AK Parti ne yapacak?

Seçimler öncesi partilerin durumu (1)

Seçim yaklaştıkça, siyasette heyecan yükseliyor. Liderler yakında meydanlara inecekler. Bugünden itibaren sırayla partileri mercek altına alacağız. İktidar partisiyle başlıyoruz. AK Parti seçimin favorisi. Tüm anketlerde birinci görünüyor. Rakibi, CHP, MHP, HDP değil kendisi. AK Parti kendi yanlış yapmadığı takdirde muhalefetin kendisinin iktidara gelmesi mümkün görünmüyor.

AK Parti liderini Köşk’e gönderdikten sonra Ahmet Hoca’yla yeni bir sayfa açtı. Başbakan Davutoğlu’nun kurumsallaşmayı sağlamak gibi zor bir görevi var. Gelenek oluşturma ve yenilenme kavramları paradoksal bir süreci içinde barındırıyor. Bir taraftan geleneği oluşturma diğer taraftan hareketi ileri taşımak doğası gereği zor bir süreç.

İnşaa ve inovasyon

Başbakan Davutoğlu’nun il kongrelerini izledim. Daha önce bu analizleri yazdım. Ahmet Hoca, sezgisel zekası yüksek, hızla adaptasyon sağlayan, çabuk öğrenen bir lider. Geçiş dönemini başarıyla yönetiyor. AK Parti gibi büyük bir yapıda birlik ve beraberliği sağlayabilmek zor. Hepsinden önemlisi yeni hedefler koyup, tabanı bu yeni hedefe odaklamak emek istiyor.

Haberin Devamı

Ben AK Parti’yi büyük bir transatlantiğe benzetiyorum. Gideceği limanı bilen büyük bir gemi. Geminin kaptanı değişse de rotası değişmiyor. Gemiye binenler, inenler oluyor ama organizasyonda bir aksama olmuyor. AK Parti büyük bir orkestra gibi. Orkestranın içinde çok sayıda enstruman bulunuyor. Hepsinin farklı sesi ve tınısı var.

Tek tek çaldıklarında fazla bir anlam ifade etmiyorlar. Ancak şefinin koordiasyonuyla muazzam bir orkestraya dönüşebiliyorlar.

AK Parti geçen on üç yıla rağmen sosyolojik mütekabiliyetini devam ettiriyor. Üç genel, üç yerel, iki referandum ve bir cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı. Bu başarı sadece Türkiye’de değil, dünyada az görülen bir hikaye. Hepsinden öte AK Partinin oyu hala yüzde elli bandında. Parti, aritmetik başarının yanında politik bir devrim gerçekleştirdi.

Yaşanan kimi sorunlara rağmen toplumsal kredisini muhafaza ediyor. Davutoğlu, partinin inovasyonunu kurumsallaştırıp, Yeni Türkiye’ye Yeni AK Parti gömleğini giydirmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Yeni dinamizm

1. Oyu yüzde elli civarında. Seçime rahat giriyor. Toplum seçimi satın almış durumda.

2. Üç dönem kuralıyla ülke siyasetinde ve AK Parti’nin içinde konsolidasyon sağlanacak.

3. AK Parti markası uzun iktidara rağmen ‘güven/yenilikçilik/hizmet’ vaat etmeye devam ediyor.

4. Ulusal ve yerel projelerle toplumsal umudu canlı tutuyor. Yerelde görüldüğünden daha güçlü.

5. AK Parti sadece seçimi kazanmak değil, başkanlık sistemini getirmek istiyor.

6. Oluşturulacak kadro yerelde ve ulusalda yeni bir dinamizm oluşturup, yeni hikaye yazabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR