Gazete Vatan Logo
Magazin İçimizdeki hayali şefin takipçisiyiz

İçimizdeki hayali şefin takipçisiyiz

İçimizdeki hayali şefin takipçisiyiz

Yeni albümleri İKİ ile dinleyiciyle buluşan Rubato, kendine has tarzı ve güçlü müzikal kimlikleriyle ön plana çıkıyor. Solo vokal ve çelloda Özer Arkun, ud, cümbüş, gitar ve vokalde Fatih Ahıskalı, klarnet, bas klarnet, soprano saksafonda Göksun Çavdar ve bas gitarda Eralp Görgün’ün olduğu grup yeni albümlerini anlattı. Şarkılarında ise arabesk bir tat ve dinleyeni efkarlandıran bir hava var.

İlk albümünüzden bu yana, nasıl bir Rubato var karşımızda şimdi?

Özer Arkun: Grup olarak her albümün kendi içinde belirli bir formu ve birbirinden farklılığı olması gerektiğini düşünüyoruz. Birbirini tekrarlayan anlayıştan biraz uzaklaşarak ama farklı bir şey yapacağız diye olmadığımız bir kimliğe de bürünmeden ortaya koymaya çalıştık müziğimizi bu albümde de. İlk albümde daha fazla enstrümantal eser vardı, bu albümde ise neredeyse tamamını sözlü eserlerin oluşturduğu bir Rubato var. İki albüm arasında müziği birlikte hissediş ve kurgu paylaşımı açısından fark yok. İçimizde oluşturduğumuz hayali şefin yine takipçisiyiz.

Haberin Devamı

Fatih Ahıskalı: Bizi bu denli heyecanlandırıp efkarımızı çözen bir sesin daha çok duyulması ve diğer bütün insanlara da iyi gelmesini istedik.

Yeniden yorumladığınız şarkılarda yarattığınız farklı bir ruh var. Son albümünüz size ne ifade ediyor?

Göksun Çavdar: Yorum ortaya koyarken, şarkıları önceden sevenlerin ve eser sahiplerinin duygularını incitmeme endişesi hep olur. Ama icra etmeye başladığımızda endişeler gider yerini müthiş bir heyecana bırakır. Hep böyle oldu. Kendimize özgü bir sound’umuz var ve onu şarkılarla harmanladık, eledik, süzdük ve sunduk.

DUYGULARIMIZ BİZE YOL GÖSTERDİ

Şarkıların seçiminde pusulanız ne oldu?

Fatih: Albüm için en özenilen kısım bu aslında. Belki 150 eser seçtik başta ve onları elemeye başladık. Duygumuza ve mantığımıza en çok uyan eserleri icraya giriştik. İcramızı dinlerken en büyük duyguları yaşatanlara bu albümde yer verdik. Bir nevi duygu ölçerler geliştirdik anlayacağınız.

Özer: Yeniden yorumladığımız eserler haricinde kendi eserlerimiz de var albümde ve sadece cover albümü olarak algılanmamalı. Fatih’in güçlü bestecilik yönü bu albümümüzde çok işe yaradı. Bundan sonra da hem kendi eserlerimizi hem de sevdiğimiz eserleri yorumlamaya devam etmek istiyoruz.

Haberin Devamı

Çok önemli müzisyenlerle sahne aldınız. Peki sahnelerin sizdeki karşılığı nedir?

Göksun: Aklımız fikrimiz şu an yaptığımız ve yapacaklarımızda. Ama doğrudur, müziğe ilk başladığımızdan şu güne kadar binlerce albümde yer aldık. Biz müzik yapabildiğimiz sürece varlığımızı hissediyoruz. Müziği paylaşmak ise bizim için hayatı paylaşmak. Sezen Aksu ile 20 sene gibi bir süredir sahne alıyoruz ve Acoustic Band projesinde Fatih, Özer ve Ben öndeki üçlüydük. Orada Rubato’nun ilk tohumları ekildi diyebiliriz. Eralp kısa süre sonra eklendi bize.

Eralp Görgün: Hepimizin ayrı ayrı yaşadığı tecrübeler bugün birlikte yol almamızda çok önemli rehberler aslında. Bir grup, donanım ve tecrübelerini herşeyiyle ortaya koyan elemanlarıyla değer oluşturur. Bunun bilincindeyiz ve birbirimizin kendini ortaya koymasına müsaade ediyoruz.

Haberin Devamı

Çıkış şarkınız Yağmurlar da beğenildi. Risk olduğunu düşündünüz mü hiç bu şarkıyla çıkmanın?

Özer: Belki başlangıçta. Çünkü Şebnem Ferah bu ülkenin yetiştirdiği en müthiş seslerden birisi. Yorumu çok güçlü ve değerli. Biz ise şarkıyı çok sevdiğimiz için kendimizce yorumladık. Şarkı da bizi sevmiş olacak ki her dinleyeni etkiledi. Kimse Şebnem’le kıyaslamıyor. Zaten hayatta farklı tatların birbiriyle kıyaslanmasını da anlamış değiliz. Başlangıçta gördüğümüz bu anlamdaki riskleri umursamadık sonraları. İki ihtimal var. Ya sevilir, ya sevilmez! Biz objektif olduğuna emin olduğumuz kişilere de dinlettik ve “Hadi arkadaşlar buradan yürüyoruz” dedik.

SEZEN AKSU İLE PROJELERİMİZ OLACAK

Yağmurlar’a çektiğiniz 360 klip de ilgi çekici. Nasıl gelişti?

Eralp: Yönetmen Can Fakıoğlu yönetmenliğinde iki versiyon birden çekildi yağmurlara. 360 klip olanı her gün seyrediyoruz. Çünkü her izlemede başka bir şey görüyoruz. Gayrettepe’de bir otelin helikopter pistinde çekildi klip. İstanbul’u ve Boğaz’ı geniş açıyla seyretmeyi sevenler de çok sevecek klibimizi. Anlat anlat bitmez en kolay yol şu: Açacaklar video paylaşım sitelerini Rubato 360 yazacaklar, yüksek çözünürlük seçecek ve izleyecekler.

Haberin Devamı

Peki, farklı sanatçılarla işbirlikleri görünüyor mu ufukta?

Göksun: Projelerimiz, arzumuz ve niyetlerimiz var tabii ki. Zamanı ve içeriği çok önemli. Olgunlaşmamış ve emek gösterilmemiş birlikteliklerin kimseye iyi gelmeyeceğini düşünüyoruz. Sezen Aksu ile birlikte bir projemiz ve hayalimiz var. İyi bir hazırlık gerektiren güzel bir proje. Ön çalışmaları başladı. Bize iyi gelen ve iyi gelebildiğimiz sanatçı dostlarımızla müzik paylaşmaktan onur duyarız her zaman. Hepimiz tazeleniriz oradan, besleriz birbirimizi. Dünya iyi olsun, ülkemiz iyi olsun da biz her taşın altına sokarız elimizi.