Gazete Vatan Logo

İBB sattı, 1.4 milyara KİPTAŞ kaptı

İBB’nin İstanbul Etiler’deki polis okulu arazisinin ihalesini iştiraki KİPTAŞ kazandı. KİPTAŞ, 2.6 milyar lira gelir üzerinden İBB’ye 1 milyar 388 milyon 520 bin lira teklif sundu. KİPTAŞ Genel Müdürü Yıldırım, “Silüeti dikkate alarak güzel bir proje hazırlayacağız” dedi.

İBB sattı, 1.4 milyara KİPTAŞ kaptı

İstanbul’un en değerli semtlerinden Etiler’de yer alan, eskiden Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu’nun yer aldığı arazinin satış ihalesi tamamlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), 1 milyar 356 milyon 600 bin+KDV muhammen bedelle hasılat paylaşımı modeliyle düzenlediği ihalenin kazananı 1 milyar 388 milyon 520 bin lira teklif veren İBB’nin iştiraki KİPTAŞ oldu. KİPTAŞ’ın yapacağı projeden elde etmeyi planladığı gelir de 2 milyar 660 milyon lira.

31 bin 885 metrekare alana sahip arazinin imar planlarında kısmen ticaret, hizmet alanı, kısmen park alanı, kısmen de yol alanı yer alıyor. Yükseklik izni serbest bırakılan arazinin emsali 2.5 olarak belirlenmişti. Buna göre, arsada ticari alan, alışveriş merkezi, rezidans, restoran, mağaza, otel yapımına izin verilmiş oldu. Arsada 100 bin metrekare inşaat hakkı bulunuyor.

Silüete dikkat

VATAN’a konuşan KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, “İhale, rekabet koşulları altında bize kaldı. Biz İBB’nin geliştirici şirketiyiz. Bundan sonra orayı nasıl daha iyi değerlendiririz, nasıl daha fazla gelir getiririz ona bakacağız. Güzel bir proje yapacağız. Belki bir proje yarışması yapabiliriz” dedi. Arazide yüksekliğin serbest olmasına da değinen Yıldırım, “Yükseklik serbest olabilir ama biz şehrin silüetini dikkate alarak, çevreye zarar vermeden bir proje hazırlayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

2013’te riskli alan ilan edildi
Etiler Polis Meslek Yüksek Okulu arazisinin satışına ilişkin gelişmeler, arsanın 24 Temmuz 2013’te ‘riskli alan’ ilan edilmesiyle başladı. Yaklaşık 430 milyon lira bedel belirlenen arazi, polis lojmanı yapılması şartıyla Çatalca’daki bir arazi ile takas edildi. Daha sonra arazinin tapusu İBB’ye devredildi. Arazi için imar planlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hazırladı. İmar planı değiştirilerek ticaret ve hizmet alanı ilan edildi. Arsaya 2.5’lik emsal verildi, yükseklik de serbest bırakıldı.
4 firma katıldı
İhaleye Kiptaş, Gür Yapı-Cengiz İş Ortaklığı, YDA İnşaat ve Kalyon İnşaat olmak üzere 4 firma girdi. Kalyon İnşaat, ön yeterlilik alamadığı için elendi. İhalenin kapalı zarf aşamasına kalan KİPTAŞ, idare payı geliri 1 milyar 377 milyon 880 bin lira olmak üzere toplam 2 milyar 660 milyon liralık teklif verdi. Gür Yapı-Cengiz İş Ortaklığı, 1 milyar 368 milyon 570 bin lira idare payı ve toplam 2 milyar 660 milyon liralık satış geliri teklifi sundu. YDA İnşaat, 1 milyar 352 milyon 560 bin lira idare payı ve toplam 2 milyar 650 milyon lira satış geliri teklifinde bulundu. Ancak YDA İnşaat’ın teklifi muhammen bedelin altında kaldığı için ihaleden elendi. Böylece açık artırma bölümüne KİPTAŞ ve Gür Yapı-Cengiz İş Ortaklığı ile geçildi. Gür Yapı-Cengiz bu aşamada ihaleden çekilirken, KİPTAŞ teklifini 1 milyar 383 milyon 200 bin TL’ye yükseltti. İhale Komisyonu’nun ‘Teklifi artırın’ talebi üzerine KİPTAŞ, İBB’nin alacağı payı 1 milyar 388 milyon 520 bin liraya çıkardı.

Haberin Devamı