Gazete Vatan Logo

Hz. Osman'ın Kuran'ı, Mevlana Müzesi'ne bağışlandı

İslamiyetin 3. Halifesi Hz. Osman'a ait olduğu belirtilen, deri üzerine işleme, paha biçilemeyen Kuran'ın 28 sayfalık bölümü, Osmanlı Sultanı Abdülmecit'in torunu Bereket Şah tarafından, Konya Mevlana Müzesi'ne bağışlandı

Kutsal emanet sayılan Kuran'ın gerçek olup olmadığının incelenmesinin ardından Mevlana Müzesi'nde sergileneceği bildirildi.

Sultan Abdülmecit'in torunu olan Bereket Şah, Hz. Osman'a ait Kuran'ı bağışlamak için geldiği Konya'da Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti. Mevlana ve babası Sultan Bahaeddin Veled'in sandukalarına yaklaşmayan Şah, uzaktan dua etmekle yetindi. Bereket Şah'ın yardımcısı Hülya Acurol, "Kendisini Mevlana'nın yakınına gelebilecek kadar bilgi ve irfan sahibi görmüyor. Bu nedenle müzeye her gelişinde sadece uzaktan dua ediyor" dedi. Müzeyi gezen Bereket Şah'a yerli ve yabancı turistler de ilgi gösterdi. Ziyaretçiler, cep telefonu ile Şah'ın fotoğrafını ve görüntüsünü çekti. Antalya'da yaşayan Şah'ın Mevlana Müzesi'ni ayda bir kez ziyaret ettiği bildirildi.

BİR BÖLÜMÜ TOPKAPI SARAYI'NDA
Bereket Şah, daha sonra paha biçilemeyen Kuran'ın 28 sayfalık bölümünü Müze Müdürü Erdoğan Erol'a teslim etti. Hz. Osman'a ait olduğu belirtilen Kuran'ın parçalarından birinin Topkapı Sarayı'nda sergilendiği ve kutsal emanet sayıldığı, diğer parçalarının da Rusya ve Hindistan'da bulunduğu kaydedildi. 3'üncü Halife Hz. Osman'ın kişisel eşyası olan Kuran, İslam tarihindeki ilk dizili (musaf) Kuran örneklerinden sayılıyor. Hz. Osman'ın şehit olduğu sırada okuduğu rivayet edilen Kuran, tarihsel önem de taşıyor.

Mevlana Müzesi Müdürü Erdoğan Erol, "Kutsal emanet Kuran'ı hemen incelemeye alacağız ve gerçek olduğunun tespiti yapılır yapılmaz, müzede sergileyeceğiz. Müzemizin en eski Kuran'ı olma özelliğini taşıyacak" diye konuştu.

50 YIL KASADA SAKLAMIŞ
Yardımcısı Hülya Acurol ile birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bereket Şah, "Mevlana Müzesi'ne her ay geliyordum. Bu ziyaretlerim sırasında sergilenen kuranlardan çok etkilendiğim için kutsal emaneti bu müzeye bağışlamayı uygun gördüm. Ayrıca büyük düşünür Mevlana'ya hayranlığım da Kuran'ı buraya bağışlamamda büyük etken oldu. Bu kutsal emaneti daha önce bankada gizli kasada saklıyordum. Ancak, daha fazla kasada beklememesi gerektiğini düşündüm. 50 yıldır dededen kalma bir mirastı. Artık, İslamiyete armağan etmem gerektiğini düşündüm" dedi.

MANOLYA ONUR'LA EVLENMİŞTİ
Hindistan'ın eski Haydarabad Nizamı Bereket Şah, Sultan Abdülmecit'in kızı Dürüşşehvar Sultan'ın oğlu. İlk evliliğini Esra Birgen isimli bir Türk ile yapan Bereket Şah'ın ikinci eşi ise Avustralyalı bir kadın oldu. Bereket Şah, Türkiye eski güzellerinden Manolya Onur'la da 1990'da evlendi. 4 yıl süren evliliğin ardından çift boşandı.

Haberin Devamı