SYRİZA dersleri -1

SYRİZA’nın başarısının ardında ne var? SYRİZA’nın zaferi konuşulmaya devam ediyor. Görünen o ki daha uzun süre Çipras’ın hikayesi ve mükemmel başarısı tartışılacak. SYRİZA’nın başarısı Türkiye’de de çok fazla gündemde. Türkiye solu haklı olarak kendisine pay çıkarmaya çalışıyor. Haklı çünkü Yunanistan’da başarılan pekala bizde de gerçekleştirilebilir. Peki gerçekte durum böyle mi? Tabiki değil. Ortada farklı bir politik gerçekliğin olduğunu söylemek lazım. En yalın biçimiyle SYRİZA’nın başarısının ardında düzen karşıtlığı var. SYRİZA merkez sağ ve sol partilerin kötü yönetimine ve çürümüş politik yaklaşımlarına karşı umudu temsil ediyordu. Başka bir ifadeyle CHP ile SYRİZA arasında ontolojik bir fark var.

SYRİZA, CHP’ye mi RP’ye mi benziyor?

SYRİZA benzeri durum bizde 2002 seçimlerinde yaşandı. Merkez sağ ve sol bloğun çökmesi sonucu AK Parti iktidara geldi. Hatta SYRİZA’nın başarısını 1995 seçimlerindeki RP’nin zaferine daha çok benzetebiliriz. RP, neo liberal ekonomi politikalarına karşı sert bir muhalefet yürütmüş ve geniş toplum kesimlerinde büyük bir farkındalık oluşturmuştu. SYRİZA’nın başarısının arkasında seksenlerde başlayan yeni sağ’ın iktisat siyasetinin önemli etkisi var. Ülkemizde yapılan CHP-SYRİZA analojisi ise gerçekten komik. Bu mukayese CHP’nin nasıl bir eklektik siyaset izlediğinin açık göstergesi. Sağa açılan CHP’ye karşı düzen karşıtlığı temelinde sonuna kadar sola açılan SYRİZA var. Bu kıyas bir anlamda elmalarla armutların toplanmasına benziyor. Bütün bunlar bir yana SYRİZA’nın durduğu ‘değişim-statüko’ dikotomisinde CHP nerede duruyor. CHP’lilerin önce bu soruya bir cevap vermeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

Blair, Çipras, İhsanoğlu ve CHP!

Ayrıca, CHP’nin Yunanistan’daki karşılığının PASOK olduğunu biliyoruz. Bu da bir yana geçmişte Tony Blair öykünmesiyle üçüncü yol savunuculuğu yapan CHP bir süre sonra eski sağcı politikacılara davetiye çıkarmıştı. Bazı CHP’lilerin fırsatçı bir yaklaşımla SYRİZA’nın zaferinin rüzgarından istifade etmeye çalışmaları günü kurtarabilir ama kalıcı bir başarı getiremez. CHP’nin başarı için SYRİZA’ya gitmesine de gerek yok. 1970’lerin CHP’ne baksalar doğruyu bulacaklar. Yeri gelmişken hemen söyleyelim SYRİZA’nın günümüzde karşılığı belki HDP olabilir. Cumhurbaşkanlığı seçimleri aslında tam da bunun provası oldu. HDP, SYRİZA’nın başarısını doğru okur ve yeni bir politik vokabüleri ve dil inşaa edebilirse yeni bir hikaye yazabilir. Ancak burada da gerçekçi olmak lazım. 2015 seçimine çok az zaman kaldı ve büylesine ustaca bir kimyagerlik için büyük bir liderlik gerekiyor.

Haberin Devamı

SYRİZA’nın başarısının ardında ne var?
1. SYRİZA, neo liberal eokonomi politiğe tepki olarak doğru, büyüdü ve iktidara geldi
2. Özelleşitirme, sosyal güvenlik ve kötü yönetim politikaları SYRİZA’yı adım adım büyüttü
3. SYRİZA, merkezin çökmesi ve toplumsal karşılığını kaybetmesi sonucu iktidara geldi
4. SYRİZA, statükocu partilere karşı düzen karşıtlığını savundu ve büyük bir zafer kazandı.
5. SYRİZA, kendi gündemini halka anlattı. Kendisini rakipleri üzerinden tanımlamadı.
6. Çipras ve arkadaşları pozitif bir kampanya yürüttüler ve kara propagandalara dönüp bakmadılar
7. SYRİZA salon solculuğu değil devrimci bir paradigmayla yeni bir Yunanistan vaat etti.
8. Beğenirsiniz beğenmezsiniz Çipras’ın bir hikayesi ve insanlar o hikayeye inandılar.
9. SYRİZA’nın Türkiye’deki karşılığı RP, AK Parti, HDP hatta Genç Parti daha olabilir ama CHP olamaz.
Yarın: SYRİZA bundan sonra ne yapacak?

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR