Gazete Vatan Logo

İç Anadolu için öncelik dolar değil terör

AK Parti, tıpkı 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi Türkiye genelinde yüzde 43’lerin altına düşse de, İç Anadolu’daki illerin 10’unda yüzde 50’leri hatta 60’ları bulan oy oranı ile fire vermedi. Bu başarı MHP’nin sağlam duruşu ve atak yapan İYİ Parti’ye rağmen yakalandı.

İç Anadolu için öncelik dolar değil terör

7 Haziran seçimlerinde AK Parti’nin en çok oy kaybına uğradığı bölgelerin başında İç Anadolu Bölgesi geliyordu. Hemen ardından 1 Kasım’da yapılan seçimlerde Ak Parti’nin MHP’den gelen taarruzu püskürttüğü ve milletvekili sayısını artırdığı görülmüştü. 1 Kasım’da AK Parti’nin vekil sayısı toplamda 63’e çıkmıştı. Oysa 7 Haziran 2015’de 52’ye kadar gerilemişti.

Şimdi elbette milletvekili toplam sayısı 600’e çıktığı için ve başta Ankara olmak üzere bazı illerin çıkarttığı vekil sayısı arttığı için birebir kıyaslama yapmak zor. Ancak oy oranlarına bakıldığında Ak Parti’nin 1 Kasım’da yakaladığı oy oranından çok fazla fire vermediği, hala o güçlü yapısını koruduğu dikkati çekiyor.

Bu neden önemli?

Zira her ne kadar Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçimini ilk tur itibarıyla kazansa da partisinin toplam oy oranı yeniden yüzde 43’lerin altına gerilemiş durumda. 7 Haziran’daki benzer bir oy kaybı yaşandığına göre ‘Bunda yine İç Anadolu’nun payı var mı?’ diye bakıldığında ise rakamlar, bu kez firenin İç Anadolu’dan kaynaklanmadığını gösteriyor.

Haberin Devamı

PKK mücadelesi önemli

Bu rakamlar analiz edildiğinde İç Anadolu Bölgesi seçmeni için asıl önceliğin Güneydoğu’da sağlanan başarı ve Suriye ile Irak topraklarında PKK’ya karşı verilen amansız mücadelenin etkili olduğu görülüyor. Özellikle Batı bölgelerinde doların yükselişi, işsizlik ve enflasyon karar vericilerin daha çok itibar ettiği gelişmeler olurken, İç Anadolu Bölgesi ise ekonomik verilere değil, Türkiye’nin beka sorunu olarak gördüğü topraklara ve orada izlenen politikalara odaklanmış vaziyette.

Konya’da 14 puan düşüş yaşandı
İç Anadolu Bölgesi’ndeki 13 il tek tek analiz edildiğinde 1 Kasım 2015 seçimlerinde AK Parti’nin en yüksek oyun yüzde 74.42 ile Konya’da aldığı görülmüştü. Bu kez ise Ak Parti Konya’da yüzde 60 civarında oy alabildi. Ancak eriyen yaklaşık 14.5 puanlık oyun CHP’ye gitmediği, MHP ve İYİ Parti arasında bölüşüldüğü dikkati çekiyor. Yani Konya muhafazakar sağ partilere olan sempatisini asla kaybetmiyor. Konya bu seçimde 15 milletvekili çıkarırken bunun 10’unu AK Parti, 2’şer tanesini MHP ve CHP’nin 1’ini ise İYİ Parti’nin kazandığı belirlendi.
Konya bu seçimde yüzde 60’a yakın oy oranı ile İç Anadolu Bölgesi’nde yine AK Parti’nin en çok oy aldığı en güvenilir kalesi olarak dikkati çekti. Konya’nın yanı sıra Çankırı da yine yüzde 60’a yakın oy oranı ile İç Anadolu Bölgesi’nde Ak Parti’nin en güvenilir seçim bölgelerinden biri oldu. Çankırı’da 2 milletvikilliğini de AK Parti kazandı. Çankırı’da CHP’nin oy oranını sadece 0.60 puan artırarak 5.90’dan 6.50’ye çıkarabildiği belirlendi.
Eskişehir’de İYİ Parti çıkış yaptı
İç Anadolu Bölgesi’nin her zaman İYİ analiz edilmesi gereken illerinin başında gelen Eskişehir’de oldukça ilginç bir seçim sonucu çıktı. AK Parti, 1 Kasım 2015’de yüzde 43.16 olan oy oranını yüzde 39’lara geriletirken, sanılanın aksine bu kaybı hanesine artı olarak yazdıran parti CHP olmadı. CHP’nin oy oranının da Eskişehir’de ciddi bir erozyona uğradığı görüldü. 1 Kasım’da CHP’nin Eskişehir oy oranı yüzde 38.7 iken, son seçimde CHP yüzde 32’de kaldı. MHP’de sadece 2 puana yakın bir oy kaybı yaşanırken, İYİ Parti’nin ise yüzde 13.48’lere gelme başarısı gösterdiği gözlendi.
Kırşehir 7 Haziran sonucuna geri döndü
7 Haziran’da AK Parti’ye yüzde 39.6 oranında oyun çıktığı Kırşehir, 1 Kasım’da ise yüzde 50.56’lık oy oranını yakalamıştı. Bu seçimde ise Kırşehir’in yüzde 40.88 ile 7 Haziran’a geri dönüş yaptığı AK Parti oylarının 10 puan gerilediği gözlendi. Kırşehir’de AK Parti’den kayan oylar MHP ya da İYİ Parti’ye değil, CHP’ye gitti. 1 Kasım’da CHP’nin Kırşehir oy oranı yüzde yüzde 17.86 iken, 24 Haziran 2018’de oy oranı yüzde 25.5’i buldu. Böylece CHP, Kırşehir’de 2 milletvekilliğinden birini almayı başardı. İç Anadolu’da Saadet ve HDP varlık gösteremedi.

Haberin Devamı