Erdoğan 400 vekil neden istiyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “400 vekil istiyorum” sözü tartışılmaya devam ediyor. Muhalefet Erdoğan’ın tarafsız olması gerektiğini dile getiriyor. Burada küçük bir parantez açayım. Muhalefet gerçeğin farkına varamıyor. Ülkede sistem değişti. Muhalefet bunu göremiyor.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle paradigma değişti. Her ne kadar adı parlamenterazim olsa da fiilen yarı başkanlık sistemine geçildi. Hal böyle olunca halkın oyuyla seçilen cumhurbaşkanı fiilen partili bir cumhurbaşkanı oluyor. Bunlar eski tartışmalar ama hatırlatmakta fayda var.

Muhalefet, realiteyle yüzleşmek istemiyor. Kendini AK Parti üzerinden tanımlamaya devam ediyor. Toplumun ezberini bozacak stratejik hamleler yapamıyor. Durum böyle olunca sonuç değişmiyor. Aynı manzara 400 vekil meselesinde de var. CHP ve MHP Erdoğan’a cevap verene kadar kendi hedeflerini ortaya koysa daha fazla toplumsal karşılık bulacaklar.

Erdoğan’ın üç hedefi

Sahaya inildiğinde AK Parti’yi görüyorsunuz. Büyük bir seferberlik duygusuyla çalışıyorlar. Muhalefetin seçim takvimini geç başlatmasının bu partilerin tabanında motivasyonu bozduğu gözleniyor. Muhalefet sahaya geç inmekle, sokağı rakiplerine bırakmış oluyor. Fakat muhalefet partilerinin bu ince hesapları düşünecek kurmay zekası bulunmuyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 400 vekil talebi sonuçta bir siyasi iddiayı ortaya koyuyor. Erdoğan, seçime üç temel hedefle giriyor. Birincisi AK Parti’nin yeni anayasayı yapacak çoğunluğu almasını sağlamak. İkincisi başkanlık sistemini getirmek. Üçüncüsü ilk iki hedefi gerçekleştirebilecek 400 vekil.

AK Parti kendisi için riskli bir alan olan başkanlık sistemi tartışmalarına girmekten kaçmıyor. Bu tavır Amerikalıların ‘Ne kadar risk o kadar kazanç’ prensibini hatırlatıyor. AK Parti seçimde belki 400 vekil çıkaramayacak ama en önce kendi teşkilatlatının önüne bir kızıl elma hedefi koyarak tabanı dinamik tutacak.

Erdoğan’ın amacı ne?

1. Partinin önüne yeni bir hedef koyup teşkilatları motive etmek istiyor.

2. Rakiplerine gözdağı verip onları öğrenilmiş çaresizlik psikolojisine mahkum etmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

3. Yeni anayasa ve başkanlık sistemi için gerekli sayısal çoğunluğa ulaşmayı hedefliyor.

4. Siyasette iddiasını ortaya koyup muhalefete meydan okuyor.

5. Partisinin 2023 hedefini canlı tutmak ve topluma yeni bir hedef göstermek istiyor.

6. Seçimin önemini en üst düzeyde dile getirip partinin rehavete girmesini engelliyor.

7. 400 vekil çıkarılamasını söyleyip 350 vekili garantiye almayı amaçlıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR