar için tehlike çanları artık daha yüksek sesle çalmaya başladı. Denetim yapılamayan ve tüm dünyada yönettikleri para 2 trilyon dolara ulaşan hedge fonlar, Eylül ayında tarihlerinin en kötü dönemlerinden birini yaşadı. Global Hedge Fund Endeksi’ne göre tüm yatırım kategorilerindeki fonlar Eylül ayında yüzde 6.9 zarar etti. Bu, Rusya kriziyle Long Term Capital’in çöktüğü 1998 Ağustos’undan beri hedge fon pazarının yaşadığı en kötü ay. Goldman Sachs verilerine göre ise Eylül ayı, hedge fonların elinde en çok bulundurduğu 50 hisselik sepet için son 19 yılın en kötü dönemiydi. Söz konusu endeks Eylül’de yüzde 18.6 gibi çok yüksek bir oranda düştü. Yıllık düşüş ise yüzde 24’e ulaştı. Hisse senedinin yanında global ekonomik durgunluk nedeniyle emtia fiyatlarında yaşanan sert düşüş de hedge fonlara ciddi darbe indirdi. Ayrıca çalışma stratejileri içerisinde açığa satışın önemli yer tuttuğu hedge fonlar, ABD’nin SPK’sı SEC tarafından getirileren açığa satış yasağından da olumsuz etkilendi.

1 ayda 40 milyar $ kaçtı

Hedge fon batıklarının artması özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için de kritik öneme sahip. Çünkü yüksek risk alan hedge fonlar gelişmekte olan ülkelere ciddi miktarda para yatırmış durumdalar. Derinleşen kredi krizi ve ekonomik durgunluk nedeniyle hisse senedi piyasasından panik kaçışlar yaşanıyor. Sadece Eylül ayında hisse senedi fonlarından 40 milyar dolar çekildi. Bu, TrimTabs Investment Research firmasına göre, bu yıl hisse senedi fonlarından çekilen 115 milyar doların üçte birine yakın bir rakam. Müşteri kaybı ve yazılan zararlar, hisse senedine yatırım yapan hedge fonlara verilerin tutulmaya başladığı 1990 yılından bugüne açıklanan en büyük aylık düşüşleri yaptırdı. Eylül ayında hisse senedine yatırım yapan hedge fonlar ortalama yüzde 8.6 değer kaybetti. Dünyanın en büyük hedge fonlarından Maverick Capital’de bu oran yüzde 19.5’i bulurken, Greenlight Capital’de 12.8 ve The Children’s Investment Fund’da yüzde 15 oldu.

Hazine bonolarına hücum

Hisse senedi ve emtialardan büyük darbe alan yatırımcılar ise kazanmak yerine paralarını korumanın derdine düştü. Öyle ki yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri ABD Hazine bonolarına hücum etmesi faizlerin neredeyse sıfıra inmesine neden oldu. ABD Hazinesi’nin üç aylık bonolarının faizi geçtiğimiz günlerde yüzde 0.02’ye kadar indi.



Hedge fonların zararı büyüyor



Fon Eylül (%) Yıllık (%)

Maverick -19.5 -21.2

TCI -15.0 -26.0

Greenlight Capital -12.8 -16.4

Lone Cypress -14.7 -26.5

Third Point -11.0 -18.4

Atticus European -15.8 -43.5

Atticus Global -2.8 -27.2



En büyük hedge fonlar



Fon Toplam varlık

(2007) (milyar $)

Bridgewater Associates 36.0

Farallon Capital Mgmt. 36.0

Och-Ziff Capital Mgmt. Group 33.1

D.E. Shaw Group 33.0

Goldman Sachs Asset Mgmt. 32.5



Haberin Devamı